Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, sonbaharda yapılması gereken zirai mücadele çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Irkın, Gümüşhane’de meyve ve sebze hasadının tamamlandığı bu dönemde yıl boyunca görülen hastalık ve zararlılara karşı alınacak mücadele tedbirlerinin büyük önem arz ettiğini belirterek, sonbahar döneminde kültürel, fiziksel, mekanik, gerektiğinde kimyasal mücadele çalışmalarını uygulayarak bitkilerin tedavi edilebileceğini ve hastalıklı olanlardan kaynaklanan bulaşma ve yayılmaların engellenebildiğini söyledi.
Sonbaharda kültürel tedbir olarak hastalık kaynağı olan yere dökülmüş lekeli yapraklar ve çürük meyvelerin mutlaka toplanıp yakılmalı ya da gömülmesi gerektiğini belirten Irkın, ağaç üzerinde kalan hastalıklı meyvelerin de toplanıp imha edilmesi gerektiğini ifade etti.
Hastalıklı ve kurumuş dalların sağlam kısmı içerecek şekilde budanarak imha edilmesi, budama aletlerinin her seferinde dezenfekte edilmesi, budanan yerlerin yara olmaması için aşı macunu ile kapatılması gerektiğini kaydeden Irkın, “Ağır hastalıklı ağaçlar ise sökülüp yakılmalıdır. Kanser yaralanmaları ve kurumalarında; önce hastalıklı kısımlar imha edilmeli, daha sonra sonbahar ilaçlaması yapılmalıdır. Sebze tarımı yapılan alanlarda da sonbaharda yapılacak zirai mücadele, gelecek yıl sağlıklı ürün elde etme açısından çok önem arz etmektedir. Hasat sonrasında hastalıklı bitki artıkları mutlaka tarladan uzaklaştırılmalıdır. Patates yumruları özellikle toplanmalıdır. Zararlı böceklerin azalması için derin toprak işleme yapılmalıdır” dedi.
Irkın, üreticilerin sonbahar mücadelesi ile ilgili olarak hastalık ve zararlılara karşı sonbahar ilaçlaması, diğer mücadele dönemleri ve yöntemleri hakkında İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaat ederek teknik bilgi almaları ve zamanında mücadele yapmaları gerektiğini de vurguladı.
Irkın, Gümüşhane’de meyve ve sebze hasadının tamamlandığı bu dönemde yıl boyunca görülen hastalık ve zararlılara karşı alınacak mücadele tedbirlerinin büyük önem arz ettiğini belirterek, sonbahar döneminde kültürel, fiziksel, mekanik, gerektiğinde kimyasal mücadele çalışmalarını uygulayarak bitkilerin tedavi edilebileceğini ve hastalıklı olanlardan kaynaklanan bulaşma ve yayılmaların engellenebildiğini söyledi.
Sonbaharda kültürel tedbir olarak hastalık kaynağı olan yere dökülmüş lekeli yapraklar ve çürük meyvelerin mutlaka toplanıp yakılmalı ya da gömülmesi gerektiğini belirten Irkın, ağaç üzerinde kalan hastalıklı meyvelerin de toplanıp imha edilmesi gerektiğini ifade etti.
Hastalıklı ve kurumuş dalların sağlam kısmı içerecek şekilde budanarak imha edilmesi, budama aletlerinin her seferinde dezenfekte edilmesi, budanan yerlerin yara olmaması için aşı macunu ile kapatılması gerektiğini kaydeden Irkın, “Ağır hastalıklı ağaçlar ise sökülüp yakılmalıdır. Kanser yaralanmaları ve kurumalarında; önce hastalıklı kısımlar imha edilmeli, daha sonra sonbahar ilaçlaması yapılmalıdır. Sebze tarımı yapılan alanlarda da sonbaharda yapılacak zirai mücadele, gelecek yıl sağlıklı ürün elde etme açısından çok önem arz etmektedir. Hasat sonrasında hastalıklı bitki artıkları mutlaka tarladan uzaklaştırılmalıdır. Patates yumruları özellikle toplanmalıdır. Zararlı böceklerin azalması için derin toprak işleme yapılmalıdır” dedi.
Irkın, üreticilerin sonbahar mücadelesi ile ilgili olarak hastalık ve zararlılara karşı sonbahar ilaçlaması, diğer mücadele dönemleri ve yöntemleri hakkında İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaat ederek teknik bilgi almaları ve zamanında mücadele yapmaları gerektiğini de vurguladı.