Gümüşhane Haberleri

Milletvekilleri Dipsiz Göl’ü değerlendirdi

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

AK Parti Gümüşhane Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş, son günlerde ülke gündeminden düşmeyen Dipsiz Göl’le ilgili define kazısının yanlış olduğunu fakat devamında olayın farklı mecralara çekilmek istendiğini söyledi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş, son günlerde ülke gündeminden düşmeyen Dipsiz Göl’le ilgili define kazısının yanlış olduğunu fakat devamında olayın farklı mecralara çekilmek istendiğini söyledi.

Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, AK Parti İl Başkanı Av.Celalettin Köse, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu, Merkez İlçe Başkanı Fatih Gürses, Kadın Kolları Başkanı Münire Şeyhoğlu, Gençlik Kolları Başkanı Uğur Ülker’le birlikte DSİ lokalinde basın toplantısı düzenledi.

Gümüşhane ve ülke gündemine dair konuların görüşüldüğü toplantıda gazetecilerin merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırlarında İstavroma yaylasında bulunan Dipsiz Göl’deki define kazısıyla ilgili sorularını cevaplandıran Milletvekili Hacı Osman Akgül, “Burada bir bilgi kirliliği oluştu. Antalya’nın Akseki ilçesindeki bir gölü bu hale gelmiş gibi televizyon kanallarında haber yapıldı. Haberciliğin de bir ahlakı olmalı. Bazı önüne profesör unvanı konulanlar da ne oradaki gölü görmüşler, ne coğrafyayla ilgili bilgileri olmadığı halde adını buzul göl koydular. 12 bin yıl dediler, dün de 66 milyon yıl dediler. Bunlar belirli delillere dayanmalı. Hiç ortamı görmemiş, yaşamamış kişiler buranın buzul gölü olduğunu iddia ediyor. Yapılan işlem kesinlikle yanlıştır. Orada bir define olduğuna dair bir bulgu yok. Arazinin o doğal yapısını bozmak bile define için değmez. Hedefe valimizin konması, valimiz üzerinden bir yıpratma kampanyasının yürütülüyor olması biz Gümüşhanelileri çok üzüyor. İnsanların valimizle bir hesaplaşması varsa bunu Gümüşhane üzerinden yapmamalıydı” dedi.

“Yapılan işlemde mevzuattaki boşluktan faydalanıldı”

Yapılan işlemin mevzuata uygun fakat mevzuattaki boşluktan faydalanıldığını ifade eden Akgül, “Mevzuata uygun olsa da otorite buna izin vermeyebilirdir. İyi bir şeye vesile olacaktır. İnşallah bundan sonra bu tür şeyler olmayacak. Mevzuat ve yönetmeliğin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Mevzuata aykırı bir şey yok. İnşallah bir vesileyle bu da düzelecektir. Sayın Valimiz üzerinden bir algı oluşturulmaya çalışılıyor” diye konuştu.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş ise çok sayıda televizyon kanalı ve sosyal medyada paylaşılan Dipsiz Göl fotoğraflarının bahse konu Dipsiz Göl olmadığını yanında getirdiği fotoğrafları göstererek anlattı.

“Define aramak maksadıyla böyle bir iznin verilmesi asla kabul edilmez”

Dumanlı köyü sınırlarında kalan bir alanda define aramak maksadıyla müracaatta bulunulduğunu ve ilgili kurumların olumlu görüşüyle burada kazıya izin verildiğini kaydeden Pektaş, “Her ne kadar buranın korunan alan statüsünde olmasa bile buranın görsel güzellik olarak değerlendirilip izin verilmemesi gerekliydi. Define aramak maksadıyla böyle bir iznin verilmesi asla kabul edilmez. Valimiz, rektörümüz, diğer bilim adamlarıyla alana giderek oradaki rehabilite çalışmaları başlatıldı. Bahsedilen alanın eski görüntüsü. Burası 28x26 metre ebadında çanak şeklinde bir çukur. Rehabilite çalışması yapılarak yanındaki akan derenin suyu buraya veriliyor. Şuanda 2,5 metrenin üzerindedir su seviyesi” dedi.

