Gümüşhane Merkez ilçeye bağlI Gökçepınar Köyünde önceki gün yaşanan patpat otu zehirlenmesi vakasında 4 ve 5 yaşlarındaki iki küçük kızın hayatını Gümüşhane Devlet Hastanesinde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşen Aksoy Genç’in dikkati ve Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Komuta Kontrol Merkezi Hekimi Dr. Samet Öksüz’ün hassasiyeti kurtardı.
Edinilen bilgiye göre, Gökçepınar köyünde yaşayan Şeyma Kömürcü(5) ve Kevser Zehra Kömürcü(4) gündüz bahçede oyun oynarken yörede “patpat otu” olarak bilinen ve Latince ismi “Hyoscyamus reticulatus” olan bitkiden yedi.
Otu yedikten sonra mide bozukluğu, halüsünasyon görme ve ateş belirtileri baş gösteren çocuklardan ilk olarak Şeyma Kömürcü, ailesi tarafından Gümüşhane Devlet Hastanesine götürüldü. Cumartesi gecesi saat 23.00’da hastaneye getirilen Şeyma Kömürcü’ye ilk müdahale burada yapılırken patpat otu zehirlenmesi tanısı konulan küçük kız, karayolu ile Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesine sevk edildi.
Gece saat 03.30 sıralarında aynı köyden bu kez de Kevser Zehra Kömürcü adlı küçük kızında yine aynı şikâyetler ile Gümüşhane Devlet Hastanesine başvurması üzerine Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ile irtibata geçildi. Gerekli işlemlerin tamamlanması ile birlikte Gümüşhane’ye gelen Ambulans helikopter ile önce Sivas’a oradan da Ankara’ya sevk edildi.
Patpat Otundan Zehirlendiler
Konu ile ilgili Gümüşkoza’ya açıklamalarda bulunan Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Komuta Kontrol Merkezi Hekimi Dr. Samet Öksüz, olayın Gümüşhane’de nadir olarak görülen bir durum olduğunu ifade ederek, “Hastalarımız Gümüşhane Devlet Hastanesine başvurduklarında onlara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Ayşen Aksoy Genç baktı. Çocuklardan birincisi olan Şeyma hastanemize geldiğinde iletişime kapalı bir şekilde geldi. Bilinci değişmiş bir şekilde, halüsülasyonlar görüyordu. Aile tarafından bu otu yediği ifade edilince, ota bağlı zehirlenme ile çocuklardaki bulguların eşleştiği tespit edildi. Daha sonra 114 zehir danışma hattı ile iletişim kurduk. Koma ve ölüme kadar gidebilecek bir durum olduğu ve yoğun bakımda izlenmesi gerekliliği nedeniyle yer aramaya başladık. Çevre illerde yaptığımız araştırmada Samsun 19 Mayıs Tıp Fakültesinde yer bulduk. Hastamızı karayolu ile Samsun’a gönderdik” dedi.
Ambulans Helikopter Kevser İçin Geldi
Gecenin ilerleyen saatlerinde gün boyu Şeyma ile birlikte olduklarını öğrendiğimiz Kevser Zehra Kömürcü’de aynı şikâyetler ile hastanemize başvurdu. Aynı bitkiden yediği ve hatta yıllar önce annesinin de bu bitkiden yediği ve bu sebepten ötürü bir süre hastanede tedavi gördüğü ifade edilen küçük kardeşimiz için de araştırmalara başladık. Bu kez de Ankara Hacettepe Tıp Fakültesinde yer bulduk. Ankara’da ki hava koordinasyonu aradık. Talebimiz ile ilgili işlemleri yaptıktan hemen sonra bize döndüler. Sabah saat 08.30 gibi Trabzon’dan gelen ambulans helikopter ile önce Sivas’a oradan da diğer bir helikopter ile Ankara’ya kısa zaman zarfında ulaşmasını sağladık” diye konuştu.
Patpat Otu Nedir ?
Halk arasında patpat otu olarak bilinen ve Latince ismi “Hyoscyamus reticulatus” olan ot Türkiye ‘de Gümüşhane, Bayburt, Ağrı, Kars ve Erzurum yöresinde oldukça yaygın bulunmaktadır. Çiçekli bir bitki olan patpat otu tatlı bir sıvı salgılar bu nedenle çocuklar tarafından cazip hale gelmektedir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında bu otu yiyerek zehirlenmeyle gelen çocuk sayısı artmaktadır.
İçerisinde Atropin maddesi bulunan bu ota bağlı zehirlenmelerde; Bulantı, kusma, iştahsızlık, Bulanık görme, Olmayan şeyleri görme, yakalamaya çalışma gibi halüsülasyonlar, Yüzde kızarma, göz bebeklerinde büyüme (midriyazis), Çarpıntı (taşikardi), Ağızda ve ciltte kuruluk, Yüksek ateş görülebilmekte.
İdrara çıkmada zorluk, kabızlık yapabildiği gibi bazı vakalarda deliryum ve komaya kadar gidebilir ve hayatı tehdit eden durumlara yol açabilir. Bu durumlarda hastaların hastaneye yatırılarak gözetim altında kalması, damardan tedavi verilmesi ve hatta yoğun bakıma yatırılmaları gerekebilir.
Uzmanlar Patpat otu ile ilgili olarak özellikle anne ve babaları, “Çocukları dışarıda bitki yememeleri konusunda eğitmeleri, uyarmaları ve bu gibi belirtiler açısından takip etmeleri” konusunda uyarıyor.