Yaptığı açıklamada okulların açılmasıyla birlikte veli ve öğrencilere yönelik bazı önerilerde bulunan Topcu, okula başlamadan önce çocukların genel bir muayeneden geçirilmesi, okulda hijyene dikkat edilmesi ve özellikle ellerin sık sık yıkanması gerektiğini belirtti.
Çocuklar bulaşıcı hastalıklar konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Topcu, “Hasta bir arkadaşları varsa onunla çok yakın temas kurmamaları konusunda uyarılmalı. Uyku ve beslenme düzenine özen gösterilmelidir. Ayrıca Okullarda belirli aralıklarla özellikle görme, işitme, bulaşıcı hastalıklar gibi sağlık sorunları açısından tarama yapılması da faydalı olacaktır” dedi.
Bulaşıcı hastalıklarda aşılamanın önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Topcu, “Özellikle üst solunum yolu ve gripten korunmak eylül – ekim aylarında Grip aşısı tamamlanmalıdır. Grip aşısının koruyuculuğu aşılanmadan 2 -3 hafta sonra başlamaktadır. Grip aşısı sadece influenza virüsüne bağlı enfeksiyonları korumada % 60 -70 oranında koruyucudur. Kronik akciğer, kalp, böbrek hastalığı olan çocuklar ve uzun süre aspirin kullanması gereken hasta grubuna aşılanmayı özellikle önermekteyiz. 6 aydan küçük bebekler, şiddetli yumurta alerjisi olan kişiler, ateşli orta- ağır hastalığı olan kişiler ve geçmişte grip aşısı ile şiddetli allerjik reaksiyon öyküsü olan çocuklarda ise aşı önerilmemektedir. Daha önce aşılanmamış; 3 yaşın altındaki çocuklarda aşı yarım doz (0.25 ml) yapılır ve 4 hafta sonra ikinci doz yapılır. Eğer geçen yıl aşısı varsa 3 yaşın altındaki çocuklarda tek doz ve yarım doz aşı yeterlidir. Daha önce hiç grip aşısı yaptırmamış olan 3-8 yaş arası çocuklara 4 hafta ara ile iki tam doz ( 0.5 ml) yapılır. 9 yaşın üzerindeki çocuklarda ise tek doz ve tam doz aşı yeterlidir” ifadelerini kullandı.