Gümüşhane Haberleri

Süleymaniye'ye Gruyeres Konsepti

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (GÜSİAD) İstanbul’da düzenlediği toplantıda, ‘Gümüşhane’de Turizm Fırsatlarının Geliştirilmesi ve Süleymaniye Projesi’ masaya yatırıldı.

Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (GÜSİAD) İstanbul’da düzenlediği toplantıda, ‘Gümüşhane’de Turizm Fırsatlarının Geliştirilmesi ve Süleymaniye Projesi’ masaya yatırıldı.

Dedeman Oteli’nde düzenlenen toplantıya Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GSTO) Başkanı İsmail Akçay, GÜSİAD Genel Başkanı Kenan Aydın ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Dr. Yusuf Mayda, Süleymaniye projesinin önceki yıllarda bürokratik işlemler nedeniyle aksadığını belirterek, gerek çevre imarı planı, gerekse koruma imar planının bürokratik ayağını çalıştırıldığını söyledi. Planların şuan itibarıyla Trabzon Koruma Kurulu’na intikal ettiğini kaydeden Vali Mayda, “İnşallah hızlı bir şekilde onunda onayına alarak Süleymaniye imara açılacaktır. Şuan belediyenin yaptığı restorasyon çalışması var ki bizlerde devlet olarak destek veriyoruz tamamlanmak üzere. Ayrıca Turizm Bakanlığı’nın sağladığı ödenekle şuan dozerlerimiz çalışıyor Süleymaniye’den Canca kalesine araç yolu yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanımız ilimize teşrif etmişlerdi. Dedi ki, ‘Geçen yıl 2012 yılının altın ülkemizin 5’te biri Gümüşhane’den üretilmiş’ dedi. Bizde dedik ki, ‘Efendim demek ki, tarih tekürrür ediyor’. Osmanlı döneminde de darphanenin 5’te biri paraları burada basılıyor’ dedik. Sayın bakanımız çok duygulandı. ‘Ben taahhüt ediyorum Enerji bakanı olarak. Size bir maden müzesi yaptırıyorum.” dedi.

Gümüşhaneli işadamlarını tebrik ederek sözlerine başlayan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise, “Ama tebrik ederken şu ifadeyi kullanmak istiyorum. Doğduğunuz yeri unutmayın. Kazandığımız yer İstanbul, İzmir. Ankara olabilir ama yatırımı kısmen olarak ta yapacağınız yer doğduğunuz yer olmalıdır. Küresel ısınmanın getirmiş olduğu sıkıntıları önümüzdeki yıllarda daha çok yaşayacağız. Bu nedenle Gümüşhane’nin doğasına ihtiyacımız var. Birincisi, Gümüşhane’nin içinde esnafla bütünleşen ve halkın içine giren 2-3 tane çok büyük otel yapılması lazım. Yavaş yavaş bunlar olacaktır. Şuan Güneydoğu turları dolu. Erzincan’a başladı. Gümüşhane’ye niçin başlamasın. Biraz önce başkana bizim 3 tane sihirli kelimemiz var dedim. Bunlardan birincisi tanıtımdır, ikincisi tanıtımdır, üçüncüsü yine tanıtımdır. Gümüşhane’yi tanıtacaksınız dedim. Gümüşhane’nin o güzelliklerini, o mağaraları, o doğasını o topraklarını tanıtacaksınız. Onlar Avrupa’da yok, Ortadoğu’da, Irak’ta, Suriye’de, Dubai’de yok. İşadamlarımız elini taşın altına koyarak doğdukları memleketlere yatırım yapması lazım. 2023 yılında hedefimiz 35 milyon vatandaşımızı gezdirebilmek. Neden Gümüşhane de olmasın.” diye konuştu.

Derneğin yapısı ve projelerinden bahseden GÜSİAD Genel Başkanı Kenan Aydın ise 2008 yılında dönemin Valisi Enver Salihoğlu ve Belediye Başkanı Mustafa Canlı’nın da katılımı ile GÜSİAD yönetim kurulundan oluşan bir heyetin İsviçre’yi ziyaret ettiğini, bu ziyaretten sonra İsviçre’deki Gruyeres konsepti ile Süleymaniye projesinin birlikte düşünülmesine karar verdiklerini söyledi.

Süleymaniye’nin yanı sıra ikinci aşama olarak kayak merkezini değerlendiren Aydın, “Kar kalitesi dünyadaki birçok bölgesinden daha üstün bir kar kalitesine sahip Nisan ayına kadar buradaki kar kalabiliyor. Zigana’daki kar kalitesinden üstün olduğunu İsviçre’li uzmanlar söylüyorlar. Avusturya Büyükelçisi (Klaus Wölfer) diyor ki, Türkiye Kış turizminden 10 Milyar Dolar kazanabilir ve de bunun önemli bir kısmı da bizim Süleymaniye’deki kayak merkezine ayrılabilir.” dedi.