“Burasının çanak şeklinde bir çukur olduğu bilim insanları tarafından belirtildi”

Olayın medyaya yansımasının ardından televizyon ekranlarında konuşan bilim insanlarının buzul gölü, 12 bin yıllık göl, krater gölü, 66 milyon yıllık göl ifadelerini kullandığını anımsatan Pektaş, “Bilim adamlarımız tarafından yapılan incelemeler neticesinde buranın bir buzul gölü olmadığı tespit edilmiştir. Alanın rakımı 2 bin 75 metre. Bizim Artabel göllerimizin olduğu alanda buzul göllerimiz vardır. Buranın daha önceden buzul gölü olduğuna dair tespit yapılsa bu alan koruma altına alınırdı. Bahse konu alan akarsuyla beslenmiyor, dipten de beslenmiyor. Rakımı nedeniyle yağan kar örtüsü uzun süre kalıyor ve eriyince doluyor. Burasının çanak şeklinde bir çukur olduğu bilim insanları tarafından belirtildi. Olayın medyaya yaşanmış şekli bizi üzdü. Medyada gösterilen alan kazı yapılan alandan 80 km uzaktaki Dörtkonak köyümüz sınırlarındaki Dipsiz Göl” diye konuştu.

“Gümüşhaneliler tabiatın korunması noktasında çok hassastırlar”

Özellikle kamuoyunun hassas olduğu konularda bilgilendirme yapılırken çok daha dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Pektaş, “Bilimsel verilere dayanarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için bu açıklamayı yapıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Valiliğimiz bu konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştır. Soruşturmanın salahiyeti açısından görevliler açığa alındı. Cumhurbaşkanımız çevre ve doğa konusunda çok hassas. Gümüşhane’de 6 tabiat parkı vardır 5’i 2011 ve daha sonraki yıllarda ilan edilerek korunmuştur. Gümüşhaneliler tabiatın korunması noktasında çok hassastırlar” ifadelerini kullandı.

“Gümüşhane linç edildi”

Yaşanan bu olayda Gümüşhane’nin adeta linç edildiğini fakat bu olayın Türkiye’de birçok yeri de kurtarmaya vesile olduğunu aktaran Pektaş, “Define aramanın zorlaştırılması lazım. Gümüşhane’de SİT alanlarının genişletilmesi lazım. Gümüşhane mağdur edildi ama Türkiye’de böyle birçok bölge kurtarılmış oldu. Bu konuda Cumhurbaşkanımızın da ilgili bakanlıklara talimatı oldu. Alan görüldüğü zaman burada bir su birikintisi var. Orada buharlaşma az olduğu için yıl boyunca kalabiliyor. Su her yerde güzeldir. Bu iş kesinlikle reddedilmeliydi. Bütün kurumlarımızın çok dikkat etmesi lazım” dedi.

“Bilim insanları bilimsel veriler ışığında konuşmalı”

Bilim insanlarının bilimsel veriler ışığında konuşması gerektiğinin altını çizen Pektaş, “Gölün buzul gölü olduğu ve 12 bin yıl yaşındaki göl ifadeleri üzerinden haberler yapıldı. Biz bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Daha sonra yaşının 66 milyon yıla gittiğini söylüyor. Milletimiz bu konularda çok hassas. Bilim insanlarının çok dikkat etmesi gerekir. Bir kaşık suda fırtına kopardılar. Doğru bilgi almak en tabi insan hakkıdır. Yanlış bilgilendirmeden dolayı ilgili açıklama yapanlarla ilgili incelemelerin yapılması gerek. Olay yerinde gelip inceleme yapan bilim adamlarının verdiği bilgiyi esas alırız. Yine de kesin yargıya varmak için daha detaylı araştırma yapmak gerektiğini, sondaj yapılması gerektiğini söylüyor” diye konuştu.

Konuyu daha iyi anlamak için bu açıklamayı yapmayı geciktirdiklerini ifade eden Pektaş, “Ben geçen hafta TBMM’de kısa bir şekilde burayı özetledim. Çok net bir şekilde buzul ve krater gölü olmadığını olay yerinde inceleme yapan bilim adamlarımız söylüyor. İzin verilmemesi gerekliydi. Burası çanak şeklinde bir çukur. Yönetmeliğin değiştirilmesine dair talimat verildi. Gümüşhane’de yeni sit alanlarıyla, yeni tabiat parkları ve ormanlarla ilgili çalışmalarımız var. Korunan alanlarımız artacak” şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.