Gümüşhane Haberleri

Süleymaniye Sanat Günleri'nin son durağı Kelkit oldu

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane'nin en kapsamlı kültür sanat etkinliği olan Süleymaniye Sanat Günleri'nin son durağı Kelkit oldu.

Gümüşhane'nin en kapsamlı kültür sanat etkinliği olan Süleymaniye Sanat Günleri'nin son durağı Kelkit oldu.

Gümüşhane Belediyesi'nin öncülüğünde gerçekleşen Süleymaniye Sanat Günleri'nin son durağı Kelkit 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi oldu. 

Programa tarihçi-yazar Güngör Üçüncüoğlu ile Kamyon, Çöp ve Karaçay belgeselleriyle birçok ödül kazanan yönetmen Burak Türten, okul müdürü Metin Kaya ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı. 

Programın açılışı Karaçay Belgeseli'nin gösterimiyle yapıldı. Karaçayların tarihteki ilk yerleşim yerlerinden olan Uçkulan bölgesinde bulunan halkın tarihine, kültürüne ve gündelik yaşamına dair kesitler yer aldığı belgesel katılımcılardan büyük ilgi gördü. 

Belgesel gösteriminden sonra alkışlarla sahneye davet edilen Burak Türten, belgeselin çekim sürecini, projelerini anlattı ve iletişim fakültelerini tercih edecek öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Belgesel çekim sürecinde çok zorlandıklarına aktaran Türten, Rus polis teşkilatının sürekli kendilerini takip ettiğini ve bu nedenle de çekim sürecini biraz kısalttıklarını söyledi. Yaklaşık 7 gün çekim ve 3 aylık kurgu aşamasından sonra belgeselin gösterime hazır hale geldiğini vurgulayan Türten, belgesellerin yapım aşamasında kurgunun önemli bir yer kapladığını da sözlerine ekledi. Halihazırda Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde Öğretim Görevlisi olarak görev yaptığını belirten Burak Türten, Türkiye’de bulunan iletişim fakülteleri içerisinde en iyilerden birinin Gümüşhane İletişim Fakültesi olduğunu vurgulayarak öğrencilerin tercih yaparken buna dikkat etmesi gerektiğini belirtti. 

"Öğrenci, okul bittikten sonra değil okuyorken etkin olmalı" diyen Türten, okul bittikten sonra iş sorunu yaşamamak için öğrencilerin okurken bulundukları bölümde iyi işler yapmaları gerektiğini aktardı. Özellikle öğrencilerden yoğun ilgi gören Burak Türten, söyleşi sonunda kendisine yöneltilen soruları cevaplandırarak sözlerini noktaladı.  

Burak Türten'den sonra sahneye tarihçi Güngör Üçüncüoğlu çıktı. Okumanın önemini anlatarak konuşmasına başlayan Üçüncüoğlu, kendisinin bir gazeteci ya da tarihçi olmadığını ancak "bende büyük bir merak duygusu var ve bu da beni okumaya ve eser yazmaya itti" diyerek merak olmadan insanın çok fazla başarılı olamayacağını sözlerine ekledi. 

"Aslında adliyede çalışan bir memurdum ama çok fazla okumam sayesinde 54 eser yazdım" diyen Üçüncüoğlu, öğrencilerin okuyarak ve araştırarak hayatlarına anlam katabileceklerini aktardı. Söyleşinin devamında Gümüşhaneli veya Gümüşhane de görev yapmış ve şehit olmuş 3 öğretmenin acıklı hayat hikayelerinden bahseden Üçüncüoğlu katılımcıları hüzünlendirdi. 1916 da şehit olan Celal Aydın, 1960 da şehit olan Ali Özmen ve 2017 de şehit olan Necmettin Yılmaz öğretmenlerimizi kendi yazdığı ağıtlarla anan Üçüncüoğlu izleyicilerden büyük alkış aldı. Konuşmasının sonunda 1904 yılında Kelkit'ten Yemen'e giden 800 redif askerinden de bahseden Güngör Üçüncüoğlu yine askerlerimize kendi yazdığı ağıtlarla seslenerek konuşmasını bitirdi. Üçüncüoğlu program sonunda kendisine gelen soruları cevaplandırdı ve kendisine bu imkanı sunan okul müdürü Metin Kaya'ya, program sorumlusu Kiraz Bayram'a ve moderatör Zeynel Gündüz'e teşekkür etti. 

Program sonunda açıklama yapan 15 temmuz şehitler Anadolu Lisesi okul müdürü Metin Kaya, “Çok doyurucu bir program oldu. Karaçay belgeseli gösterimi ve Burak Türten hocanın yaptığı söyleşi bu alana ilgi duyan öğrenciler için çok iyi oldu" dedi ve Karaçay belgeseli sayesinde orada yaşayan soydaşlarımızın sosyokültürel yaşamları hakkında bilgiler edindiklerini söyledi. Güngör Üçüncüoğlu'nu dinlemenin kendisi ve öğrencileri için büyük önem arz ettiğini belirten Metin Kaya, özellikle yazılan ağıtlardan çok etkilendiğini söyledi. Kaya, bu tür programların öğrencilerin ufkunu açtığını ve onlara güzel bir gelecek hazırlamak adına ön ayak olduğunu belirterek programı hazırlayanlara teşekkür etti. 

Program sorumlusu Kiraz Bayram ise özellikle Karaçay belgeseliyle birlikte çok şey öğrendiğini söyleyerek belgeseli hazırlayanlara teşekkür etti. Çocukların Osmanlıca derslerinde “neden öğreniyoruz, ne işimize yarayacak" gibi cümleler sarf ettiklerini aktaran Bayram, çocukların bu belgeselle birlikte soydaşlarımızın da farklı diller kullanabildiğini idrak ettiklerini ve bu nedenle de bundan sonraki Osmanlıca derslerine daha yakın ilgi gösterebileceklerini söyledi. Güngör Üçüncüoğlu'nun ağıtlarından ve anlattığı hikayelerden çok fazla etkilendiğini anlatan Bayram, Üçüncüoğlu'nu dinlemenin kendisi için büyük onur olduğunu sözlerine ekledi. 

Süleyamaniye Sanat Günleri program moderatörü Zeynel Gündüz ise sanat günleri programının artık çok fazla ilgi gördüğünü ve il merkezi dışında ilçelerden ve il dışından da teklif aldığını belirtti. Çok düşük maliyetlerle çok büyük işler yaptıklarını aktaran Gündüz, programın büyümesine en büyük katkıyı “Belediye salonlarını açarak ve programın tanıtımına büyük katkı sunarak Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen vermiştir. Bu nedenle de kendisine olan minnet borcumuz yüksektir” dedi. 4 yıldır bu programı yaptıklarını aktaran Gündüz, programın başından beri kendilerine hiçbir talepleri olmadan destek veren Güngör Üçüncüoğlu'na, Burak Türten'e, Serkan Türk'e, Dilek Bilge'ye, Ali Kömürcü'ye, Caner Özarslan'a ve Serdar Ayvaz'a şükranlarını sundu.  Gündüz, program için kendilerine izin veren Metin Kaya'ya ve programın oluşmasında büyük emeği olan Kiraz Bayram'a teşekkür etti.  

Yaklaşık 2 saat süren program katılımcıların fotoğraf çekilmesiyle son buldu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.