Gümüşhane Haberleri

Tercih Edilen Üniversite Olduk

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Geçtiğimiz günlerde YÖK tarafından açıklanan üniversite yerleştirme sonuçlarına göre Gümüşhane Üniversitesi bölümlerinde yüzde 85’lik doluluk oranı yakalandı.

Geçtiğimiz günlerde YÖK tarafından açıklanan üniversite yerleştirme sonuçlarına göre Gümüşhane Üniversitesi bölümlerinde yüzde 85’lik doluluk oranı yakalandı.

Türkiye genelinde ki Devlet üniversitelerinde yaklaşık 27 bin lisans kontenjanı boş kalırken Gümüşhane Üniversitesi, ön lisans da dahil olmak üzere büyük oranda doldu. Öte yandan son 10-15 yılda açılan şehir üniversitelerinin dolmadığı görüldü. Bayburt, Bartın ve Siirt üniversitelerinin yaklaşık dörtte biri boş kaldı.

Konu ile ilgili Gümüşkoza’nın sorunlarını yanıtlayan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, mühendislik fakülteleri için 240 bin barajı getirilmesi ve Meslek Yüksek Okulları için sınavsız geçişin kaldırılması nedeniyle kontenjan boşlukları oluştuğunu, Gümüşhane üniversitesinde bu değişikliklere rağmen doluluk anlamında sorun yaşanmadığını söyledi.

Gümüşhane Üniversitesi’nin geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde yüzde 95’lik bir doluluk oranında olduğunu bu yıl ise yüzde 85’lik bir oranın bugünden yakalandığını dile getiren Zeybek, “Ek kontenjanlar ile bu boşluğu da dolduracağımızı düşünüyoruz. Biz tam tersi ön lisans ve lisansın yanı sıra yeni yüksek lisans programları açarak bu noktada öğrenci sayımızı artırmış olduk” dedi.

Üniversitelerin Ek Kontenjan Hesabı

Gümüşhane Üniverstesi kontenjan sorunu yaşamamakla birlikte Türkiye genelindeki üniversitelerde binlerce lisans kontenjanı öğrenci bekliyor. Devlet üniversitelerinde bulunan 373 bin 642 lisans kontenjanına 346 bin 675 aday yerleşirken, eğitimin ücretsiz olduğu devlet üniversiteleri hala adaylar için en gözde yerler olarak görülüyor. Dört yıllık lisans programlarında 26 bin 967 öğrenci için yerleşme umudu devam ederken boş kontenjanların büyük çoğunluğu son 10-15 yılda açılan üniversitelerde bulunuyor.

Bayburt’ta 405 Boş Kontenjan Var

En yüksek kontenjan açığı 458 kişi ile Konya Selçuk Üniversitesi ve 405 kişiyle Bayburt Üniversitesi’nde oldu. En düşük kontenjan açığına sahip üniversite ise örgün öğretimden hiç açığa sahip olmayan Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi, ardından ise 1 kişi ile Hacettepe Üniversitesi oldu. İlk onda oransal olarak en çok boş kalan üniversiteler; yaklaşık yüzde 27 ile Bayburt Üniversitesi, yüzde 23 ile Bartın Üniversitesi, yüzde 21 ile Siirt Üniversitesi, yüzde 19.3 ile Tokat’taki Gaziosmanpaşa Üniversitesi, yüzde 17.2 ile Kars Kafkas Üniversitesi ve yüzde 17.1 ile Burdur’daki Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi oldu.

Yıldızlar Tulum Çıkardı

ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Galatasaray ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi gibi köklü, gözde ve öğretim kadrosunun tanınan akademisyenlerden oluştuğu üniversiteler de yer yok. Bu üniversitelerin takipçisi olan Yıldız Teknik Üniversitesi’nde 3, Hacettepe Üniversitesi’nde ise sadece 1 kişilik boş yer var. Öte yandan yakın zamanda açılan üniversiteler arasında yer alan Kayseri’de ilk vakıf destekli devlet üniversitesi olan Abdullah Gül Üniversitesi ile tıp fakültesi, işletme, siyasal bilgiler, mühendislik fakülteleri ve psikoloji bölümlerinde yüzde 100, İngilizce eğitim veren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi de kontenjanlarının tamamını doldurdu. Ayrıca tamamen İngilizce eğitim veren ve Türkiye’nin tek yüksek teknoloji enstitüsü olan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde de boş yer kalmadı. Bunun dışında işletme, mimarlık, biyomedikal mühendisliği ve tıp fakültesi olmak üzere 4 bölümle eğitime başlayan ve toplamda 150 kontenjanı olan İzmir Demokrasi Üniversitesi ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde de kontenjan açığı oluşmadı.

Boş Yer Kalmadı

Sağlık temalı ilk ve tek devlet üniversitesi olan İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde de boş yer kalmadı. Marmara Üniversitesi’nin tarihi Haydarpaşa Kampüsü, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne verilmişti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.