Gümüşhane Haberleri

Yıldırım GTSO’da iş dünyasıyla buluştu

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Gümüşhane temasları kapsamında iş dünyası ve sektör temsilcileriyle Ticaret ve Sanayi Odasında (GTSO) bir araya geldi.

Beraberindeki heyetle iş dünyasının çatı kuruluşu olan GTSO’yu ziyaret eden Yıldırım’a GTSO Başkanı İsmail Akçay tarafından 6 maddelik talep listesi iletti.

“20 yıldır Gümüşhane'nin yollarını erişilemeyen, ulaşılamayan zor coğrafyaya rağmen yaptık”

Başkan Akçay’ın aktardığı talep ve sorunların bir kısmını bildiklerini kaydeden Yıldırım, “Bunları milletvekillerimizle beraber Ankara'da takip edeceğiz. Olabilecekler neyse hepsini olmasa da bir kısmını yapılabileceklerin yapılması için gayret göstereceğiz. Gümüşhane bulunduğu konum itibariyle, coğrafi yapısı itibariyle, kısıtlı imkânlara sahip bir ilimiz. Her şeyden önce Gümüşhane’nin erişilir ve ulaşılır olması bizim öncelikli hedefimizdi. Ve bunun için 20 yıldır Gümüşhane'nin yollarını erişilemeyen, ulaşılamayan zor coğrafyaya rağmen yaptık. Çevre yoluyla, Trabzon-Gümüşhane-Erzincan, Gümüşhane-Bayburt ve Şiran-Gölova-Suşehri güzergahı olmak üzere buralarda muazzam bir çalışma ortaya koyduk. Bunların çoğu bitti azı kaldı. Devam eden projeler var. Gümüşhane’ye 18 milyar yatırım var. Bunun 9,5 milyarı ulaşım oldu. Yarıdan fazlası ulaşım projeleri. Bunlar 2,5 milyarlık yeni Zigana tüneli de dahil değil. Ve 750 milyonluk Gümüşhane-Bayburt havaalanı da dahil değil. Tabi ki bunlar hava alanının tamamlanması, Zigana’nın hizmete alınmasıyla Gümüşhane daha bambaşka bir konuma gelecek. Çok daha fazla turistin geleceği, çok daha fazla yatırımın geleceği, çok daha ekonomik kalkınmanın, ihracatın olacağı bir ilimiz olacak. Madencilik, gıda sektörü, turizm tabiat varlıkları Gümüşhane'nin öne çıkan özellikleri arasında. Bunlara yönelik yine Fikri Bey'in de bakan olduğu zaman takip ettiği 6.bölge imkanlarından, en azından Gümüşhane, Erzincan gibi 5.bölgeye dahil illerin OSB’lerinin yararlanması yönünde karar almıştık. Bu çerçevede imkan var. Tabi ki burada bahsettiğiniz sanayi sitesi ile ilgili konuyla yakından ilgileneceğiz. Dosyaya teferruatlı bakacağız, bir kısmı yapılabilir ama bir kısmı genel düzenleme gerektirdiği için olur dersek yanlış olur. Yani Gümüşhane'ye mahsus bir düzenleme teşvik anlamında vergi muafiyeti anlamında anayasal olarak çok mümkün değil. Öncelikli iller kapsamında yapılabilecek şeyler” dedi.

“Sorunlara bigane olmadık bugüne kadar, bundan sonra da olmayacağız”

2020 yılından beri pandemi dolayısıyla bütün dünyada ve Türkiye'de tedarik zincirinde bir bozulma olduğunu kaydeden Yıldırım, “Arz imkanı ihtiyaçları karşılayacak kadar emtia, mal, hizmet üretimi yapamadı. Onun yapılaması sonucu bir arz açığı oluştu. Bu arz açığının oluşması da fiyat istikrarını zedeledi. Bugün yaşadığımız odur. Buna tabi petrol fiyatlarındaki art arda gelen yükselmeyi katarsanız, doğal gazda şu anda Avrupa ülkeleri doğalgaz ve petrole sübvansiyon yapmıyorlar. Ne geliyorsa yansıtıyorlar. Ama biz sadece yüzde 20’sini vatandaştan alıyoruz. Diğer yüzde 80’ini hazineden sübvanse ediyoruz, karşılıyoruz. Onun oluşturduğu bedeli siz tahmin edin. Ciddi bir görünmeyen bir destektir. Tabiki başka alanlarda da hayat pahalılığı, özellikle gıda kaynaklı, ev kiralarına yönelik diğer temel ihtiyaçlara yönelik fiyat artışlarının da vatandaşlarımızı en az etkileyecek şekilde tedbirlerimizi de devreye alıyoruz. Pandemi sürecinde çeşitli adlarla destekler yapıldı. Ama şimdi işte asgari ücretli ve diğer ihtiyaçları bunlar da önümüzdeki kısa dönemde Cumhurbaşkanlığı kabinesi tarafından değerlendirilip en iyi şekilde eldeki imkanları kullanarak bunlar sonuçlandırılacak. Bu konuda tabi ki sorunların olduğunu da biliyoruz. Sorunlara bigane olmadık bugüne kadar, bundan sonra da olmayacağız” diye konuştu.

