Gümüşhane Haberleri

Saadet, Şehrin Yeni Vizyon Çalışmalarını Açıkladı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Saadet Partisi (SP) Gümüşhane İl Başkanı Avukat Akın Demir’in, “Gümüşhane büyük bir köye benziyor” yorumunun ardından, parti yönetimi şehrin yeni vizyonu için çözüm önerilerini sıraladı.

Saadet Partisi (SP) Gümüşhane İl Başkanı Avukat Akın Demir’in, “Gümüşhane büyük bir köye benziyor” yorumunun ardından, parti yönetimi şehrin yeni vizyonu için çözüm önerilerini sıraladı.

Parti adına Mahalli İdarelerden Sorumlu Başkan İlker Bal, yaptığı açıklama ile Demir’in açıklamasına ek olarak bazı değerlendirmelerde bulundu.

Gümüşhane’nin akleden tüm insanlarının şehrin kent hüviyetinden yoksun olduğunu gördüğünü kaydeden Bal, “Bu üzerinden atlanacak bir mesele değildir” tespitinde bulundu.

Parti teşkilatlarının yerel alanda şu an için ana gündem maddesinin Gümüşhane kent merkezi için yeni bir vizyon çalışması olduğunu kaydeden Bal, “Biz köy ile Kentli olma arasındaki farkı iyi analiz etmekteyiz. Şöylece açıklamak isteriz. Köylerdeki hayat bilindiği üzere durağan bir şekilde seyreder. İnsanların çalışacağı, her yıl ekim ve hasat yapacakları zamanları mevsimsel koşullara göre belirlenir. İnsanların üretim zamanı sonunda dinleneceği zaman dilimi de yine mevsimsel koşullara göre belirlenir. İnsanların zaruri giderleri için alışveriş yapacağı haftanın günleri dahi bellidir. Öyle ki dışardan gelecek misafirlerin ağırlanma zamanı bile bellidir. Bu yüzden bu tür hayatlara dışardan çok müdahale olmaz. İnsanların yaşamsal koşulları sınırlıdır. İnsanların ihtiyaçları da aynı paralellikte olduğundan Köy yöneticileri çok büyük emek sarfetmeden idareyi sağlarlar. Köy yöneticilerinin bir Vizyonları olmasa da hayat aynı seyrinde devam eder. Şehirlerde ise durum köyün aksine çok farklı seyir izler. Dinamik ve çok yönlü bir hayat akışı vardır. İş sahaları mevsimsel değil sürekli üretim yapar. İnsanların tüketimleri için belirli günleri yoktur. Herkesin sosyal alanları kullanımı farklı zamanlardadır. Şehir insanının dışında o şehri kullanan çok sayıda insan vardır. Bazen şehir insanından çok daha fazla sayıda insanlarda yerli halk haricinde şehri kullanmak zorunda kalır. Bu yüzden böylesi Dinamik bir sosyal hayatın olduğu alanlar, şehirlerin yaşam koşulları, toplumlar için oluşturulacak mekanlar, yollar, çok geniş bir bakış açısıyla dizayn edilmelidir. Şehir insanının beklentilerine göre hizmet paket programları yapılmalıdır. Şehir hayatını paylaşan insanların bir köyde yaşar gibi yaşamaları istenemez. Yani köydeki gibi bir köy kahvesi, mezarlık bir de pazar alışverişi için servisin varsa sen yaşayabilirsin denilemez. Köy kendi içinde sunduğu durağan yapı ile beraber sakin bir yaşam sunarken kent ise bu dinamik yapısına uygun çok çeşitli hizmetleri barındıran bir değerler kümesini arzu eder.” dedi.

Gümüşhane teşkilatı olarak şehrin vizyonunun seçim ayları içerisinde kopyala-yapıştır olduğunu ve değer üretmediğini düşündüklerini belirten Bal, yaptıkları vizyon çalışmasını şöyle açıkladı:

Madde 1- Şehrin merkezini 1’den 3’e çıkarmalıyız.
Şehrin gerçek bir kent hüviyeti kazanması için yaşam alanlarınının başka yerlere taşınması gerekmektedir.

Nedenler:
Neden 1: Şehir merkezinde 300metre alana sıkıştırılan işyerleri ile şehir hapsedilmiştir.Bu otopark sorununa sebep olmaktadır.
Neden 2: 300 Metrelik alanda tüm Girişimciler ve mevcut esnaflar iş sahası kurmak istemekte ve bu yüzden İşyeri kiraları çok yüksek olmakta sonucunda da bu tüketiciye yansımaktadır.
Neden 3:Şehrin tek merkezi burası olduğundan tüm konut alanları bu merkeze yakın inşa edilmek istenmekte ve bu da gayrimenkul,kira fiyatlarına direkt etki etmektedir.
Neden 4:Bu alan harici şehir esnafı pazarda adil pay alamamakta.Katma değer sadece bu alandaki işyeri ve mülk sahiplerine kalmakta.
Neden 5:Şehir insanının kullanacağı mekanlar sadece bu alanlarda inşa edilmiş olup şehrin içinde sanki küçük bir avm’de geziyormuşcasına boğucu bir ortamda alışveriş yapılmakta.
Neden 6:Bu merkezde meydana gelen bir altyapı ve ulaşım sıkıntısı tüm şehir hayatına etki etmekte.
Neden 7:İnsanların,özellikle öğrenci,memur gibi kesimlerin mecbur oldukları bir caddeyi ve buradaki işyerlerini  kullanmak yerine başka illere alışveriş için gittikleri gözlenmektedir.
Bu maddeleri 30’a çıkarabiliriz fakat karamsar bir bakışı sizlerin umut ve ümitleri için istememekteyiz.
Hem fikir münazarası hemde beraber karar alma adına kentin akleden yöneticilerine ve halkımıza soruyoruruz.
Yeni kent sizce nereye yada nerelere kurulmalı?”
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.