Son dönemlerde başarılı ameliyatlara imza atan Gümüşhane Devlet Hastanesi Doktorları, 8 saat süren doku nakli ameliyatı ile bir ilke daha imza attı.
Özel bir maden firmasında çalışan Maden Mühendisi Cemil Saka’ya 2 ortopedi ve 1 plastik cerrahı uzmanı tarafından yapılan doku nakli ameliyatı başarı ile sonuçlandı.
Gümüşhane Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı İsmail Karasoy, gazetemize yapılan ameliyat ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “İş kazası sonrası Cemil Saka arkadaşımızın ayağının bir kısmını kesmek zorunda kaldık. Daha sonrası oluşan problemlerinden dolayı seviyeyi daha yükseltmemek, ayağından daha fazla kemik parçası almamak için üst tarafındaki dokulardan aşağıdaki tarafa nakil yaptık. Başarılı geçti, şu an için memnunuz. İnşallah ek bir cerrahi müdahaleye gerek kalmayacağını ümit ediyoruz” dedi.
“Üçüncü Başarılı Ameliyat”
Plastik Cerrahi Uzmanı Aslı Datlı ise hastanın 40 gün önce geçirdiği kaza sonrası ayak parmaklarının alındığını belirterek, şunları kaydetti: “Sonrasında açık yaraya müdahale ettik. Bacağının üst kısmından bir doku nakli yaptık. Bu Gümüşhane Devlet Hastanesinde üçüncü kez yapılan başarılı ameliyat. Yaptığımız başarılı mikro cerrahi ameliyattır. Sabit doku ameliyatı. Şu an ameliyatın üstünden bir hafta geçti. Her şey çok yolunda, doku canlı ve yaşıyor. Görevini yerine getirdi. Açık dokuları tamamen kapattık. Bundan sonra fizik tedavi ile birlikte hastayı yavaş yavaş yürütmeye başlayacağız.”
“Ek Bir Ameliyat Düşünmüyoruz”
Hastaya ek bir ameliyat düşünmediklerini ifade eden Datlı, “ Kırıkları da güzel bir şekilde kaynarsa hasta kendine dikkat ederse, her şey yolunda gidecek. Ameliyat 8 saat sürdü. Damarlı bir dokuyu bacaktan alıp ayakta damar bulup ona anastomoz yaptık, yani uç uca damarları diktik. Beş gün takiplerini yaptık. Yeri geldi, hastanede kaldık. Her şey çok yolunda gitti, herhangi bir problem çıkmadı. Komplikasyon gelişmedi. Çok mutluyuz, Gümüşhane için çok özel bir ameliyat. Yani Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde mikro cerrahi ameliyatı başarılı bir şekilde yapılabiliyor. Bu üçüncü ameliyatımızdır. Daha önce parmak kopması ameliyatları da yaptık. Başarılı sonuçlarımız oldu” diye konuştu.
“Haftaya Taburcu Olacak”
Ortopedi Uzmanı Yunus Demirtaş da, iş kazası sonrası hastanın sol bacağının ayak parmaklarında kıraç yaralanma denilen ezilme ve yaralanma olduğunu belirterek, “Onlar için acil ameliyata aldık. İlk başta tibia denilen bacak kemiğini tespit ettik. Sonra kalan kısımlarını birkaç saat süren ameliyatla, hastanın daha fazla uzuvsuz kalmaması için elimizden geleni yaptık. Şu anda gayet iyi, haftaya da taburcu olmasını planlıyoruz inşallah” diye konuştu.
“Üç Kez Ameliyat Oldum”
Maden Mühendisi Cemil Saka, geçirdiği kaza ve ameliyatı konusunda yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 40 gün önce bir iş kazası geçirdim. Hastaneye gelişimin 41’inci günü bugün. Bu süreç içerisinde üç kez ameliyat oldum. 1 tanesi doku, diğer ikisi ise kemiklerle ilgili. Üçü de başarılı geçti. Moral olarak ben bu başarılı ameliyatlar sonrası çok mutlu oldum. Bu moral iyileşme sürecimi de artırdı” dedi.