“Bu zor süreci dayanışma ve birbirimize omuz vererek atlatacağız” değerlendirmesinde bulunan Yıldırım, “Bunun gayreti içinde olacağız. Sivil toplum kuruluşlarının önde gelen çatı kuruluşu olarak burada bütün meslek dallarının bütün buradaki temsil edilen arkadaşlarımızın ihtiyaçlarına yönelik her türlü tespiti yapıyorsunuz. Kendi imkanlarınızla yaptığımız var, yapamadığınız var. Bunları el birliğiyle zaten biz TOBB ile çok yakın bu konuları çalıştık. Bundan sonra da beraber çalışmaya devam edeceğiz. Özetle söylemek istediğim şey: Tabiki moral bozup bu zor durumu kullanmaya çalışanlar elbette olacaktır. Bunlar geçmişte de oldu. Ama boşuna heveslenmesinler, yine mahcup olacaklar. Bu millet sağduyusuyla, dayanışmayla ve Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayeti ve feraseti ile alacağımız kararlarla o sıkıntıları geride bırakacağız. Bundan endişeniz olmasın, rahat olur. Darlığın sonu ferahlıktır inşallah. Daha güzel günleri hep beraber idrak edeceğiz, yaşayacağız” şeklinde konuştu.

Toplantıda bir soru üzerine doğalgaz olmayan Köse, Kürtün ve Torul ilçelerine doğalgaz iletimiyle ilgili cevap veren AK Parti Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül, “İlçelerimizde doğalgaz 2026 yatırım programına alındı. Sayın Bakanımızla görüştük. Tekrar bir çalışmayla bunu öne alma gayreti içerisindeyiz. İnşallah 2023 gibi kazma vurup 2024’te kullanmak gibi bir plan yapıyoruz. Ama en geç 2026’da doğalgaz kullanır hale gelecek. Bizim çabamız onu biraz daha ileriye almak olacak” diye konuştu.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş ise küçük sanayi sitesiyle ilgili bir toplantı yaparak durum değerlendirmesi yapıp ondan sonra gereği neyse Cumhurbaşkanına çıkarak destek isteyeceklerini söyledi.

Gümüşhane olarak kamu, özel sektör, üniversite işbirliği içerisinde enerjilerini sinerjiye dönüştürme gayreti içinde olduklarını ifade eden GTSO Başkanı İsmail Akçay da “Ülkemizin az gelişmiş illerinden birisi olarak hükümetimizin verdiği desteklerle biz üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz. İhracat sırlamasında daha önce 80. sıralarda yer alan şehrimiz, değerli firmalarımız ve işadamlarımız sayesinde artık 52 milyon 901 bin dolar ihracatla Türkiye’deki iller içerisinde 60. sırada yer alarak ülkemize önemli bir katkı sağlıyor. Bu bizler için önemli bir başarıdır. Yine üniversitemiz yayımlanan Akademik Performansa Göre Üniversite Sıralaması raporunda 2000 yılından sonra kurulan 108 üniversite arasından da 50’inci sırada yer alarak, büyük bir başarıya imza attı. Sizlerin ve hükümetimizin ilimize yapmış olduğu yatırımlar, yollarımız, tünellerimiz barajlarımız hakikaten insanımızın yaşam kalitesini artırma noktasında çok önemli katkılar sağlamıştır” dedi.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak sektör temsilcileriyle gerçekleştirdikleri toplantılar neticesinde sektörlerin sorunları üzerine hazırladıkları dosyalarını ilgililerine ileterek çözüm önerileri aradıklarını belirten Akçay, sektör temsilcilerinin talepleri doğrultusunda hazırlanan 6 maddelik dosyasını paylaştı.

Toplantı Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay’ın AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’a ve 65.Hükümetin Milli Savunma Bakanı Gümüşhaneli hemşehrimiz Fikri Işık’a günün anısına sunduğu plaket ile son buldu.

GTSO Toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, 65.Hükümet Milli Savunma Bakanı, Kocaeli Milletvekili Gümüşhaneli hemşehrimiz Fikri Işık, Gümüşhane Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş, Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakır, AK Parti İl Başkanı Av.Celalettin Köse, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Beyler Kara, oda ve sektör temsilcileri katıldı.

GTSO Başkanı İsmail Akçay’ın Binali Yıldırım’a sunduğu 6 maddelik dosyasında şu talepler yer aldı:

1- Gümüşhane olarak teşviklerde 6. Bölgeye alınmamız, ilimizde yatırımlarla üretim ve istihdamı artıracaktır.
2- İlimiz Merkez Mescitli köyü sınırlarındaki Karayolları istimlakında bulunan ve Karayolları tarafından terk edilerek kullanılmayan yaklaşık 50 dekarlık arazinin ilimize yeni ve modern bir Küçük Sanayi Sitesi yapılması amacıyla Ticaret ve Sanayi  Odamıza veya  kurulan kooperatifimize tahsis edilmesini talep ediyoruz.
3- Torul-Kürtün ve Köse İlçelerimize doğalgaz verilmesi ilçelerimizin daha çok gelişmesinde faydalı olacaktır.
4- Tekstil firmalarımızın ilimize gelmesini özendirmek için Gümüşhane Organize Sanayi Bölgemizde 500 kişilik bir tekstil fabrikası binası yapılması ilimizle birlikte  ülkemizin üretim ve istihdamına katkı sağlayacaktır.
5-Devlet desteklerindeki kurumların ve kuralların çok oluşundan dolayı beklenen hedeflere ulaşamıyoruz. Destekler açık net ve sadeleştirilmelidir.
6- Taahhüt işi yapan inşaat firmalarımız artan girdi maliyetlerinden dolayı zorluklar yaşıyorlar. Yeni bir fiyat farkı veya tasviye kararnamesinin faydalı olacağını düşünüyoruz.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.