Kürtün Sivil Toplum Platformu üyeleri Kürtün Belediyesi önünde bir araya geldi. "Toprak namustur", "Topraklarımızı peşkeş çektirmeyiz", "Topraklarımız kırmızı çizgimizdir" yazılı pankartların açıldığı alanda vatandaşlar “Toprak namustur, toprağına sahip çık” sloganları attı.
Sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri, Belediye Başkanları ve muhtarların katıldığı programda STK temsilcileri ve köy muhtarlarının üyesi olduğu platform adına basın açıklamasını yapan Salim Koca, 9 Aralık 2021 tarihinde yayımlanan Resmi Gazetedeki sınır kararnamesinde Kürtün ilçesine bağlı Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köylerinin topraklarının bir kısmının Trabzon’un Şalpazarı ilçesi Gökçeköy Mahallesine bağlandığını hatırlatarak “Biz Kürtünlüler olarak onlarla yıllar boyu birlikte bu topraklarda kardeşçe yaşadık” dedi.
“İl ve ilçe sınırları kanunla belirlenmesi gerektiği halde kararname ile il ve ilçe sınırları değiştirilmiştir”
Bahse konu köylerin sınırlarının 1939, 1951 ve en son 2006 yılında yapılan tapu kadastro çalışmaları ile çizilerek kesinleştiğini kaydeden koca, “Sınırların kesinleşmesine rağmen Trabzon Büyükşehir Belediyesi kesinleşmiş sınır dışında yeni bir sınır ihdas etmesi, yetkisi olmadığı halde bu sınırlar içerisinde hak sahibi olduğunu beyan etmesinden dolayı İçişleri Bakanlığı tarafından 2005, 2009 ve 2015 yıllarında merkez Valilerince inceleme yapılmış olup, yapılan çalışmaların hiç birisinin sonucu taraflara tebliğ edilmemiştir. Yapılan bu üç çalışmanın sonunda 2021 yılı Mayıs ayında dördüncü defa merkez Valileri görevlendirilmiş, görevlendirilen merkez Valileri tarafından olay mahallinde yapılan inceleme ve dinlenen bilirkişiler sınırların 1939 ve 1951’de kesinleşen sınırlar olduğu ve 2006 yılında bu sınırlara uyularak yapılan tapu kadastro çalışmalarına yapılan itirazların mahkemece reddedilmesine rağmen bahse konu sınır ile ilgili hiçbir kayıt ve belgenin dikkate alınmadan Trabzon Büyükşehir Belediyesinin tek taraflı olarak çizdiği sınırlar kanunsuz olmasına rağmen dikkate alınmış ve kararname bu doğrultuda yayınlanmıştır. İl ve ilçe sınırları kanunla belirlenmesi gerektiği halde kararname ile il ve ilçe sınırları değiştirilmiştir. Bahse konu kararname ile yukarıda da bahsettiğimiz Kürtün İlçesi Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köylerimiz mağdur edilmiştir” dedi.
“Sınırlarımızın eski haline getirilerek yeniden düzenleme yapılması öncelikli talebimizdir”
Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köylerinin kadimden beri kullandıkları yaylaları, ormanları, meraları, içme ve sulama suyu kaynaklarının Trabzon ili Şalpazarı ilçesi Gökçeköy mahallesi sınırları içerisine alındığını ifade eden Koca, “Kanunsuz ve gerçeklere aykırı olarak yapılan uygulamaların iptal edilmesi, sınırlarımızın eski haline getirilerek yeniden düzenleme yapılması öncelikli talebimizdir. İlçemize bağlı Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köylerimiz mağdur olduğu gibi, il ve ilçe sınırlarımız değiştirilerek ilçemize ve ilimize haksızlık yapılmıştır. İl ve ilçemizi yönetenlerden talebimiz, resmi belgelerimizle birlikte kararnameyi yayınlayan Sayın İçişleri Bakanımıza ve onaylayan Sayın Cumhurbaşkanımıza, kanunsuz ve hukuksuz yapılan bu çalışmanın düzeltilmesi için taleplerimizi bizzat yüz yüze iletmesi, ilçemizin, ilgili köylerimizin ve ilimizin mağduriyetinin giderilmesi, komşularımız olan karşı taraf ile kadim dostluklarımızın devam etmesi, birlik, beraberlik ve huzur içinde yaşamımızı temin etmeleri önemli ve öncelikli talebimizdir. TBMM’de bulunan hemşeri Milletvekillerimizin soru önergesi ve gündem dışı konuşmalarla tarafımıza yapılan bu haksızlığı dile getirmeleri en önemli talebimizdir” diye konuştu.
