Gümüşhane Valiliği, Kürtün Kaymakamlığı, Kürtün Belediyesi ve Özkürtün Belediyesi ev sahipliğinde Mahmut Oltan Sungurlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilen sempozyuma konularının uzmanı 30 bilim insanı bildirileriyle katkı sağladı.
Sempozyumda sunulan bildirilerde önce tarihi süreç içinde Kürtün bölgesinin en eski çağı, nüfus alt yapısı, Oğuz boylarından başta Çepniler olmak üzere diğer boylar tarafından fethi ve bir Türk yurdu haline gelişi ele alındı, bunu takiben Kürtün’ün idari, askeri ve sosyal yapısı ve özellikle Kürtün ve Çepni beyleri, ağaları ve hanlarının Osmanlı öncesinde ve erken Osmanlı döneminde bölgenin tarihinde oynadıkları roller üzerinde duruldu.
Sempozyumda iki gün boyunca bilimsel sunumlar yapıldıktan sonra Örümcek Ormanları Tabiatı Koruma Alanı, Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı, Kabaktepe Şehitliği, Güvenç Abdal’ın temsili mezarının olduğu Güvende Yaylasındaki mezarlık ziyaret edildi.
Kürtün ve Çepni beylerinin kullandığı “Bey”, “Ağa” ve “Han” gibi unvanlar başta olmak üzere “Ece”, “Ordu” gibi kavram ve kavram işaretlerinin esasında Orta Asya'daki Türk ve Moğol devlet ve imparatorluklarında kullanılan unvan ve kavramlar olduğu ve durumun Kürtün ve Çepni beyleri ile halkının Orta Asya ile olan bağlantısını gösterdiği belirtildi.
Ayrıca Osmanlı döneminde Kürtün’de dini ve sosyal sosyal hayat ile bu hayatın eserleri olan cami, tekke ve zaviyeler üzerinde durulduktan sonra özellikle 17. ve 18. yüzyıllarda Doğu Karadeniz bölgesine yapılan göçler sırasında “Kürtünlü” olarak bilinen göç, bunun anlamı ve etkileri; asayiş, sosyal ve idari meseleler, sözlü gelenekler bağlamında din ve inanç ritüelleri, maden ocakları ve işletilme durumu, Kürtün’de nüfus hareketleri, idari durumdaki değişimler yanında Gümüşhane ile Kürtün'deki kültür varlıkları ortaya konuldu.
Milli Mücadele yıllarında Rusların Kürtün’ü işgali ve bu işgale karşı direnişler ele akınan sempozyumda Cumhuriyet döneminde 1950'lere kadar Kürtün ve çevresinin genel durumu, Halkevleri ve Halkodaları’nın Kürtün'deki faaliyetleri konusu işlendi.
Kürtün'ün erken dönemlerden itibaren Türk tarihinde önemli bir yerinin olduğu anlaşılan sempozyumun ve sempozyumda ele alınan konuların Kürtün ile ilgili bundan sonra yapılacak sempozyumlar için önemli bir zemin ve kaynak olacak.
Sempozyuma katılan akademisyenler Gümüşhane Valiliğine, Kürtün Kaymakamlığına, Kürtün Belediyesi ile Özkürtün Belediye Başkanlığına teşekkür etti.
Bildiride son olarak Rusların Kürtün bölgesini işgaline karşı 1917 Kabaktepe taarruzu ve Kürtün bölgesinin kurtarılışı tarihin önemli sayfalarından birisi olduğu ifade edilerek şu öneriler yapıldu: “Kabaktepe’deki şehitliğin adını bölgedeki komutanlardan biri olan ve kurtarılma sırasında şehit olan Ziya Efendi adına izafeten (11. Kafkas Tümen Komutanı Kaymakam Mehmet Zekeriya Bey’in 8 Kasım 1917 tarihli isteği) “Kabaktepe Ziya Efendi Şehitliği” olarak adlandırması. 7-8 Kasım 1917 Kabaktepe taarruzu ve dönemin adını yaşatma ve gelecek nesillere duyarlılık oluşturma bakımından her yıl 7-8 Kasım günlerini anma ve Güvende’den Kabaktepe’ye kadar “Kabaktepe Şehitlerini Anma Yürüyüşü” günleri düzenlenmesi.”
söylemek lazım 1 Yıl Önce
BİZLER BU KONUDA YAPILAN BU SEMPOZYUMU ÖNEMSİYOR. LAFTAN ZİYADE YEREL YÖNETİCİLERİNDE İCRAATLARINI BEKLİYORUZ. CANINI BU VATAN İÇİN VERMİŞ KABAKTEPE ŞEHİTLERİNİZİ RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ. YANLIŞ BİÇİMDE BAŞLANAN ŞEHİTLİK YOLUNUN ACİLEN BİTİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ.
Muammer Keskin 1 Yıl Önce
Emeğinize sağlık Teşekkür ederiz hizmetlerinizin devamını dileriz
M 1 Yıl Önce
Söylemek lazım. Yapılan geniş katılımlı çalışma anlamlı. Bu çalışma iki yamaç arasına sıkışan Kürtün için iyi bir tanıtım olur. Bu beldelerin İslami kimlik kazanması için emek veren Güvenç Abdal ve tüm talebelerine birer Fatiha olur. Kabaktepe şehitlerine bir vefa borcumuz olur. Acil olarak Kabaktepe Şehitlik yolunun yapılması lazım gelir
Yunus KARAKAŞ 1 Yıl Önce
Kürtün İlçemizde yapılan “Tarihi, Sosyal ve Kültürel yönleriyle Kürtün” Sempozyumunu başından sonuna kadar dikkatle ve heyecanla takip ettim. Hep merak ettiğim ve kendi imkanlarımla kıt kaynaklardan edindiğim bilgilere sempozyuma katılan çok değerli bilim insanlarının sunumları ile harika bilgiler edinme fırsatı buldum. İlçemiz için çok önemli olan bu sempozyumu planlayan ve uygulayan çok kıymetli hemşehrim Prof. Osman KÖSE Hocama, İlçe Kaymakamıza, belediye başkanlarımıza ve sempozyuma katılan bilim insanlarımıza ve Kürtün hakkına teşekkür ederim.