Gümüşhane Haberleri

Süleymaniye Kayak Merkezi için Süleymaniye'de tarihi toplantı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’nin 15 yıllık rüyası olan Süleymaniye Kayak Merkeziyle ilgili geniş katılımlı değerlendirme toplantısı Vali Okay Memiş başkanlığında Süleymaniye Mahallesinde gerçekleştirildi.

Gümüşhane’nin 15 yıllık rüyası olan Süleymaniye Kayak Merkeziyle ilgili geniş katılımlı değerlendirme toplantısı Vali Okay Memiş başkanlığında Süleymaniye Mahallesinde gerçekleştirildi.

Süleymaniye Mahallesi Valilik Ofisinde düzenlenen geniş katılımlı toplantıda bürokratlar, STK temsilcileri ve Gümüşhane’de kayak sporuna gönül vermiş kişilerin görüşleri alınırken, toplantı sonrası varılan ortak karar biran önce sahada çalışmalara başlanması oldu.

Teknik konuların ivedilikle çözüme kavuşturulması istenen toplantıda konuşan Vali Memiş, Üzerinde ittifak edilen ve yıllardır gündemde tutulan konu ile ilgili olarak artık bir adım atılmasının beklendiğini belirterek, “Süleymaniye Kayak Merkezi için sahada çalışmaya başlıyoruz” dedi.

“Coğrafyası İnsanın Kaderidir”

Aynı durumun Süleymaniye Mahallesi için de söz konusu olduğunu kaydeden Memiş, “Burada, hukuki durum olarak ne seviyede olduğumuzu tespit etmekle başladık. Eksiklerimizi tamamladıktan sonra başvurularımızı yaptık ve adım attık. Süleymaniye’ye gelen vatandaşları buranın mistik ortamında en iyi şekilde ağırlayacağız. Buranın tarihi ve kültürel dokusu var. Her şey para demek değildir. Şehirlerin eğer kültürleri olmazsa, kimlikleri olmazsa, şehirlerin geçmişle olan bağları koparılırsa geleceğe yönelik çok fazla bir şey inşa edemezsiniz. Kültür bir toplumun en önemli temelidir. Biz o anlamda çok şanslı bir coğrafya da yaşıyoruz. ‘Coğrafyası insanın kaderidir’ der İbni Haldun. Marshall ise coğrafyanın, insanın karakterini oluşturduğunu söyler. Karadeniz insanının ataklığı, tez canlılığı ve heyecanı bu söylemlerin doğruluğunun göstergesidir. Bu coğrafyanın, kültürümüzün bizlere kattığı çok değerli unsurlar var. Biz Süleymaniye’de yerli ve milli kültürümüzü yaşatmayı hedefliyoruz. Anadolu coğrafyasının, Türk Milletinin en önemli hasletlerini, Hoca Ahmet Yesevi’den, Yunus Emre’den, Mevlana’dan, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretlerinden gelen o hoşgörü ortamını, yaşatan bir yer Süleymaniye. Camimizde bulunan ‘Davut Mührü’de bu söylemin simgesi” ifadelerini kullandı.

“Ankara’da Eş Zamanlı Toplantı Yapılıyor”

Süleymaniye’de sporla, sanatla, kültürle birlikte turizmi harmanlamayı düşündüklerini söyleyen Vali Memiş, “Tabii ki kural ve kaidelere uyarak, taklit etmeden Safranbolu misali, Beypazarı misali Gümüşhane’nin kendine özgü değerleriyle Süleymaniye’yi inşa edeceğiz. Haritamız belli oldu. Yol konusunda onay ile birlikte çalışmaya başlıyoruz. Allahın izniyle belli bir kaynak gerekli, onu da sayın milletvekillerimizle birlikte bulacağız. Süleymaniye’ye yatırım yapmak isteyen firmamızla milletvekillerimiz görüşme halinde. Ankara’da şu anda Belediye Başkanlarımızın da katıldığı eş zamanlı olarak toplantı halindeler” dedi.