Aydın, Süleymaniye projesiyle 2010 yılında İstanbul’da bir çalıştay düzenlediklerini de hatırlatarak, “Bu çalıştayda konunun bütün tarafları davet edildi. Turizm bakanlığı, Valilik, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Ticaret Odası, Trabzon’daki Anıtlar Kurulu bütün taraflar davet edildi. Çalıştayın 06 Ağustos 2010 tarihinde Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca ve Koruma Amaçlı İmar Planı onaylandı. 23 Haziran 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile de Kış Sporları Turizm Merkezi olarak ilan edildi. Çalıştay kitap haline getirilerek TBMM üyeleri ile ilgili Bakanlıklara ulaştırıldı.” ifadelerini kullandı.

NEDİR GRUYERES KONSEPTİ ?

İsviçre’nin Gruyères kasabasından esinlenerek hazırlanan proje kapsamında inşa edilecek yerleşim alanında iki-üç katlı evler, tarihi mekanlar, geniş bir meydan ve caddenin yer alması planlanıyor. Tarihi Gümüşhane evlerinin mimari planlarına uygun olarak inşa edilecek evlerin bodrum ve giriş katları el sanatları işlemeciliği, pestil, köme ve siron gibi Gümüşhane’nin yöresel ürünlerinin üretileceği ve teşhir edileceği mekanlar olarak tasarlandı. Evlerin üst katları ise butik otel olarak işletilecek. Bu projeyle birlikte bir taraftan Süleymaniye Mahallesi yeniden inşa edilirken, yöresel ürünlerin profesyonel anlamda üretilerek dünya turizmine sunulması da amaçlar arasında yer alıyor. Böylece Süleymaniye’yi gezecek olan yerli ve yabancı turistler bir taratan Gümüşhane’nin yöresel ürünlerini satın alma ve tüketme imkanına kavuşurken diğer taraftan da planlanan dağcılık, paraşütle atlama gibi değişik doğa sporlarını yapma şansına sahip olabilecek.

SÜLEYMANİYE MAHALLESİ (ESKİ GÜMÜŞHANE)

Süleymaniye, Eski Gümüşhane, Canca adlarıyla anılan ve tarihi ve turistik değerleri nedeniyle zengin bir turizm potansiyeline sahip olan Süleymaniye Mahallesi, hem Gümüşhane’nin en eski yerleşim yeri olması hem de bir anlamda “medeniyetler geçişi” uğrağı olması nedeniyle tarihi ve kültürel açıdan önemli bir yerleşim merkezidir. Tarihsel gelişimine kısaca bakıldığında Gümüşhane’nin ilk defa, günümüzde Canca adıyla bilinen ve bugünkü şehrin kuzeybatısında bulunan mahallenin olduğu yerde kurulduğu ve bir gümüş yatağı üzerinde olduğu görülmektedir. Bölge gerek maden zenginliği, gerekse coğrafi konumu nedeniyle birçok medeniyetin geçiş noktası olmuştur. Kuruluşu M.Ö 3000 yıllarına dayandırılmaktadır. Süleymaniye Mahallesi, sırasıyla İskender döneminin ardından Pontus Devleti’nin ve Doğu Roma İmparatorluğu içinde yer almıştır. Selçuklu ve Moğol hâkimiyetlerinin ardından, Akkoyunlu ve Karakoyunlular’ın ve Trabzon Rum Devleti’nin eline geçmiştir. 13. Yüzyılda 10 mahallede 60 bin kişilik bir nüfusa sahip olduğu bilinmektedir. Başlangıç dönemlerine VII. yüzyılda Arap akınları da dahil edildiğinde, 1479 yılında Osmanlı idaresine geçmesine kadar, bilinen tarihi itibariyle ondan fazla medeniyette yerleşim yeri olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman tarafından şimdiki yerine alınan merkez, o zamandan bugüne varlığını sürdürmektedir. 1900’lü yılların başlarında madenciliğin bitmesinin ardından göç veren merkez, yerini bugün Gümüşhane İli’nin merkezi olan Harşit çayı boyuna bırakmıştır.

Tarihsel eserlere ve kültürel varlıklar bakımından bölgede, Hagios Stephanos Kilisesi, Köprü, Dükkan, Ulu Cami (Süleymaniye Camii), Ulu Cami Çeşmesi, Ulu Cami Haziresi, Bagios lonnes Kaya Kilisesi, Hacı Tahir Efendi Türbesi,Bagios lonnes Kaya Kilisesi, Hagios lonnes Kilisesi, Rum Erkek Lisesi, Cami-ı Sağir Mahallesi Kilisesi, Camii Sağir Mescidi, Camii Sağir Mahallesi Kaya Kilisesi, Süleymaniye Hamamı, Dere Hamamı, Kavaklık Hamamı, Paşa Hamamı, Güzeller Mahallesi Çeşmesi ve Güzeller Mahallesi Camii bulunmaktadır. Yerleşim, 2002 yılında çıkan kanunla, kentsel ve doğal sit alanı ilan edilmiştir. Şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Süleymaniye Mahallesi ve buradan yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Canca Mahallesi’ne otomobille ulaşım rahat ve kolaydır.

Yorumlar (1)

SAVAŞ AYDIN 11 Yıl Önce

dumansız fabrikaların temeli̇ turizmden geçer bununda ilk ayagi doğa okullaridir

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.