Özel İdare İş Merkezindeki TÜRKAV salonunda gerçekleştirilen mesleki ve kişisel gelişim eğitim seminerine “Siyasal İletişim, Medya ve Propaganda” konusuyla konuşmacı olarak Gümüşhane Üniversitesi Torul Meslek Yüksekokulu Basım ve Yayım Teknolojileri Programı Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Zekeriye Sarıhan katıldı.
TÜRKAV Gümüşhane Şube Başkanı Ercan Küçüköner ve davetlilerin katılığı programda konuşan Sarıhan, siyasal iletişimin politik aktörlerinin seçmen veya hedef kitlesiyle etkileşime girmesi olduğunu ve tarihsel kökeninin Antik Yunan’a kadar gittiğini söyledi.
İletişim araçlarının gelişmesiyle birlikte son yıllarda siyasal iletişimin dijital mecraya kaydığını aktaran Sarıhan, “Türkiye’de 2000 yılına kadar seçim atmosferinde simgeler, sloganlar önemliydi. Bu tarihten sonra yavaş yavaş dünyada geleneksel medyadan yeni medyaya doğru gidiyor” diyerek ABD’deki Obama ve sonrasındaki seçimlerden örnekler anlattı.
Türk siyasi tarihinden de konuyla ilgili örnekler veren Sarıhan, “Son yıllarda siyasal iletişimin mekânsal boyutlardan sanal boyutlara doğru hareketlendiğini görüyoruz. Siyasetin dijitalleştiği düzenden bahsedilmeye başlandı. Çeşitli konular sosyal medyayla gündeme getiriliyor. İnsanlarda artık Twitter adaleti diye bir kavram ortaya çıkmaya başladı. Geleneksel medyaya ulaşamayanlar Twitter ve diğer sosyal mecralara dönüyor. Kendileri içerik üretip gündem oluşturuyor” dedi.
“Dezenformasyon yasasında geç bile kalındı”
Dijital mecraların siyasetçiyle seçmen arasında köprü görevi gördüğünü belirterek Türkiye’de geçtiğimiz aylarda çıkan dezenformasyon yasasına da atıfta bulunan Sarıhan, “Bu tür dezenformasyonlara karşı bir yasa çıktı. Bu konuda geç bile kalındı. Son yaşadığımız İstanbul’daki terör örgütü mensuplarının gerçekleştirdiği bomba eyleminde sosyal medya kısıtlaması olmasaydı yalan haberler ve bilgiler hızla yayılacaktı” diye konuştu.