“Yatırımcı Birlik ve Beraberlik Varsa Gelir”

Süleymaniye Kayak Merkezi için harcanacak 15-20 Milyonluk rakamın Gümüşhane’nin geleceğinin söz konusu olduğu bu projede çok büyük bir rakam olmadığını kaydeden Memiş, “Bölgeye gelen Arap turizminden pay almak istiyoruz. O nedenle, kazma kürek vurduğumuzu göreceksiniz. Süleymaniye’de ki değişimi Gümüşhane’de ki değişimi fark edeceksiniz. Ancak başarılı olmanın tek yolu birlik ve beraberliğimizin devamından geçiyor. Eğitimli insanların, kamu görevlilerinin, il müdürlerinin sahaya inmesi gerekiyor. Risk alınacak ve sosyal sorumluluk hissedilecek. Birlik ve beraberliğimiz yatırımcıyı getirir. Bir kentte eğer o birlik ve beraberlik olmazsa sermaye ürker” diye konuştu.

“Zigana Tüneli’nden Geçmek Tek Başına Turizm Faaliyeti”

Zigana Tünelinin yalnız başına çok önemli bir turizm destinasyonu olduğuna vurgu yapan Vali Memiş,“Zigana Tüneli 1 Milyar liralık bir yatırım. Tek başına bir turizm potansiyeli çünkü Zigana tünelinden geçecek bir vatandaş Avrupa’nın en uzun, Dünyanın da 2. en uzun tünelinden geçmiş olacak. Tek başına çok önemli bir turizm potansiyeli Zigana. Bütün o doğal güzellikleri bir kenara bırakın tek başına bir turizm faaliyeti. 2019 yılının sonunda, kesintisiz bir şekilde, bu muhteşem mühendislik harikasından geçmek başlı başına bir turizm faaliyeti olacak. Hazırlıklı olun, bu kentin geleceği var” dedi.

“Vali Olsanız Bu Konu Hakkında Ne Yaparsınız”

Vali Memiş toplantıda katılımcılara “Siz vali olsanız bu konu hakkında ne yaparsınız” şeklinde sorarak katılımcıların görüşlerini aldı.

“Biz Artık Süleymaniye’de Kayak Yapmak İstiyoruz”

Kayakçılar adına konuşan Muammer Gürmen ise bölgede 2003 yılından beri çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, “2007 yılına kadar bilgiler mevcut. Fotoğrafları da ölçümleri de var. Bu noktanın en büyük özelliği 1540 metreden başlaması. Bu özellikte kayak merkezi yoktur. Rakım düşük olduğundan oksijen fazladır ve sporcu daha rahat bir ortamda kayak yapmış olur. Kar kalınlığımız sezonun ortasında en kötü ihtimalle 30 santimetredir. Bizim gözlemlerimiz Kasım’ın 15’inden itibaren bölgede kar olur. Burada Nisan ayının 15’ine kadar kar delinmeden vardır. Biz Gümüşhane’de kayak kültürü oluşturamadık. Gümüşhane’yi toplasak belki 50 belki 100 aile bulabiliriz. Biz artık Süleymaniye’de kayak yapmak istiyoruz. Kayağı da bir an önce yapmak istiyoruz. T2 dışında kalan alanda yatırım yapılabilir. Getirisi bir göletten fazla olan bu yatırımın maliyeti ise ancak onun kadardır” ifadelerini kullandı.

“Ben vali olsam yarın kayakçıların kaymasını sağlarım”

Avrupa ülkelerinde bu işlerin artık konuşulmadığına vurgu yapan Milli Takım Kayak Antrenörlerinden Ertürk Yakut ise, “Orada artık vatandaş olayı yaşam biçimi haline getirdi. Kendi bahçesine kendi teleferiğini kuruyor. Seksen yaşında ki dede sabah kalkıyor sırtına yüklendiği kayaklar ile çıkıp kayağını yapıyor. Örnek alabileceğimiz çok yer var. Bulgaristan’ın Bansko kayak merkezi buraya benzer özellikler taşıyor. Kayakçılar farklı yerler arıyor ve burada toplantı yaptığımız bina gibi yerlerde konaklamak istiyor. Ben vali olsam mekanik tesisimi koyar yarın kayakçıların kaymasını sağlarım” dedi.

“Süleymaniye Şehir Merkezine Yakın Ve Tarihi Bir Yer”


Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan da, Süleymaniye’de ki kar kalitesi, kalınlığı ve kalış süresi ile ilgili bilgilerin toplandığını, raporların hazır olduğunu belirterek, “Süleymaniye’nin üstünlükleri; Şehir merkezine yakın olması ve tarihi bir yer olması. Kayak federasyonumuz da kayağı kalkınma modeli olarak görüyor” şeklinde konuştu.

Vali Memiş:  “Kanunlar lafzı ve ruhu ile uygulanmalıdır”

Yapılacak yatırımların koruma kurulunda takılı kaldığı yönündeki katılımcıların ifadeleri üzerine Gümüşhane’nin mevzuatlara gösterdiği hassasiyete dikkat çeken Vali Okay Memiş, “Kanunlar lafzı ve ruhu ile uygulanmalıdır. Eğer kanun pratiğe yönelik uygulanmazsa hukuk devleti değil kanun devleti olunur. Kanun devletinden de demokratik bir devlet değil dikta ve faşizan bir rejim ortaya çıkar. Bu noktada Süleymaniye’nin önünü açmanızı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yılmaz: “İşlemler Eş Zamanlı Olarak Yürütülmeli”

Trabzon Koruma Kurulu üyesi Sezgin Yılmaz ise kendileri açısından herhangi bir engel olmadığını dile getirerek, “ T2 olarak ifade edilen yer plansız alan olarak görülüyor. Burayı kentsel sit alanından çıkartabiliriz. İlk etap bu. İkinci etapta ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı doğal sit alanı olmaktan çıkartmalı. Ardından da bir plan dâhilinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğüne başvurulmalı. Turizm alanı olduğu için onlar bakacaklar. Gerekli yazışmalar yapıldı. Benim raporum kurula çıkartılması doğrultusunda olacak. Bizim teleferik ve kayak için istediklerimiz bunlar. Yapılacak proje çevre düzeni projesi ile uyumlu olmalıdır. Hem çevre hem de koruma kurulunun toplantılarının aylık olarak toplanıyor. İşlemler eş zamanlı olarak yürütülmeli” diye konuştu.  

Toplantı Çalıştay Niteliğinde

Son 20 yılda onlarca, yüzlerce toplantı yapıldığını belirten GTSO Başkanı İsmail Akçay ise “Yapılan bu toplantı ise bir çalıştay niteliğinde. Şimdiye kadar müdürler ile birlikte toplanıp sonuç alamadan dağıldık. Burada ise tüm taraflar var. Süleymaniye’nin hem yaz hem kış turizmine hizmet verebilecek bir proje olduğunu görüyorum. Sadece kayak için değil, yaz turizmi içinde potansiyel var. Teleferikle çıkılacak son nokta, nasıl sahil kesimi insanlarının Zigana’ya akın ettiği gibi bizlerde burayı dolduracağız. Kayak projesi için yapılan bu toplantıda işin gerçek sahipleri kayakçıların burada olması çok önemli” dedi.

“Biz Artık Yorulduk”

‘Bürokrasi Hazretleri’ olarak niteleme yapan Akçay, “Biz artık yorulduk. Hala imar planlarının yapılmamış olduğunu görüyorum. Biz bu konular ile 20 yıldır uğraşıyoruz. Yarın yapmamız gereken bir şey varsa bunu yapalım. Bizim bu projeye sahip çıkmamız için söz edilen yolun yapılması gerekiyor. Beklentimiz yola başlayarak, 20 yılın sonunda dozer çalışmaya başladı diyerek vatandaşın karşısına çıkalım. Kamuoyunun tansiyonunu düşürelim. Ardından gerekli işlemleri sürdürelim” ifadelerini kullandı.

“Gümüşhane İçin Fedakârlık İstiyoruz”

İl müdürlerinin yapmış oldukları çalışmalara teşekkür eden Akçay, “Gümüşhane için özel fedakârlık istiyoruz. Çok geri kalmış iller arasında anılmaktan yorulduk. Bu bizim psikolojimizi bozuyor. Burada sizlere çok iş düşüyor. Allah nasip etmiş bu kurumlarda müdür olarak görev almışsınız, elinizde dosyalar ile birlikte Sayın Valimizin kapısını aşındırmak zorundasınız. Bu toplantıdan bir sonuç alacağımızdan eminim. Ben böyle bir toplantı görmedim. Yarın kurumlarımıza gittiğimizde ilk olarak Süleymaniye için ne yapabiliriz, onu düşünelim” diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.