“Bize hizmet verenleri asla unutmadığımız gibi bize yanlış yapanları da asla affetmeyeceğimiz herkes tarafından bilinmelidir”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun eksik beyan veya yanlış bilgilendirmelerden dolayı bu kararnameyi yayınladıklarına, doğru bilgilerin kendilerine sunulması ile bu kararnamenin düzeltileceğine inançlarının tam olduğunu vurgulayan Koca, “Bizler Gümüşhane ili ve ilçeleri olarak vatanına, milletine, bayrağına ve namusuna gönülden bağlı bir toplumuz. Bize hizmet verenleri asla unutmadığımız gibi hayatımız boyunca hayırla yad ettiğimizi, bize yanlış yapanları da asla affetmeyeceğimiz herkes tarafından bilinmelidir. 20 yıllık Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığındaki AK Parti hükümetlerine sonsuz destek verdik, asla nankörlük etmedik. Bizler yapılan iyiliği de kötülüğü de asla unutmayacağız. Türkiye genelinde yapılan seçimlerde Türkiye’de ilk üçe giren, en fazla oy veren il olduk. Verilen desteklerin sonucu bu olmamalıydı. İlimiz üzerinde toprak talep eden komşu illerimizi tekrar düşünmeye davet ediyor, ilçemizden kopartılarak Giresun ili Doğankent ilçesine bağlanmak istenen Günyüzü ve Üçtaş köylerimizin de mağduriyetlerinin giderilerek tekrar gönüllerinin alınması, yukarıda da arz ettiğimiz gibi Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köylerimize yapılan bu haksız uygulamanın düzeltilmesinin en büyük teminatı Sayın Cumhurbaşkanımızdır” ifadelerini kullandı.
“İlçemizin her karış toprağı vatandır ve korumak bizler için namus borcudur”
Tüm Gümüşhanelilere çağrıda bulunarak ilçenin her karış toprağını korumak adına Kürtün Sivil Toplum Örgütleri Platformu etrafında kenetlenmeye davet eden Koca, şunları söyledi: “Bizler ant içtik. İlçemizin her karış toprağı vatandır ve korumak bizler için namus borcudur. Bunun için idari ve adli her konuda ilçemizin yanında olduğumuzu yüksek sesle haykırıyoruz, hemşerilerimizin hiç birisinin kendisini yalnız hissetmemesi ve sahipsiz olmadığını bilmesini önemle rica ediyoruz. Köylerimiz, İlçemiz ve İlimizle ilgili yapılacak her türlü haksızlığın karşında olacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.”
Vatandaş 3 Yıl Önce
İl sınırıyla vatandaşın alakası ne. İl devletin koyduğu bir şey, devletin örgütlenmesidir. Devleti ilgilendirir. Sanki başka devlet. Başka köye bağlanınca vatandaş için ne farkedecek. Trabzon köyü muhtarı vatandaşı evinden mi çıkaracak? Böyle bir şey yapamaz. Bu kavga muhtarların kavgasıdır. Yayladaki evlerden elektrik su parası toplama kavgası. Vatandaşı ilgilendiren bir şey yok.
Vatandaş Rıza 3 Yıl Önce
Kürtün ve Şalpazarı bölgesinin insanı % 97 Çepni kültürüne aittir. Esas mesele şu; Gümüşhane yaylalarını yıllarca (Gümüşhane halkının sevgisi ve hoşgörüsüyle) Trabzonlu ve Giresunlular kullanır. Yan yana yaşama şansınız biz izin verdiğimizden olur, siz gidip Trabzonlu ve Giresunluların topraklarına ev yapamazsınız izin vermezler… anlayan anladı. Bu karar kısa sürede düzelmese korkarım şu olacaktır. Daha sınır kayıpları olmaması adına; Gümüşhane yaylalarında Trabzon ve Giresunlulara ait evler ortadan kaldırılmaya çalışılacaktır. Yani ortak yaşam kültürü ortadan kalkmaya başlayacak ve 3 il içerisinde yaşayan Çepnilerin arasına da nifak sokulmuş olacaktır. Onun için Bahar gelmeden ivedilikle Trabzon ve Gümüşhane siyasilerinin ortak hareketle bu işi bir an önce düzeltmeleri gerektiğine inanıyorum.