Gümüşhane Haberleri

TUBİTAK Bu Benim Eserim Sergisi'nde Bölge Birincisi Olduk

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Milli Eğitim Bakanlığı ve TUBİTAK tarafından yürütülen TÜBİTAK ‘Bu Benim Eserim’ projesinde 11 ilin yarıştığı bölge finalinde, Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi tarafından hazırlanan 4 proje Erzurum Bölge Finalinde sergilenmeye değer bulundu, bir proje Türkiye finaline katılmaya hak kazandı.

Milli Eğitim Bakanlığı ve TUBİTAK tarafından yürütülen TÜBİTAK ‘Bu Benim Eserim’ projesinde 11 ilin yarıştığı bölge finalinde, Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi tarafından hazırlanan 4 proje Erzurum Bölge Finalinde sergilenmeye değer bulundu, bir proje Türkiye finaline katılmaya hak kazandı.

Erzurum’da yapılan bölge finaline Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik alanlarından bin 656 başvuru arasından ön elemeler sonucu 50 proje davet edildi.

Biyoloji alanında Fen ve Teknoloji Öğretmeni Işıl Balki’nin danışmanlığında Eren İskender ile Yaren Gürer’in hazırladıkları “Bitki Büyümesinde Organik Taşın Etkisi” adlı proje, Fizik alanından Sınıf Öğretmeni Arif Ertürk’ün danışmanlığında Fatma Zehra Burnaz’ın hazırladığı olduğu “Bilgiyi Yarıştır Elektrik Devresini Öğren” adlı projesi, Fizik Öğretmeni Deniz Güngör’ün danışmanlığında Ravza Ülker, Zeynep Sude Ayvaz’ın hazırladıkları “Soğukları Soğuk Sıcakları Sıcak Tutan Piknik Sepeti” projesi, Elif Kuzucu, Vildan Sena Kaya’nın hazırladıkları “Toprağın Su Tutma Kapasitesini Arttırabilir miyiz?” adlı projeler Erzurum Bölge Finalinde sergilendi.

“BİTKİ BÜYÜMESİNDE ORGANİK TAŞIN ETKİSİ” BÖLGE BİRİNCİSİ

Biyoloji alanından Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden Eren İskender ile Yaren Gürer’in Fen ve Teknoloji Öğretmeni Işıl Balki’nin danışmanlığında hazırlanan “Bitki Büyümesinde Organik Taşın Etkisi” adlı proje ise bölge birincisi oldu.

Eskişehir’de yapılacak Türkiye Finallerine katılmaya hak kazanan Proje, 23-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında bölgemizi temsil edecek.

“Bitki Büyümesinde Organik Taşın Etkisi” ile Bölge birincisi olan, projede gerçekleştirmek istediklerini ifade eden Eren İskender ile Yaren Gürer, “Bu proje Gümüşhane’nin Uğurtaşı Köyü’nde bulunan andezit taşının, kurşun ve çinkonun bitki yetiştirileceğinde kullanılmasının üretim verimliliğine ve bitkinin büyüme hızına olan etkisi incelenmiştir. Çalışma sırasında literatür taraması yapılarak konu ile alakalı kitaplar, makaleler ve tezler taranmıştır. Bitki tohumu olarak da Gümüşhane fasulyesi seçilmiştir. Gümüşhane Üniversitesi’nde toprakların elementer ölçümleri yapılmıştır. Sonuç olarak andezit karıştırılmış toprakta bulunan bitkinin en fazla büyüdüğü ortaya çıkmıştır. Bu toprakta bitkinin büyümesini sağlayıcı elementlerin daha fazla olduğu tespit edilmiştir. İkinci olarak kurşunlu toprakta büyüme gerçekleşmiştir. Tarımsal uygulamaların en önemlilerinden biri olan kimyasal gübreleme bir yandan üretime katkılar sağlarken diğer yandan da bir takım olumsuzluklara neden olabilmektedir.  Bu proje ile de kimyasal gübrelemelerden kaçınılması, organik andezit taşının normal toprağa karıştırılmasının üretimde verimliliği arttırabileceği tespit edildi” dedi.

DOĞAN ÖĞRENCİLERİ TEBRİK ETTİ

Erzurum Bölge Finalinde projelerini sergileyen öğrenci ve öğretmenleri tebrik eden, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, “Bölge birinciliği bizi mutlu etti. Dereceye giren ve girmeyen tüm öğrenci ve öğretmenlerimizi tebrik ediyorum” diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.