Gümüşhane Sanat Tiyatrosu (GST) yapımı olan ‘Aşkın Anatomisi’ adlı 2 perdelik kabare tiyatro oyunu geçtiğimiz hafta içerisinde Gümüşhane Kültür Merkezi sahnesinde seyircisi ile buluştu.
Her daim sosyal etkinliklerin azlığından şikâyet edilmesine rağmen, sanatseverlerin yeterince ilgi göstermediği muhteşem oyunun prömiyerinde çoğunluğu gençler ve tiyatro ekibinden oluşan yaklaşık 150 kişi eğlenceli bir gece geçirdi.
Dekor, kostüm, aksesuar gibi her şey ekibin el emeği göz nuru olan ve prömiyere özel olarak 2 perde halinde yaklaşık 2 saat 10 dakika süren oyunda, kadın erkek çatışması ele alınırken, her ailede yaşanan durumlar esprili şekilde anlatılıyor.
Seyirciler İlgisizliğe Tepki Gösterdi
Zaman zaman seyircinin aktif olarak katıldığı oyunu yazan yöneten Mesut Budak aynı zamanda 4 kişilik oyuncu kadrosunda yer alırken, tüm üyeleri ile birlikte GST ekibi, oyun sonrasında sanatseverler ile sohbet etti. Oyun hakkındaki eleştiriler ve önerilerin dile getirildiği sohbet bölümünde söz alan sanatseverler, sürekli olarak sosyal etkinliklerin azlığından şikâyet edenlerin, zor şartlara rağmen çıkartılan muhteşem oyuna ilgisiz kalmasına tepki gösterdi.
‘Aşkın Anatomisi’ Beşinci Oyun
GST ile ilgili bilgi veren Mesut Budak, ‘Aşkın Anatomisi’ adlı oyunun 2017-2018 sezonu içerisinde çıkarttıkları 5’nci oyun olduğunu dile getirerek, “3 tanesi yetişkin, 2 tanesi çocuk oyunu olmak üzere toplam 5 oyun çıkarttık. Dekorundan kostümüne kadar her şeyi biz yapıyoruz. Turne programlarımız oluyor ve inşallah olmaya da devam edecek” dedi.
“Toplumsal Huzuru; Polis, Asker Veya Siyasetçi Sağlamaz”
Gümüşhane’nin nüfusu itibari ile küçük bir şehir olduğuna dikkat çeken Budak, “Bu sebepten ötürü yeterli oranda karşılık bulamıyoruz. Bu oyun ilk kez sergilenmesine rağmen salonun yarısı ancak doldu. Maalesef yaptığımız işin bölgesel olarak bir kıymeti yok. Biz 4 yıldır bazı şeyleri anlatmaya çalışıyoruz. Toplumsal huzuru; polis, asker veya siyasetçi sağlamaz. Toplumsal huzuru kültürel ve sanatsal etkinlikler sağlar diyerek anlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
“Yeterli Desteği Alamıyoruz”
Sohbette söz alan Trabzonlu sanatseverin destek alıyor musunuz şeklindeki sorusuna istenilen seviyede alamadıklarını ifade edip Gümüşhane Valiliğinin desteklerini anlatan Budak, “Sayın valimiz bu konu ile ilgili fazlasıyla hassasiyet gösteriyor, ancak bu gece de gördüğünüz gibi bu anlamda üst düzey yetkililerimizden kimse gelmedi. Öncelikler tabii ki farklı. Umarım bu öncelikler değişir. Bu noktada bize düşeni yerine getirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
“Gümüşhane’nin İmkanları Daha Çok”
Trabzon Şehir Tiyatrosu yetkilileri ise oyundan büyük keyif aldıklarını kaydederek, “Trabzon’da DEevlet Tiyatrosu dışında 14 tane daha özel tiyatro var. Burada görüyoruz ki Gümüşhaneli kardeşlerimiz bizlerden çok daha fazla imkanlara sahip. Bizim sadece Hüseyin Kazaz Salonunda haftada bir veya iki saat çalışma imkanına sahibiz. Yerel yönetimler bu tür gruplara maddi katkı sağlamak bir tarafa, destek vermedikleri sürece boş salonlara oynamak durumunda kalıyoruz. Bir ikinci örnek yok ancak izlemek için dahi salonlara gelinmemesi üzücü” ifadelerini kullandı.
Herkes Kendi Pavli’sine Ağlıyor
Gümüşhane’de kültür ve sanatla uğraştıklarını iddia edenlerin dahi ilgisiz kaldığı etkinlik ile ilgili yapılan yorumlarda, “Maalesef herkes sadece kendi yaptığını sanatsal etkinlik olarak değerlendiriyor. Tiyatrocular sadece kendi tiyatrolarına, fotoğraf sanatçıları sadece kendi etkinliklerine, halk oyunları ekipleri kendi dünyalarına, yazarlar sadece kendi kitaplarına… derken, herkes yerel bir söylemle kendi Pavli’sine ağlıyor. Hiç kimse ortaya konan emeği görmüyor, kimin koyduğuna göre katılım gösteriyor. Öte yandan Gümüşhane’de yapılan her etkinlikte göze çarpan bir durum; etkinliği hazırlayanların, günlerce emek veren, alın teri dökenlerin tanıtım noktasında aynı emeği ve özveriye göstermemesi olarak dikkat çekiyor” şeklinde değerlendirmelerde bulunuldu.