Torul ilçesi sınırlarında yer alan ve Gümüşhane'nin gizemli güzellikleri arasında gösterilen, 20’den fazla gölü, zengin biyoçeşitliliği ve el değmemiş eşsiz doğasıyla büyüleyen bir alan olan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, “Bulutların üzerinde, doğanın kucağında bir cennet köşesi”, “Yüksek zirvelerin cenneti” olarak da nitelendiriliyor.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından “Artabel Buzul Göllerinin büyülü dünyasında keşfe çıkın” sloganıyla hazırlattırılan ve geçtiğimiz Aralık ayı başında tanıtımı yapılan Artabel Gölleri Tabiat Parkı Yaratıcı Turizm Konsept Master Plan çerçevesinde alanın turizm potansiyelini ortaya çıkarmak ve geleceğe dair vizyon belirlemek amacıyla başlatılan toplantıların ikincisi gerçekleştirildi.
Artabel Gölleri Tabiat Parkı Odak Çalışma Grubu ve Eylem Planı 2. Toplantısı Torul Kaymakamlığı toplantı salonunda Kaymakam Muhammet Kılıçaslan başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıda 2024 yılı için planlanan eğitim, tanıtım ve altyapı çalışmalarıyla ilgili katılımcılara bilgi verildi, görüş alışverişinde bulunuldu.
Önceki toplantıda alınan kararların ardından Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Gümüşhane Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Esra Tunç tarafından hem DOKA’ya hem de DOKAP’a sunulmak üzere hazırlanan taslak projelerin görüşüldüğü toplantıda ayrıca Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Gümüşhane Şube Müdürlüğü tarafından Artabel Gölleri Tabiat Parkında yapılacak tabelalandırma çalışması hakkında katılımcılar bilgilendirildi.
Toplantıda alana ulaşımı sağlayan ve 4 kilometrelik kısmı kalan yolun da tamamlanması, Gümüştuğ köyü yaylalarına ulaşımı sağlayan yolların bakımlarının yapılması, Artabel’e komşu Gülaçar, Gümüştuğ ve Dağdibi köylerindeki vatandaşların mutlaka sürece dahil edilmeleri, sertifikalı köy pansiyonculuğu, alan kılavuzluğu ve mihmandarlık eğitimlerinin biran önce yapılması konuları öne çıktı.
Toplantıda konuşan Kaymakam Kılıçaslan, bu yıl bölgede mutlak suretle bir etkinlik yapmak istediklerini belirterek, “Geçtiğimiz haftalarda ilk toplantısını yaptığımız Artabel Gölleri Master Planı ve akabinde uygulanacak eylem planlarını hayata geçirmek üzere ikinci toplantımızı yaptık. İlk toplantımızda master planı açarak içerisinde yapılabilecek faaliyetleri ayrıntılandırarak üzerinde durduk, hazır olan faaliyetler neler, çağrı programları neler, biz bu çağrı programlarına hangi eylem gruplarıyla hangi faaliyetleri koyabiliriz konusunu tartışarak 2024 yılı için eğitim, tanıtım ve altyapı temelli öncelikli bir ilerleme kaydetmemiz gerektiğini ifade etmiştik. Bu bağlamda çeşitli eylem grupları oluşturduk. Bu bağlamda eğitim ve tanıtım ağırlıklı olan ilk projemizi DOKA SOGEP’e sunmak üzere belli bir aşamaya getirdik” dedi.
Toplantıya İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi, DKMP, GÜDAK, DOKA ve TKDK temsilcileri katıldı.
Geçtiğimiz Aralık ayı başında Artabel Gölleri Tabiat Parkının olduğu alanın turizm potansiyelini ortaya çıkarmak ve geleceğe dair vizyon belirlemek amacıyla “Artabel Buzul Göllerinin büyülü dünyasında keşfe çıkın” sloganıyla Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından hazırlattırılan Artabel Gölleri Tabiat Parkı Yaratıcı Turizm Konsept Master Plan tanıtım toplantısı yapılmıştı.
İlçeye bağlı Gülaçar, Gümüştuğ ve Dağdibi köylerinin karşılama merkezi olarak belirlendiği proje için düzenlenen toplantıda planda yer alan otantik yayla evleri, pansiyonlar, kolay, orta ve zor yürüyüş parkurları, Osmanlı-Rus savaşı kalıntıları, tur kayağı, meteor yağmuru festivalleri, kuş gözlemi ve binicilik yapılabilecek alanlarla ilgili ön çalışma yapılmıştı.