Gümüşhane Haberleri

MÜSİAD’ın girişimleri sonuç verdi, KDV istisnası geldi

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

MÜSİAD Gümüşhane Başkanı ve Gümüşhane Pestil Üreticileri Birlik Başkanı Abdulbaki Kara’nın girişimleriyle Cumhurbaşkanı kararı çıkarılarak Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamındaki projelerde imalat sanayi yatırımcılarına yüzde 50 hibe desteğine ilaveten KDV istisnasından da yararlanma imkanı getirildi.

Gümüşhane’nin de içerisinde olduğu IPARD desteklerinden faydalanamayan illerin aldığı destek programı olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programında (KKYDP) Gümüşhane’de başta pestil sektörü olmak üzere birçok sektör yüzde 50 hibe desteğinden faydalanıyor.

Bugüne kadar yüzde 50 desteğin yanında hazırlanan bir projenin toplam tutarının yüzde 18’ini KDV olarak ödeyen ve IPARD desteğini alamayan Gümüşhane gibi illerdeki yatırımcılar için çok ciddi sıkıntılar ortaya çıkaran bu durum Gümüşhane MÜSİAD Başkanı Abdulbaki Kara’nın Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile görüşmesinden 8 hafta sonra çözüme kavuştu.

Gümüşhane MÜSİAD olarak Genel Başkanları Mahmut Asmalı’nın desteğiyle 14 Mayıs tarihinde Artvin-Rize Havalimanı açılış programında Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile özel bir görüşme yaparak konunun önemini, yatırımcılar açısından yaşadıkları sıkıntıyı anlatma fırsatı bulduklarını kaydeden Abdulbaki Kara, “Bu görüşmenin akabinde Bakanımız ilgili Genel Müdürlüğü ,hukuk müşavirliği ve danışmanlarına bu konunun çözülmesi için talimat vererek görevlendirdi. Yaklaşık 8 haftalık zaman diliminden sonra Gümüşhane’nin de içinde yer aldığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programına (KKYDP) destek için müracaat eden her girişimcimiz yüzde 50 desteğe ilaveten yüzde 18 KDV istisnasına tabi tutulacak. Örneğin 3 milyon liralık bir proje hazırlayan girişimcimiz normal şartlarda 1,5 milyon TL hibe alıyor, 3 milyon liranın KDV’sini ödüyordu. Yeni düzenlemeyle yüzde 18’lik KDV istisnasına dahil edildi” dedi.

Gümüşhane’den Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programına (KKYDP) müracaat edecek girişimcilerin de yüzde 18 KDV desteğinden muaf olacaklarını, bu muafiyeti sağlamak için imalat sanayi yatırımcılarından sanayi sicil belgesine sahip olanların proje kapsamına alacakları makine ve teçhizat desteklerinde yüzde 50 hibe desteğine ilaveten yüzde 18 KDV’den de muaf sayılacaklarını dile getiren Kara, bu durumun Gümüşhane açısından çok önemli bir kazanım olduğunu ifade etti.

Bu kazanımın Gümüşhane lehine çok olumlu sonuçlar doğuracağına inandıklarını ve 16.etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) çağrılarına başvuruların artacağına inandıklarını belirten Kara, “Bu Cumhurbaşkanlığı kararının çıkmasında emeği olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a , Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişçi’ye, MÜSİAD Genel Başkanımız Sayın Mahmut Asmal’ya ve emeği geçen Genel Müdürümüz Sayın Kerim Üstün’e, Genel Müdür Yardımcımız ve hemşehrimiz Sayın Abdulkadir Karabulut’a, Tarım ve Orman İl Müdürümüz Edip Birşen ve ekibine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nın web sitesinde yer alan haber şu şekilde:

Cumhurbaşkanı kararı ile yürürlüğe giren "Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Kararda yapılan değişiklikle kırsal yatırımların cazibesi artırıldı.

Program kapsamında, tarımsal ürün işleme, depolama, paketleme gibi ekonomik yatırım projelerine yüzde 50 hibe desteği sağlanırken sanayi sicil belgesi bulunan KDV mükelleflerinin imalat sanayisinde kullanacağı yeni makina ve teçhizat alımlarına da 31 Aralık 2022 tarihine kadar KDV istisnası getirilmişti.

KKYDP kapsamında yüzde 50 hibe desteği sağlanan imalat sanayi yatırımcılarından, sanayi sicil belgesine sahip olanlar KDV istisnasından yararlanamamakta ve mağduriyetler oluşmaktaydı. Yapılan değişiklikle bu yatırımcıların KDV istisnasından da yararlanması imkanı sağlandı.

Düzenlemeyle KKYDP ekonomik yatırım projeleri kapsamında imalat sanayi yatırımcılarından, sanayi sicil belgesine sahip olanlar, proje kapsamına alacakları makina ve teçhizat teslimlerinde yüzde 50 hibe desteğine ilaveten yüzde 18 KDV istisnasından da yararlanacak.

Kırsal kalkınma yatırımlarının cazibesini artırması beklenen düzenleme, özellikle Avrupa Birliği'nin kırsal kalkınma fonlarından (IPARD) yararlanamayan illerde önemli bir destek aracı olacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan kaynak açısından bir değişiklik olmayacak ancak yatırımcılar KDV ödemeyeceği için daha az ayni katkı/öz sermaye ile projesini tamamlayabilecek.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.