Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü, ildeki ruhsatlı ambalajlı su satış yerleri sahipleri ve çalışanlarına yönelik eğitim düzenledi.
Kurum denetim elemanlarının katılımıyla düzenlenen ve Çevre Mühendisi Ender Ülker ve Çevre Sağlığı Teknisyeni Fatih Kan tarafından verilen eğitimde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu tarafından 20 Ağustos 2014 tarih ve 29094 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Ambalajlı Su Satış Yerleri ile Ambalajlı Su Nakil Araçlarının Tabi Olacağı Usül ve Esaslar Hakkında Tebliğ” doğrultusunda yapılan iş ve işlemler ile bundan sonraki süreçte yapılması gerekenler konusunda bilgilendirmeler yapıldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren izin belgesi bulunmayan ambalajlı su satış yerlerinde PC damacana su satışına izin verilmediğini, işyerleri ve araçlarda tebliğ hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında 5996 sayılı Kanun gereği cezai işlem uygulanacağını belirterek insan sağlığını doğrudan ilgilendiren bu konuda çok özenli ve titiz hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Pehlivan, ambalajlı suların serin, güneş almayan ve nemsiz ortamlarda muhafazasının çok önemli olduğunu, yine suların tüp, temizlik maddesi, benzin vb. ürünlerle ayrı depolanması ve taşınmasının yasa ile mecburi hale getirildiğini hatırlatarak bunun nedeninin suyun saf bir madde olduğunu ve bizim çevrede algılayamadığımız kokuları dahi yavaşça kendisine çekme özelliğini taşımasına bağlı olduğunu söyledi.
Şişelenmiş bir suyu hangi koşullarda saklamalıyız?
Suyunuzu serin (5-15 derece), karanlık (güneş ışığından uzak) ve kuru (%50 nemden az) bir yerde saklamalısınız. Ayrıca özellikle suyunuzu kimyasallar, deterjanlar, temizlik maddeleri, benzin ve bunun gibi maddelerden mümkün olduğunca uzak tutmalısınız. Çünkü su saf bir maddedir ve bizim çevrede algılayamadığımız kokuları dahi yavaşça kendisine çekme özelliğini taşır. Uygun koşullarda tutulduğu sürece; şişe üstünde belirtilen raf ömrü boyunca şişeler saklanabilir.
Şişelenmiş bir suyun kullanma ömrünü etkileyen faktörler nelerdir?
Bu detaylı bir cevabı gerektiren bir sorudur. Burada 4 önemli faktörü birlikte düşünmeliyiz:
a) Şişe ambalajının hava geçirgenliğinin derecesi: Şişe ambalajının cinsi ve kalınlığı hava geçirgenliğini belirler. Bu da sonuçta sözkonusu ambalajın dış ortam kokularına karşı korunmalı olup olmayacağını belirler. Cam şişede bu sorundan bahsedilemezken, moleküler yapılarından dolayı pet ve polycarbonat ambalajlardaki sular için dış ortam kokularına karşı korunma sağlanmalıdır.
b) Suyun mineral konsantrasyonu (sert veya yumuşak oluşu): Yumuşak suların mineral konsantrasyonu daha az ve daha saf olduklarından ortamdaki kokuları sert sulara göre daha fazla çekerler.
c) Üretim aşamasında %100 hijyenliğin sağlanıp sağlanamadığı konusu: Eğer üretim aşamasında tam bir hijyenlik sağlanamaz ise, dolum esnasında suyun içinde çok az miktarda mikroorganizma kalsa bile ilerleyen günlerde suyun bozulması (yeşillenme, pamukçuk yapma gibi) kaçınılmaz olacaktır.
d) Şişelenmiş suyun saklanma koşulları: Özellikle hava ve koku geçirgenliklerinden dolayı pet ambalajındaki suların iyi şartlarda saklanması gerekir; bu kalitesinin korunmasına ve dolayısıyla kullanma ömrüne olumlu etki eder.
Suyumun güvenli olduğunu nerden anlarım?
Tüketiciler bir çok açıdan şişelenmiş sulara güvenebilirler. İlk başta şişelenmiş sular Sağlık Bakanlığı tarafından düzenli olarak analizlerle denetlenmektedir.
Tüketiciler su kapaklarının sıkıca kapalı olduğuna dikkat etmelidir. Etiket bilgilerinde Sağlık Bakanlığı izin tarih numarası bulunmalıdır.
Su rengi berrak olmalı, bulanık, yeşilimsi olmamalıdır. Etiketi solmuş, şişe şekli bozulmuş sular satın alınmamalıdır.
Tüketiciler ambalaj üzerindeki kapakta, şişe üstünde, etikette ve emniyet bandında suyun adını görmelidir. Suyun adı 4 farklı yerde de bulunmalı ve aynı olmalıdır.
Su satıcılarına eğitim
Su satıcılarına eğitim
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Haberleri
Gümüşhane
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü, ildeki ruhsatlı ambalajlı su satış yerleri sahipleri ve çalışanlarına yönelik eğitim düzenledi.
Paylaş: