Aynı zamanda Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu Başkanı olan Rektör Türkmen, okulun konferans salonunda düzenlenen programda sporun insanlar üzerinde sağlık, eğitim ve eğlence alanlarında olumlu etkileri olduğunu belirterek, “Spor beden eğitimi, egzersiz, fitness, fiziksel aktivite, rekreasyon, oyun, eğlence, jimnastik ve izcilik ile günlük hayattaki düzensiz yapılan beden hareketleri fiziksel aktivite düzenli ve tekrarlı yapılan beden hareketleri egzersizlerdir. Bir rakip karşısında yarışmak amacıyla belirli kurallar çerçevesinde yapılan çoğunlukla belirli beden hareketlerini içeren kazanmayı amaçlayan bir mücadele ise spordur. Spor yoğun beden performansı gerektirdiği gibi zeka, dikkat ve adrenalini merkeze alan türleri mevcut” dedi.
Sporun bedensel, zihinsel ve ruhsal yönden temel faydalarının yanında mutluluk verdiğini, enerji verdiğini, vücuda kuvvet verdiğini ve sağlığı koruduğunu, vücuttaki asit oranını ve yağlamayı azalttığını, toksinleri önlediğini, solunum kapasitesini yükselttiğini, yaşlanmayı geciktirdiğini ve vücut enerjisini arttırdığını, kişilerin odaklanma, stresten korunma aşamalarında faydalı olduğunu vurgulayan Türkmen, sporun özgüven, iletişim ve sosyalleşme becerilerini geliştirdiğini dile getirdi.
Spor yapmayan kişilerin fiziksel inaktivite obeziteye yakalandığını dile getiren Prof. Dr. Türkmen iki anahtar kelimenin çok önemli olduğunu bu anahtar iki kelimenin ise spor ve beslenme olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Türkmen ilköğretim çağındaki çocukların yaklaşık yüzde 10’unun obezite sorunu ile karşılaştığını, bunun çözümünün ise spor ve beslenme ile alakalı olduğunu belirterek sporun obezite önündeki en büyük engellerden bir tanesi olacağını kaydetti.
Sporun felsefesinden de bahseden Türkmen, Türk kültüründe sporun önemine değinerek Dede Korkut hikayelerindeki toylarda, şenliklerde, ok atma gibi çok sayıda yarışma düzenlendiğinin anlatıldığını belirterek, hikayelerde geçen kahramanların özünde göçmen bir toplum olan Türk kültürünün hareket ve binicilik alanlarında çok başarılı olduğunu söyledi.
Türklerin İslamiyet'e girişi ile İslam kültüründe de var olan sporlarla beraber daha güçlenerek spora önem verdiğini, Selçuklu ve Osmanlı'da alplik, gazilik geleneğinin tekkelerin yaygın biçimde desteklendiği, binicilik, cirit, okçuluk, güreş gibi askeri talimlerin önde geldiğini, mangala gibi bir akıl oyunu Türklerin en eski faaliyetlerinden olduğunu, Osmanlı'da ise padişahların meşhur güreşçilerin hamisi olduğunu dile getiren Türkmen, pek çok diğer padişah gibi Sultan Abdülaziz'in de Hz Ömer gibi önemli bir pehlivan olduğunu dile getirdi.
Cumhuriyet döneminde ise spora başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere devletin ve ilgili hükümetlerin gereken önemi verdiğini, herkes için spor federasyonunun kurulduğunu dile getiren Prof. Dr. Türkmen, her yaştan, her gruptan kişilerin spor yapması için devlet tarafından desteklendiğini ve organize edildiğini söyledi.
Türkmen öğrencilere sporun ve beslenmenin hem akademik başarı yönünden hem de yaşam kalitesini yükseltilmesi yönünden çok önemli olduğunu dile getirerek katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Programa Torul Kaymakamı Muhammet Kılıçaslan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyyüp Zengin ve okul yönetici ile öğretmenleri katıldı.
Söyleşi programı sonunda Kaymakam Kılıçaslan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Zengin tarafından Rektör Türkmen’e günün anısına plaket ve hediye takdim edildi.