“İyi Bir Hastane Değil İyi Bir Hekim Mantığı”
Saka, her zaman iyi bir hastane değil, iyi bir hekim mantığını savunduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Ben bu noktada uzman doktorlara, hemşirelere ve ameliyatım öncesi ve sonrası ilgi gösteren herkese teşekkür ediyorum. Üç doktor benimle harikulade bir şekilde ilgilendi. En son ameliyattan çıktıktan sonra sabaha kadar uyumadım. Doktor Aslı Hanım, her saat dokunun canlı olup olmadığını kontrol etti. Gerek İsmail Bey gerekse Yunus Bey özellikle 5 gün süreyle beni yalnız bırakmadılar. Şu anda ufak tefek ağrılarım kaldı. Her şey çok iyi, haftaya da taburcu olacağım.”
İş Makinesinin Ayak Tablası Ayağını Kırdı
Geçirdiği kazayı da anlatan Saka, bir özel maden şirketinde maden mühendisi olarak çalıştığını belirterek, “İş makinesinin ayak tablası vardı, o benim ayağımın diz kapağımın aşağısında iki kırık meydana getirdi. Doku anlamında o bölgeyi sıyırdı, aynı zamanda ayak parmaklarımla topuğum arasında müthiş bir ezme yaptı. 5 santimlik alanda müthiş bir ezme yaptı. Ezilen kesim parmaklarımdı, şu anda beş parmağım yok. Buraya geldiğim ilk gün parmaklarım işlev dışı kalmıştı. Onlar alındı.”
“Topuğum Sağlam”
Saka, topuğunun sağlam olması nedeniyle üç ameliyat geçirdiğini anlatarak, “Bu kazadan sonra topukla yürümenin daha sağlam olacağı için, yani ayağımın ne kadar az yerinden kesilmiş olursa benim açımdan daha iyi olacağı için doktorlar bu kadar üzerime düştüler. Yoksa, ayağım daha yüksek bölgelerden kesilmiş olsaydı 15-20 gün içerisinde hastaneden çıkmış, protez ayakla devam etmiş olacaktım. Şu anda protez ayağa ihtiyaç duymuyorum, belki ufak aparatlara ihtiyaç duyabilirim ama ilerleyen zamanlarda, topuğumda herhangi bir şey olmadığından ona da ihtiyaç duymayabilirim. Belki koşamayacağım ama rahat bir şekilde hayatıma devam edebileceğim” diye konuştu.
“Ameliyat Sürecini Anlattı”
Ameliyat sürecini de anlatan Maden Mühendisi Cemil Saka, şunları kaydetti: “İlk etapta kemik doku temizlendi. Daha sonra ki-açık doku ve kemik kalmadığı için- ayağıma bir hafta boyunca özel makine bağlandı. Makinenin temel görevi ölmüş doku ve zararlı ödemden meydana gelmiş doku sıvılarını emdiren bir makine bağlandı. Makine o doku içerisindeki tabir caizse tim pisliği temizlemiş oldu ve canlı bir doku oluşturdu. Daha sonra diz kapağım ile kasığım arasındaki alandan da damarlı olmak koşuluyla ayağımın altını tamamen kaplayacak şekilde deri tabakası naklettiler. Bir de kırık olan yerlere, ayağımın sağ tarafında olan daha yüzeysel, diz kapağımla kasık arasında olan bir yerden deri alıp kaplama yaptılar. Eskiye nazaran ağrılarım biraz daha azalmış oldu. Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum.”
“Hasta ile Doktor Diyalogu Çok Önemli”
Hasta ile doktor arasındaki diyalogun çok önemli olduğunu vurgulayan Saka, “Ben, hastaneye geldiğimde, doktorun başka bir hastaneye göndermek istiyorsa gidebileceğimi söyledim. Ben her zaman şunu söyledim, hasta doktoruna güvenecek. Benim bu ameliyatta üç doktorum vardı, üçü de farklı farklı, çok güzel özelliklere sahip. Bana manevi anlamda da sonsuz destek verdiler. Ben onlara her zaman güvendim. Onların aldığı karara ben ‘neden’ diye sormadım. Tamamıyla güvendim. Üç ameliyat olmama rağmen bu kadar kısa sürede iyileşmem benim yaşadığım moraldir. Hasta ile doktor arasındaki iletişim ne kadar iyi olursa gerisi kendiliğinden geliyor” şeklinde konuştu.