Gümüşhane Haberleri

Türkiye’de yetişen kuşburnu türlerinin yüzde 57’si Gümüşhane’de

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, kuşburnu bitkisinin Türkiye'de doğal olarak yetişen 27 türünden 17’sinin Gümüşhane’de bulunduğunu söyledi.

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, kuşburnu bitkisinin Türkiye'de doğal olarak yetişen 27 türünden 17’sinin Gümüşhane’de bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de böyle bir toprak yapısı üzerinde bu kadar tür ve çeşidi bünyesinde bulunduran başka bir ilin olmadığını kaydeden Birşen, Gümüşhane’nin 42 köyünde doğal olarak yetişen kuşburnu bitkisinin Gümüşhane yöresine çok büyük ekonomik katkılar sağlayacak özelliğe sahip olduğunun altını çizdi.

Kuşburnu denilince akla Gümüşhane’nin geldiğini ifade eden Birşen, “Türkiye'nin en önemli gen merkezi durumunda olan yörede yaklaşık 364 ton kuşburnu üretimi gerçekleşmektedir. Ancak kuşburnu ocaklarının dağınık olması nedeniyle uzak mesafelere gitmek zorunda kalan bir toplayıcı günde 8-10 kilogram ürün toplayabilmektedir. Ayrıca yüksek rakımlı köylerde meyveler geç olgunlaşmaktadır. Ürün satın alma mevsimi sona erdiğinden yöredeki ürünler hasat edilememektedir. Dolayısıyla çiftçilerin kazançlarının düşmesine neden olmaktadır” dedi.

Gümüşhane’de kuşburnunun işlenmesi ile ilgili 5 adet işletme mevcut olduğunu kaydeden Birşen, bu işletmelerin 2017 yılında 160 ton yaş kuşburnu meyvesi işlemeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu miktarın 112 tonunun il içinden, %30'u olan 48 tonunu ise il dışından temin etmeyi planlamaktadırlar. Gerek Türkiye'de gerekse Gümüşhane ilinde kuşburnundan elde edilen ürünler iç talebi dahi karşılayamamaktadır. Hem iç talebi karşılanması hem de son yıllarda organik ürünlere olan ilginin artmasıyla ihraç ürünü olarak da değer kazanan kuşburnu bitkisinin üretiminin artırılması gerekmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı kuşburnu bahçelerinin tesisi konusundaki çalışmalarımıza hız verilmiştir” diye konuştu.

Bu kapsamda kurum olarak “Kuşburnu Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” hazırladıklarını ve temin edilen 7 bin adet sağlıklı ve standartlara uygun Rosa Canina türüne ait kuşburnu fidanlarıyla il genelinde kapama kuşburnu bahçeleri tesis edildiğini ifade eden Birşen, “7 bin fidandan 4 bin 500 adeti Gümüşhane Merkezde, bin 200 adeti Şiran'da, 800 adeti Köse'de ve 500 adeti ise Torul İlçelerimizde üreticilerimize teslim edilerek il genelinde kapama kuşburnu bahçeleri tesis edilmiştir. Daha önceden belirlemiş oluğumuz üreticilerimizin meyve bahçelerinin toprak tahlillerini yaptırılarak damlama sulama sistemlerini yaptık” diye konuştu.

Tekniğine uygun kuşburnu bahçeleriyle Gümüşhane’de tarımsal anlamda yeni bir faaliyetin başlanılmasına öncülük etmeyi hedeflediklerini, atıl durumdaki azaileri tarıma kazandırma ve çiftçilere yeni bir ekonomik kaynak sağlanarak gelir düzeylerinin yükseltilmesinin amaçlandığını ifade eden Birşen, şöyle konuştu: “Kurulacak bu bahçelerle, ildeki üreticilere örnek teşkil etmek,  bölgede meyve yetiştiriciliği yönünden tarımsal faaliyetlerin gelişmesini sağlayarak öncelikli olarak bölgenin ihtiyacını karşılamak, aile ve yurt ekonomisine katkı sağlamak, kırsal kesimden göçü önlemek, ilimizde kuşburnunun mamule işlenmesi ile ilgili işletmelerin hammadde ihtiyacını karşılamak dolayısıyla bilinçli üretimler sonucu yeni iş sahalarının oluşturulması ve işsizliği azaltmayı hedeflediklerini.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.