İnşaatı 2011 yılında başlayan ve 2014 yılında sona eren Sadak Barajından gelecek suyun Kelkit tarım arazilerine sulama kanalları ile bağlanmasını öngören sulama projesinin yapım işinin 2016’da ihale edildiği halde aradan 5 yıl geçmesine rağmen tamamlanamadığına dikkat çeken Tahsin Tarhan, “Temel geçim kaynakları coğrafi işaretli “Kelkit Şeker Fasulyesi” olan çiftçiler yaşadıkları kuraklık ve projenin tamamlanamaması nedeniyle sulama sorununun kamuoyunda yankı bulması amacıyla Erzincan-Kelkit yolunu ulaşıma kapatmak zorunda kaldılar. Çiftçimizi isyan ettiren bu kuraklık sorununu TBMM gündemine taşıdık” dedi.
“Çiftçinin zararı karşılanmalıdır”
Tarhan yatırım maliyeti 20 milyon dolar olan ve 23,24 milyon metreküp su depolama hacmi olan Sadak Barajından su alamayan tarım arazisi yaklaşık 200 bin dönüm olduğunu belirtti.
Tahsin Tarhan, baraj inşaatının yapımının yeterli olmadığını barajda depolanan suyun tarım arazisine taşınmasının ve halihazırda kuraklık nedeniyle zarar gören çiftçiye destek verilmesinin önemli olduğunu söyledi. Tarhan, çiftçinin sorunlarıyla ilgili olarak sulama projesinin ne zaman tamamlanacağı ve kuraklık nedeniyle zarar gören çiftçiye destek programı planlanıp planlanmadığı yönündeki sorularının Tarım ve Orman Bakanı tarafından cevaplanmasını istedi.
Tarhan’ın TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve Anayasa’nın 98. Maddeleri gereğince Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplanmasını istediği önergede şu sorular yer aldı:
1. Kelkit ilçesinde sulama projesinin yapımı hangi aşamadadır?
2. Sulama projesini 5 yıldır tamamlayamayan yapımcı firmaya bir yaptırım uygulanmış mıdır?
3. Bölgedeki inşaat ile ilgili olarak herhangi bir denetim yapılmış mıdır?
4. Kuraklık sorunu ile karşı karşıya kalan çiftçinin zararını karşılamak için destek programı planlanmakta mıdır?