Gümüşhane Haberleri

Menderes'in Adı Gümüşhane’de Yaşatılacak

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, 27 Mayıs 1960 Darbesi’nin millet hafızasından asla silinmeyecek kara bir leke olduğunu belirterek, 14 Ekim 1960'ta başlayan ve 15 sanığın idama mahkum edildiği Yassıada davalarında demokrasi şehidi olan başta Adnan Menderes ile Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı rahmetle ve minnetle andıklarını söyledi.

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, 27 Mayıs 1960 Darbesi’nin millet hafızasından asla silinmeyecek kara bir leke olduğunu belirterek, 14 Ekim 1960'ta başlayan ve 15 sanığın idama mahkum edildiği Yassıada davalarında demokrasi şehidi olan başta Adnan Menderes ile Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı rahmetle ve minnetle andıklarını söyledi.

Gümüşhane Belediyesi olarak Merhum Adnan Menderes’in aziz hatırasını yaşatmak için çalışma yaptıklarını ifade eden Başkan Çimen, şehirde gerçekleştirecekleri yatırımlardan birinin adını önümüzdeki dönemde Adnan Menderes olarak belirleyeceklerini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk askeri darbesi olarak tarihe geçen 27 Mayıs 1960 Darbesi’nin yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yayınlayan Başkan Çimen, 27 Mayıs Darbesi’nin demokrasi tarihimizde açtığı yaranın çok derin olduğunu belirtti.

Eski Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal’ın girişimleriyle 11 Nisan 1990'da TBMM tarafından kabul edilen 3623 sayılı kanunla Adnan Menderes ve onunla birlikte idam edilen arkadaşlarının itibarlarının iade edildiğini hatırlatan Başkan Çimen, “Merhum Menderes’in naaşı, 29. vefat yıldönümü olan 17 Eylül 1990 tarihinde İmralı'dan dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve yüzbinlerce vatandaşımızın katıldığı bir törenle İstanbul'da Vatan Caddesi'nde kendisi için yapılan anıt mezara taşındı. Menderes'in 1958 yılında hizmete açtığı bu caddenin adı 1994 yılında dönemin belediye başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teklifiyle Adnan Menderes Bulvarı olarak değiştirildi. Bizde Gümüşhane Belediyesi olarak inşa edeceğimiz yeni yatırımlarımızdan birinin adını Adnan Menderes şeklinde belirlemek istiyoruz. Bu konuda ki çalışmamız, istişarelerimiz devam ediyor. 17 Eylül 1961'de saat 13.30'da İmralı Adası'nda idam edilen bu büyük şehidimizin vefat yıldönümünde bu yatırımın neresi olacağını büyük olasılıkla kamuoyuna açıklamış olacağız. Merhum Menderes milletimizin istiklal ve istikbali için hayatını feda etmiş demokrasi şehidimizdir. O’nun adı demokrasi kültürümüzün tacı olarak ebediyen hatırlanacaktır.” dedi.

Açıklamasında 27 Mayıs Darbesi’nin ardından yaşananları da özetleyen Çimen, “27 Mayıs 1960 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk askeri darbesi gerçekleştirildi. 37 düşük rütbeli subayın planları ile gerçekleşen darbe sonucu cumhurbaşkanı ve hükümet üyeleri tutuklanarak, hükümet; 235 general ve 3500 civarında subay emekliye sevk edilerek, ordu; 147 üniversite öğretim görevlisi görevden alınarak ve bazı üniversiteler kapatılıp el konularak, üniversiteler; 520 hakim ve yargıç görevden alınılarak, yargı kontrol altına alınmıştı. Ülke yönetimini ele alan 37 subay ve emekli orgeneral Cemal Gürsel’in oluşturduğu Milli Birlik Komitesi, anayasa ve TBMM’yi fesh etti, Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, Başbakan Adnan Menderes başta olmak üzere birçok Demokrat Partili milletvekilleri tutuklandı. 14 Ekim 1960'ta başlayan ve 15 sanığın idama mahkum edildiği Yassıada davalarında sanıklardan Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan 16 Eylül 1961'de sabaha karşı, Adnan Menderes 17 Eylül 1961'de saat 13.30'da İmralı Adası'nda idam edildi. Yaşanan bu vahim olaylar milletimizin hafızasından asla silinmedi. Bu darbe tarihimize kara bir leke olarak geçti.” ifadelerine yer verdi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.