Gümüşhane Haberleri

Mühendislik ve doğa bilimleri sempozyumu başladı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane Üniversitesi tarafından mühendislik ve doğa bilimlerinin tüm alanlarını kapsayan Uluslararası Çevrimiçi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Sempozyumu (IOCENS’21) başladı.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından ilki düzenlenen, 15 farklı disiplinden oluşan ve 347 sunumun yer aldığı sempozyum yapılan açılış konuşmalarıyla birlikte başladı. 

Üniversitenin Uzaktan Eğitim sistemi üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilen Uluslararası Çevrimiçi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Sempozyumu’nda konuşan Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Salim Serkan Nas, “5 Temmuz Pazartesi günü başlayan ve 7 Temmuz akşamına kadar sürecek olan Uluslararası Çevrimiçi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Sempozyumuna hoş geldiniz. Eğitimin bir bütün olduğunu ve her alanda gerçekleştirildiğinde o toplumları dünya ülkeleri arasında istenilen yere getireceği bilinciyle eğitimde kadın-erkek eşitliği, eğitimin yaygınlaştırılması, bilgisizliğin ortadan kaldırılması, eğitimde laiklik, alanlarında birçok yeniliğe imza atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk devletimizin eğitim politikasını belirlemiştir. Bugün burada Ulu Önder Atatürk’ün şekillendirdiği bu eğitim sürecinin bilginin paylaşılması ve geliştirilmesi temelinde oldukça geniş katılımlı bir akademik şölende bir araya gelmiş bulunuyoruz. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci sosyal-ekonomik alan gibi her alanda olduğu gibi akademik alanda da köklü değişikliklere yol açmıştır. Eğitim – öğretim faaliyetlerinin büyük bir kısmının yüz yüzeden dijital araçlarla çevrim içi eğitime kaydırılmasına neden olmuştur. Bu süreç bilimsel gelişmelerin paylaşıldığı ve ortak çalışma paydaşlarının belirlendiği bilimsel çalışmalara benzemektedir. Sürecin belirsizliğinin bu tür zamanlarda en kısa sürede karar alma ve uygulamaya geçmeye gerekli kıldığı göz önüne alındığında Üniversitemizin de bu zor sıkıntılı dönemde bu denli geniş katılımlı bir bilimsel etkinliğe ev sahibi yapıyor olmasından dolayı üniversitemizi, şehrimizi ve ülkemizi tüm dünyaya açmasından dolayı tüm düzenleme ve bilim kurulu akademisyen ve üyelerimize, üniversitemiz üst yönetimine Uzaktan Eğitim Merkezimize teşekkürü bir borç biliyorum. Sempozyumda ülkemizin birbirinden değerli 84 farklı üniversitesinden akademisyenlerin çevreden yazılım mühendisliğine kadar 15 farklı disiplinde Çevre adına 42, Elektrik – Elektronik adına 21, Enerji 7, Fizik 40, Genetik 12, Gıda 33, Harita 9, İnşaat 37, Jeofizik 17, Jeoloji 26, Maden 8, Makine 43, Matematik 22, Mimarlık 7 ve Yazılım 23 olmak üzere toplamda 347 bilimsel bildiri yer almaktadır. Bu sunumlardan 203 tanesi çevrim içi sözlü sunum, 131 tanesi çevrim dışı sunum ve 13 tanesi de poster sunum olacak şekilde 11 farklı ülkeden 21 davetli konuşmacının da bir araya gelmesiyle beraber oldukça geniş güncel ve önemli konularda birikimlerini paylaşacaklardır. Tüm mühendislik ve temel bilim alanlarını kapsayacak şekilde planlanan ve sizlerin değerli katılımlarıyla anlam kazanacak olan sempozyumumuzun bilimsel anlamda dolu dolu ve faydalı geçmesini diliyor, programın düzenlenmesinde emeği geçen başta düzenleme kurulu Onursal Başkanı ve Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek olmak üzere herkese bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Açılış konuşmasının ardından düzenlenen program hakkında konuşan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise “5-7 Temmuz 2021 tarihleri arasında düzenlemekte olduğumuz Uluslararası Çevrimiçi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Sempozyumuna hepiniz hoş geldiniz. Üniversiteler en üst seviyede eğitim-öğretim faaliyetlerini yürüten kurumlar olmalarının yanında aynı zamanda bilgiyi üreten ve topluma yayan kurumlar olma niteliği de taşımaktadır. Bu açıdan göreve geldiğimiz 2017 yılından bugüne 10 adet uluslararası sempozyum düzenleme fırsatı bulduk. Bu sempozyumlar dışında aynı zamanda panel, çalıştay ve sergi gibi bilimsel etkinliklerle hem üniversitemize hem ülkemiz yükseköğrenim camiasına katkı sağlamaya gayret ettik. Gerek ulusal gerek uluslararası alanda çok sayıda bildirinin sunulacağı toplantıda geniş yelpazede konular yer alıyor. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Salim Serkan Nas’a, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Dokuz’a, sempozyumun düzenlenmesinde emeğinin fazla olduğunu bildiğimiz Prof. Dr. Necati Çelik’e, Doç. Dr. Ertekin Öztekin’e, bütün bilimsel faaliyetlerde yakın ilgi ve desteklerini esirgemeyen Gümüşhane Valimiz Sayın Kamuran Taşbilek’e, Belediye Başkanımız Sayın Ercan Çimen’e ve sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Salgının bir an önce nihayete ermesini ve bundan sonra gerçekleştireceğimiz sempozyumların yüz yüze gerçekleştirilebilmesini diliyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen programın açılış kısmına katılan Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ise gönderdiği videoda şu sözlere yer verdi: “Gümüşhane Üniversitesi’nin düzenlediği Uluslararası Çevrimiçi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Sempozyumumuza hepiniz hoş geldiniz. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Halil İbrahim Zeybek ve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sayın Salim Serkan Nas hocamıza teşekkür ediyorum. Bugün bu toplantıda farklı ülkelerden davetli konuşmacılarımız sunumlarını gerçekleştirecektir. Yerel yöneticiler olarak bizler için bu tür etkinlikler çok önemli ve değerlidir. Bugün konuşulacak olan tüm konular belediyemizde yaptığımız çalışmalar için önem arz ediyor.  Bizler her çalışmamızda bilime önem veriyor, istişare ve bilime dayanarak hayata geçirdiğimiz her projemizin sonucunda memnuniyetimiz daha da artmaktadır. Bu nedenle de bilim bizler için olmazsa olmazımızdır. Gümüşhane Belediye başkanı olarak şehrimize birçok projeye imza attık, hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün de üniversitemizin ilk kez çevrim içi olarak düzenlediği bu programın hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.”

Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek de gönderdiği videoda şu açıklamalara yer verdi: “Farklı ülkelerden teşrifleriyle bizleri onurlandıran çok değerli katılımcılar. Değerli misafirlerimiz, Gümüşhane Üniversitemizin değerli rektörünün öncülüğünde Gümüşhane Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinin katkıları ve çabalarıyla hazırlanmış olan Uluslararası Çevrimiçi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Sempozyumu’na hoş geldiniz diyor, sizleri çevrim içi de olsa ilimizde misafir etmenin mutluluğu, onurunu yaşıyoruz. Bu vesileyle çok sayıda bildirinin sunulacağı böylesine önemli bir çalışmanın, bilimsel şölenin ilimizde yapılıyor olmasının ve buna üniversitemizin öncülük ediyor olmasının ayrı bir mutluğu ve onuru içerisinde olduğumuzu sizlere ifade etmek istiyorum. Ayrıca bu çalışmaya önderlik eden başta kıymetli rektörümüz olmak üzere Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemizin çok değerli hocalarına, akademisyenlerine ve değerli çalışanlarına da sağlamış oldukları katkı, göstermiş oldukları çalışmadan dolayı ayrıca teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Değerli misafirler bilindiği üzere iki senedir dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanan pandemi süreci bütün rutinlerimizi değiştirdi. Maalesef sizleri Gümüşhane gibi güzel bir ilde misafir etmek yerine uzaktan çevrim içi olarak böyle programları yapmak durumunda kalıyoruz. Ancak bu durum üniversitemizin her platforma uyum sağladığının bir göstergesidir. Üniversitemiz bu tür etkinlikleri gerçekleştirebilecek altyapıya sahiptir. Ülkemize, insanına bilimin hizmetine böyle bir katkı sunabiliyorlar. 2008 yılında kurulan üniversitemiz genç bir üniversitedir. Ama bununla birlikte özellikle ilimize, ilimizin ufkuna, insanlarımızın evrensel değerleri tanımasına çok büyük katkıları olan bir üniversitedir. İlimize kattığı değerlerin yanı sıra bilimsel çalışmalara ve bilim dünyasına da çok özel çalışmalarla katkılar sunan bir üniversite olduk. Bundan dolayı da memnuniyetimizi ifade etmek istiyorum. Bu çalışmanın bilim dünyasına, ilimize, ülkemize hayırlar getirmesi temennisiyle emeği geçen başta değerli rektörümüze ve bütün akademisyenlerimize tekrardan teşekkür ediyor, siz değerli katılımcılara da ayrıca hoş geldiniz diyorum.”

Açılış programı gerçekleştirilen protokol konuşmalarının ardından sona erdi. Açılış programı Üniversitenin Youtube kanalı üzerinden de canlı olarak yayımlandı.

5-7 Temmuz arasında yapılacak olan sempozyum sonrasında tam metin olarak gönderilip hakem sürecinden geçtikten sonra kabul edilen bildiriler, birçok yerli ve yabancı dergide yayımlanacak.
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.