Gümüşhane Haberleri

TKDK meyvelerini vermeye başladı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Desteklemeyi Kurumu’nun (TKDK) Gümüşhane’de yüzde 70 hibe vereceği ilk proje Kürtün ilçesinde 250 kW’lık çatı GES projesi oldu.

Büyük umutlarla ve yoğun gayretlerle Gümüşhane’de faaliyete başlayan fakat kronikleşen Gümüşhane sendromu olan “söylemden eyleme geçememe” sorunu nedeniyle beklenen ve istenen girişimciliğin yakalanamadığı Gümüşhane’de ilk TKDK projesi Kürtün ilçesinde hayata geçirilecek.

İlçede uzun yıllardan beri orman ürünleri üretim ve satışı yapan Altuntaş Orman Ürünleri Şirketi, TKDK’nın yüzde 70 hibeli yenilenebilir enerji yatırımından destek almaya hak kazandı.

İşletmenin çatısına kurulacak olan 250 kW gücündeki çatı güneş enerjisi projesinin toplam bütçesi 7 milyon TL olurken, TKDK tarafından karşılanacak olan hibe bedeli de 5 milyon TL oldu.

İşletme sahibi Yüksel Altuntaş’ı ziyaret eden TKDK Giresun İl Koordinatörü Ayhan Uğur, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Desteklemeyi Kurumunun (TKDK)  IPARD 3 programı kapsamına alınan Gümüşhane’de TKDK’nın Organize Sanayi Bölgesinde yapılandığını belirterek, Giresun İl Koordinatörlüğü’ne bağlı irtibat ofisinin 2024 yılında faaliyete geçtiğini hatırlattı.

Açıklanan 2. Çağrı Başvuru Döneminde saha ziyaretlerinde bulunan Uğur, “İlk defa Gümüşhane’de proje kabul edeceğiz. Çıkılan çağrının yelpazesi çok geniş. Başta yenilenebilir enerji yatırımları olmak üzere bitkisel ürünlerin işlenmesi, seracılık, arıcılık, zanaatkarlık ve katma değerli ürünlerin işlenmesi, kırsal turizm yatırımları ve makine parkları sektörlerini kapsıyor. Elektrik tüketimi yapan mevcut işletmeleri bağlantı anlaşması almış olmaları şartı ile yüzde 70 hibe desteği sağlamak suretiyle destekliyoruz. Yüksel Beyle de çağrı ilanından önce zaten tanıtım faaliyetleri döneminde tanışmış ve bilgilendirmiştik. Şu anda işletmesinin almış olduğu 250 kW gücünde bağlantı anlaşması var Bbu çağrı döneminde kendileri yaklaşık 7 milyon değerinde GES yatırımı yapacaklar ve biz bu rakamın 5 milyonluk kısmını hibe olarak destekleyeceğiz” dedi.

İl Koordinatörü Uğur, Kürtün’de kurulacak olan bu GES projesinin bir örnek olacağını, önümüzdeki çağrı dönemlerine yönelik olarak elektrik tüketen, cirosu 100 milyon altında olan bütün sanayici ve üreticileri bağlantı anlaşması alarak proje hazırlamaya davet etti. Uğur, ayrıca kırsalda yapılan bu yatırımların ülke ekonomisi adına çok önemli olduğunu, Kürtün gibi bir ilçede ise daha değerli olduğunu belirtti.

İşletme sahibi Yüksel Altuntaş ise 2000 yılından itibaren orman ürünleri üretim ve satışı yaptıklarını, 2020 yılında faaliyete geçirdikleri kereste fabrikasında Kürtün’de bulunan zengin ve kaliteli orman varlığı olan ladin, göknar, çam ve kayın kerestesi ürettiklerini belirterek, “Üretimimizde, yüksek teknoloji ve kaliteli hammadde kullanmaktayız. Kullandığımız yüksek teknolojik makinelerin elektrik sarfiyatı bir hayli fazla. Kuracağımız GES yatırımı sayesinde bu girdi maliyetinden kurtulacağız. Ayrıca tükettiğimiz enerjinin bir o kadarını da EDAŞ’a satacağız” diye konuştu.
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.