Gümüşhane Haberleri

Şap hastalığına karşı tüm hayvanlar aşılandı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, ‘İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası’ kapsamında 71 bin 400 sığırı aşılayarak yüzde 105’lik başarı elde etti.

Gümüşhane’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, ‘İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası’ kapsamında 71 bin 400 sığırı aşılayarak yüzde 105’lik başarı elde etti.

İl Müdürü Edip Birşen, başta 2017 yılı ilkbahar dönemi Şap Aşılama Kampanyası olmak üzere devam eden Kuduz, Brusella, Koyun/Keçi Vebası ve Sığır Çiçek Hastalığına karşı yürütülen aşıyla mücadele çalışmaları hakkında açıklama yaptı.

Bakanlık tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan "Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi" kapsamında Gümüşhane genelinde 4 Ocak-31 Mart 2017 tarihleri arasında büyükbaş hayvanlara yönelik olarak "İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası" başlatıldığını hatırlatan Birşen, “1 Nisan tarihi itibariyle il genelinde 71400 sığır cinsi hayvan aşılanmış olup 2 aylık yaştayken aşılanmış genç hayvanların 1 ay sonra uygulanan ikinci aşılarıyla (rapel) %105 başarı elde edilmiştir. Ülke genelinde yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle Bakanlımızca 17 Nisan'a kadar uzatılan kampanyamızda genç hayvanların aşılanmasına devam edilecektir” dedi.

Halk arasında -tabak- olarak da bilinen çok bulaşıcı viral hastalığın süt veriminde yüzde 15-30, et veriminde yüzde 10-35 arasında verim kayıplarına, özellikle genç hayvanlarda yüzde 80'lere varan ölümlere sebep olduğunu kaydeden Birşen, elde edilen aşılama başarısıyla çok yüksek oranda bir sürü bağışıklığına ulaştıklarını söyledi.

Bu hastalığa karşı korunmanın yalnız aşıyla olmadığını, hayvan sahiplerinin temizlik ve dezenfeksiyon ile kontrolsüz hayvan hareketlerine de ayrıca dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Birşen, “Bakanlığımızca uygulamaya konulması planlanan "Şap Hastalığından Ari Bölgenin Genişletilmesi Eylem Planı" kapsamında İlimizden batı illere sevk edilecek tüm büyük ve küçükbaş hayvanlardan nakil öncesi kan alınacak ve yetkili laboratuvarlarımızda daha önceden hastalığı geçirdiği tespit edilen hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir. Alınan bu tedbirlerle 2019 yılında Trakya Bölgesinde aşısız arilik, ülkemizin batısındaki 45 ilde aşılı arilik ve 2020 yılında tüm Anadolu'daki tüm illerimizde aşılı arilik statüsünün kazanılması hedeflenmektedir. Konu hakkında İl ve İlçe Müdürlüklerimizce verilen gece eğitimlerinde çiftçilerimiz konu hakkında bilgilendirilmekte, gerek Bakanlığımız gerekse İl Müdürlüğümüzde bastırılan afiş ve lifletler yoğun şekilde kullanılmaktadır. Öte yandan Şubat ayı itibariyle başlattığımız Kuduz Aşılama Kampanyasında kedi ve köpeklerin aşılamaları, 1 Nisan itibariyle başlayan Sığır Çiçek Hastalığı Aşılama Kampanyasında tüm büyükbaş hayvanlar, Koyun/Keçi Vebası'na karşı bu yıl doğan kuzu ve oğlaklar ile Sığır ve Koyun Brusella Aşılama çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. Üreticilerimizin kampanya dönemlerinde hayvanlarına aşı yaptırmaları hem buzağı desteklemelerinden en yüksek oranda faydalanmalarını hem de aşıyla korumanın ilaçla tedavi etmekten ucuz olduğu gerçeğine göre karlılıklarını arttırmalarını sağlayacaktır. Aşılama çalışmalarımıza yetiştiricilerimizle birlikte köy/mahalle muhtar ve azalarımızın yardımcı olmasını özellikle rica ediyoruz” diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.