Gümüşhane Haberleri

Şiran'da Patates Üretimi ve Sorunları Paneli Yapıldı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte ortaklaşa düzenlenen "Patates Üretimi ve Sorunları “ paneli, Şiran ilçesinde Şehit Turgay Türkmen İlköğretim Okulu Konferans Salonunda yapıldı.

Gümüşhane İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte ortaklaşa düzenlenen "Patates Üretimi ve Sorunları “ paneli, Şiran ilçesinde Şehit Turgay Türkmen İlköğretim Okulu Konferans Salonunda yapıldı.

Panele İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, Şiran İlçe Tarım Müdürü Kurtuluş Halep, Şube Müdürleri, İlçe Tarım Müdürleri, üreticiler, oda temsilcileri, üretici birlikleri ve sivil toplum kuruluşları ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli katıldı.

Panelde konuşan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, “Patates insan beslenmesi yönünden dünyada ve ülkemizde önemli yeri bulunmaktadır. Türkiye’de son yıllarda kaliteli tohumluk kullanımı ve üretim tekniklerinin iyileştirilmesi sonucunda artan verime bağlı olarak patates üretimi de gelişme göstermiştir.   Patates ılıman ve serin iklim bitkisi olması, yetişme mevsimi boyunca 15-20 derece ortalama sıcaklık isteği ve toprak isteği yönünden ilimiz ve özellikle Yukarı Fırat Havzası için uygun bir bitkidir.  Ülkemizde 4 milyon ton patates üretimi yapılmakta olup, ortalama verimi ise 3160 kg/dekardır. Gümüşhane’de ise 23 bin dekar alanda 42 bin ton patates üretilmektedir. Ortalama verim ise dekar başına 1700 kilogramdır.” dedi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz’ın patates tarımı, tarla hazırlığı ve dikim zamanı, çeşit seçimi, sulama ve sulama yöntemleri, gübreleme, patates hastalıkları ve zararlıları, Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşet Arslan’ın patatesin kullanım alanları, tohumluk kalitesi ve seçimi, tohumluğun yenilenmesi, yetiştirme ürünlerine göre patates çeşitleri, tohumluğun dikime hazırlanması, patateste tohumluk ve hasat, depolama ve pazarlama konularında üreticileri bilgilendirdiği panelin yöneticiliğini Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kasap yaptı.

Panele, Şiran, Kelkit ve Köse ilçelerindeki üreticiler katılırken, üreticiler patates tarımı, patateste tohumluk ve hasat, gübreleme, sulama, depolama ve pazarlama, patates hastalıkları ve zararlıları konularında panelistlere çeşitli sorular yöneltti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.