Gümüşhane Haberleri

Öztürk, projelerini TRT Trabzon radyosunda anlattı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Kaşif Furkan Öztürk, TRT Trabzon Radyosunda düzenlenen “Bölge Gündemi” programına konuk oldu.

Yollar Türk Milli Komitesi’nin düzenlediği yarışmada Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Geoteknik Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Kaşif Furkan Öztürk, Prof. Dr. Tufan Çakır ve Mekanik Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Onur Araz “Makale/Bildiri Dalında” YTMK 2023 yılı ödülüne layık görülmüşlerdi. Spiker Serpil Aydemir’in sunumuyla gerçekleşen programa Dr. Öğr. Üyesi Kaşif Furkan Öztürk ödüle değer görülen araştırma hakkında açıklamalarda bulundu.

Makalesinin içeriğinin karayollarında sıklıkla kullanılan menfez-kanat duvarı yapılarının deprem altındaki davranışlarının araştırılması olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Öztürk, “Bu amaç için menfez-kanat duvarı-zemin etkileşim sisteminin 3 boyutlu olarak modellenmesi ve bu modeldeki kanat duvarının farklı zemin sistemlerinde ve deprem yüklemeleri altında gösterdiği dinamik davranışların incelenmesidir” dedi.

Programın ilerleyen kısımlarında depremlerin yapılar üzerindeki etkileri hakkında bilgiler veren Öztürk, “Çalışmanın genel özetinde de belirtildiği üzere halk arasında söylenen bir anlayış var. ‘Sağlam bir zemine yapılacak bir yapıdan depreme karşı daha düşük tepkiler elde edilir. Daha düşük rijitliğe sahip zemine yapılan yapılarda ise daha yüksek tepkiler üretilir’ diye fakat bu çalışmada bu durumun her zaman böyle olmadığı ortaya çıkmaktadır. Zaten bizim inceleme amacımız da hangi yapıda nasıl tepki elde edildiğini görmek açısından önemlidir. Çünkü zemin ile yapı arasında çok karmaşık bir ilişki var. O yüzden öncelikle bölgeye özel zeminlerin özelliklerinin tespit edilmesi, deneylerinin ve gerekli analizlerinin yapılması gerekmektedir. Daha sonrasında da üç boyutlu analizlerle o zemindeki yapının nasıl davranış gösterdiğini görmeyi istiyoruz. Zeminle alakalı tespitlerin yapıldıktan sonra o zemine özel yapıların yapılması gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu. 

Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise şunları söyledi: “Deprem, ülkemiz için her zaman gündemde olan ve ciddi riskler taşıyan bir konudur. Özellikle 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde de bu durumun ciddiyetini görmüş olduk. Bu nedenle, deprem mühendisliği alanında yapılan her çalışma, gelecekteki yapılaşmalarımızın daha güvenli hale gelmesine katkı sağlamaktadır. Araştırmanın vurguladığı gibi, yapılar ile zemin arasındaki karmaşık etkileşimlerin anlaşılması ve doğru analizlerin yapılması, deprem risklerini azaltmak için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle, üniversitemizde yapılan bu tür araştırmaların desteklenmesi ve teşvik edilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Bu amaçla da çalışmada elde edilen bulguların paylaşılması sadece bölgesel değil, aynı zamanda ulusal ve hatta uluslararası düzeyde de önemli bir katkı sunmaktadır. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Geoteknik Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Kaşif Furkan Öztürk, Prof. Dr. Tufan Çakır ve Mekanik Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Onur Araz’ı bu değerli araştırmalarından dolayı bir kez daha tebrik ediyor, gelecekteki çalışmalarında başarılar diliyorum. Üniversitemiz adına bu tür önemli araştırmalara destek vermekten gurur duyduğumuzu belirtmek istiyorum.”
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.