Gümüşhane Haberleri

Vali Mayda, Gümüşhane'yi Anlattı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, amaçlarının ilin sahip olduğu potansiyeli harekete geçirerek insanların refah seviyesini yükseltmek olduğunu söyledi.

Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, amaçlarının ilin sahip olduğu potansiyeli harekete geçirerek insanların refah seviyesini yükseltmek olduğunu söyledi.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının (DOKA) yayınladığı “DOKA Bülten’e” 5 sayfa röportaj veren Vali Mayda, bültenin Temmuz-Ağustos sayısında şehirle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

EĞİTİM, TARIM VE TURİZM VURGUSU

Binlerce yıllık tarihi ile birçok kültürel ve doğal değere sahip Gümüşhane’nin halkının eğitim düzeyinin yüksekliği, birikimli insanları, genç ve dinamik nüfusu, büyük kentlerdeki insanlarının sermaye birikimi, sürdürülebilir kalkınma ve gelişme potansiyeli, turizm ve tarım imkanları ve yer altı zenginlikleri ile geleceğe umutla yöneldiğini ifade eden Vali Mayda, Gümüşhane’nin gelişimine ve kalkınmasına eğitim, turizm ve tarım sektörlerinin önemli katkılar sağladığını söyledi.

NÜFUSUN YÜZDE 23’Ü ÖĞRENCİ

“Gelecekte büyük Türkiye'nin hayalini kuruyorsak insana yatırım yapmak zorundayız” tespitinde bulunan Vali Mayda, Gümüşhane’de yükseköğretim öğrencileriyle birlikte toplam 30 bin 294 öğrenci bulunduğunu, bu rakamın da ilin toplam nüfusunun yüzde 23’üne tekabül ettiğini belirtti.

Gümüşhane Üniversitesinin 2008 yılında kurulduğunu hatırlatan Vali Mayda, “Üniversitemizin de yeni kurulmuş olması dolayısıyla bu sayı her geçen gün artmaktadır. Gümüşhane, 2011 yılında LYS’de tüm bölümlerde 81 il arasında, ilk 10 İl arasında yer almıştır. 2012 LYS sınavında Matematik-Fen kategorisinde başarılı iller sıralamasında 81 il arasında ise 5. sırada yer almıştır.” dedi.

GÜMÜŞHANE’DE 20 ADET SİT ALANI, 415 ADET TARİHİ VE DOĞAL ESER VAR

Gümüşhane’nin tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını, eşsiz güzellikteki doğal varlıklara sahip olması nedeniyle de özel bir konuma sahip olduğunu dile getiren Vali Mayda, şöyle konuştu: “İl, zengin kültürel değerleri ve turizm çeşitliliği ile turizm pazarında yerini almaya hazırdır. İl’de 20 adet sit alanı mevcut olup, Krom Vadisi, Santa Harabeleri, Sadak Antik Kenti, Karaca Mağarası, Tomara Şelalesi, Limni Gölü, Zigana ve Süleymaniye Kış Sporları ve Kayak Merkezi, Örümcek Ormanları, İmera Manastırı, Osmanlı dönemine ait tarihi köprü, çeşme ve camileri başta olmak üzere 415 adet tarihi ve doğal eser mevcuttur. Bunların 365 adedi koruma altına alınan tarihi eseler kapsamındadır. Doğal ve coğrafi yapısı turizmin her çeşidine müsait olan ilimizde yamaç paraşütü, kış sporları, yayla turizmi, gençlik, kamp, karavan turizmi, dağ yürüyüşü, kuş ve böcek incelemesi, foto safari, jeep safari, atlı doğa yürüyüşü, botanik turizmi ve karda doğa yürüyüşü gibi turizm türleri teşvik edilmektedir.”

TÜRKİYE’DE 3 KAYAK MERKEZİ OLAN TEK İL GÜMÜŞHANE

Vali Mayda, Gümüşhane’nin bazı bölgelerindeki engebeli coğrafyanın imkana çevrilmesi noktasında Zigana, Süleymaniye ve Çakırgöl bölgelerinin Bakanlar Kurulu kararı ile kış turizm merkezi olarak ilan edildiğini, bu özelliği ile de Gümüşhane’nin Türkiye’de ki tek il olduğunu söyledi.

Zigana Dağı, Erikbeli Yaylası, Çakırgöl Yaylasının da Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Merkezi olarak kabul ve ilan edildiğini hatırlatan Vali Mayda, “Altyapı çalışmaları tamamlanan Zigana Turizm Merkezinde 40 yataklı 1 kayak evi ve 1 adet teleski (661 metre) ile 1adet baby lift (350 metre) bulunmakta olup, 16 bin dönümlük arazi yatırımcılara tahsis edilebilecek uygunluktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Eski Gümüşhane’de (Süleymaniye Mahallesi)  kış turizmi potansiyeli nedeniyle Kış Sporları ve Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir. Turizm merkezi 800 bin metrekarelik kayak alanına, 2 bin 700 metrelik kesintisiz pist ve aynı anda 2 bine yakın sporcunun kayak yapabileceği imkâna sahiptir. Süleymaniye Kış sporları Turizm Merkezi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.” dedi.

“TÜRKİYE’NİN TEK ORGANİK TARIM OKULU OLAN GÜMÜŞHANE’DE”

Gümüşhane’nin kalkınmasında öncelikli sektörlerden birisi olan tarım ve hayvancılık sektörünü de değerlendiren Vali Mayda, suni gübre ve ilaç kullanımının yok denecek kadar az olması nedeniyle bölgenin organik tarım konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Türkiye ve Dünyanın sayılı tesislerinden olan Doğan Organik A.Ş’nin Kelkit ilçesindeki faaliyetlerinin örnek teşkil ettiğini dile getiren Vali Mayda, şunları söyledi: “Kelkit’teki organik tarım işletmesinin temeli 27 Temmuz 2002’de atılmıştır. İlimizin sahip olduğu bu potansiyel kısa sürede kendini hissettirmiş ve organik tarım alanında ilimizdeki üretim hızla artmaya başlamıştır. Bu kapsamda adı geçen şirket kendi üretiminin yanında, işletmesinde bulunan hayvanların organik yem ihtiyacını karşılamak için, bölge çiftçilerine her yıl sözleşmeli organik yem bitkileri üretimi yaptırmaktadır. Ayrıca gerekli şartları sağlayan bölgedeki diğer küçük süt işletmelerinde de sözleşmeli organik üretim yaptırılmaktadır.”

Türkiye’nin tek organik tarım okulunun da Kelkit ilçesinde ki Gümüşhane Üniversitesi Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu olduğunu kaydeden Vali Mayda, organik tarım eğitimi verilen bu okulun ildeki ve il dışındaki birçok organik tarım projesinde de yer aldığını hatırlattı.

“GÜMÜŞHANE PESTİL VE KÖMESİNDEKİ LEZZETİN SIRRI HAMMADDE KALİTESİ VE USTALARIN BİLGİ VE SÜREGELEN TECRÜBESİDİR”

Adı Gümüşhane ile özdeşleşen ve marka tescilleri de yapılan dut pestili ve kömenin Türkiye ve yurtdışında aranan bir lezzet haline geldiğini vurgulayan Vali Mayda, bu ürünlerin Gümüşhane’de en önemli ticaret ve istihdam ürünü haline geldiğini söyledi.

Pestilin içerdiği enerji ve mineral açısından beslenmede oldukça önemli olduğunu belirten Vali Mayuda, “Pestil, bileşimine giren pekmez ve nişastadan dolayı iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Demir, kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum gibi mineraller ve özellikle B grubu vitaminleri açısından da çok önemli bir gıda maddesidir. Ana hammaddesini dut ve cevizin oluşturduğu pestil ve köme ülkemizde hatta yurt dışında aranan bir lezzet haline gelmiştir. Pestil ve kömedeki lezzetin sırrı hammadde kalitesi ve üretim aşamasındaki çalışan ustalarımızın bilgi ve süregelen tecrübesinden kaynaklanmaktadır. Mevsimine göre yaş veya kurutulmuş olarak kullanılan dut,bal,süt,ceviz,fındık gibi maddelerle karıştırılarak pestil ile köme’nin üretimi yapılmaktadır.Bu ürünleri üreten firmalar, yaş dutla yapılan üretimi Haziran ayının ikinci yarısı ile Ağustos ayı arasında gerçekleştirmektedirler.” dedi.

18 BİN DUT AĞACINDAN 900 TON DUT ÜRETİMİ

Vali Mayda, il genelinde 22 adet işletmenin pestil-köme üretimi yaptığını belirterek, kayıtlara göre Gümüşhane’de meyve veren yaşta toplam 17 bin 840 adet dut ağacından yaklaşık 891 ton dut üretimi yapıldığını söyledi.

CEVİZ EYLEM PLANI

Pestil ve kömenin bir diğer hammaddesi olan ceviz meyvesinin üretiminde yaşanan sıkıntıları aşmak için de Orman ve Su İşleri Bakanlığının yürüttüğü “Ceviz Eylem Planı” kapsamında Gümüşhane’nin pilot bölge seçildiğini belirten Vali Mayda, 2011 yılında vatandaşlara 26 bin 500 adet ceviz fidanının bedelsiz olarak dağıtıldığını, ceviz üretimini desteklemek için de büyük ceviz ormanları teşkili yönünde gerekli çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

GÜMÜŞHANE’YE İŞ GELİŞTİRME MERKEZİ

Gümüşhane’ye DOKA desteği ile kurulacak “İş Geliştirme Merkezi” ve “İpekyolu Turizm Ticaret Merkezi” projelerinin birbirlerini iyi tamamlayacak nitelikte olduğunu vurgulayan Vali Mayda, kurulacak iş geliştirme merkezi sayesinde ildeki girişimcilerinin önündeki engellerden en önemlisi olan sermaye yetersizliğinin ortadan kaldırılmasının sağlanacağını, İpekyolu Turizm Ticaret Merkezi projesinin hayata geçmesiyle de iş geliştirme merkezinde faaliyette bulunan firmaların ürünlerini pazara kolaylıkla ulaştırabileceklerini söyledi. Vali Mayda, bu projelerin hayata geçmesiyle ildeki girişimci sayısının artması ve gittikçe güçlenmekte olan yöresel ürün sektörünün büyümesinin hızlanmasının hedeflendiğini de sözlerin ekledi.

YENİ TEŞVİK PAKETİ

Yeni paket ile teşvik bölgelerinin iller düzeyinde belirlenmesinin oldukça faydalı olduğunu belirten Vali Mayda, “Tabii ki yeni paketin açıklanması ile birlikte tarafımıza Gümüşhane’nin neden 5. bölgede olduğu ile ilgili sorular gelmiştir. Lakin her ne kadar bizim gönlümüzde ilimizin 6. Bölge olmasından yana dahi olsa, mevcut durum göz önüne alındığında yapılan düzenlemenin ilimiz açısından avantajlı olduğu görülmektedir. Zaten yeni teşvik paketi ile birlikte ilimizde yatırım yapmak isteyen firmalarda bir artış gözlenmiştir. Özellikle mevcut OSB’mizde halen boş parsellerin bulunması ve OSB yatırımlarının 6. Bölge teşviklerinden yararlanacak olması bizler açısından oldukça olumludur. Bunun yanı sıra teşvik paketi Kelkit, Şiran ve Köse bölgesini tarım ve hayvancılık merkezi yapma yönündeki çalışmalarımızı da destekler niteliktedir.” dedi.

DOKA

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) misyon olarak üstlendiği kamu, özel sektör ve sivil toplum arasındaki işbirliğini geliştirdiğini, bölgede sürdürülebilir bir ekonomik, çevresel, sosyal kalkınmayı sağlama ve bölgenin rekabet edebilirliğini ve uluslararası tanınırlığını arttırma amaçlı çalışmalarını başarılı bir şekilde devam ettirdiğini kaydeden Vali Mayda, DOKA’nın henüz yeni bir kurum olmasına rağmen kısa sürede bölgede oldukça faydalı çalışmalar gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

Bölgede ve Gümüşhane’de birçok projenin başarıyla tamamlandığını, bir kısmının da devam ettiğini kaydeden Vali Mayda, üye illerde kurulan Yatırım Destek Ofislerinin de görev yaptıkları illerde bulunan yatırımcıları teşvik ve hibe programları konusunda bilgilendirerek yatırımı artırıcı çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Vali Mayda, DOKA’nın önümüzdeki süreçte bu çalışmalarını daha etkin bir şekilde yürüteceğini, Gümüşhane ve bölge adına başarılı çalışmalara imza atacağı kanaatinde olduğunu da sözlerine ekledi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.