Gümüşhane Haberleri

Yılın ilk UMKE eğitim kampı Zigana’da yapıldı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Doğu Karadeniz bölge illeri Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) üyesi 45 sağlık personeli Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana dağında 3 günlük kış kampı ve eğitimine katıldı.

Doğu Karadeniz bölge illeri Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) üyesi 45 sağlık personeli Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana dağında 3 günlük kış kampı ve eğitimine katıldı.

Gümüşhane’den 10, Trabzon’dan 13, Giresun’dan 5, Rize’den 15 ve Artvin’den 3 olmak üzere toplam 45 UMKE gönüllüsünün katıldığı kış kampı ve eğitim programı 2016 yılı UMKE faaliyet planı kapsamında 18-20 Ocak tarihinde Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında bulunan 2 bin 200 metre rakımlı Zigana dağında gerçekleştirildi.

Eğitimlerde UMKE ekiplerinin her türlü zor ve olumsuz doğa şartlarında görev yapabilecek düzeye ulaşmalarının sağlanması amaçlanırken, Erzurum AFAD Müdürlüğünden gelen eğitmenler tarafından katılımcılara çığ tehditlerine karşı alınması gereken önlemler, çığa maruz kalındığında yapılan arama kurtarma teknikleri, karla kaplı arazide intikal teknikleri ve kış şartlarında hayatta kalma ve hayatı idame ettirme konularında teorik ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada eğitim verildi.

Kış aylarında bölgenin en büyük risklerinden birisinin çığ tehdidi olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Ağar, afetin ne zaman, hangi koşullarda oluşacağı ve meydana geldiği bölgede ne şekilde tahribat bırakacağının bilinmemesi nedeniyle her an göreve hazır şekilde bekleyen UMKE ekiplerinin gerçekleştirilecek bu tür eğitim, kamp ve tatbikatlarla afet durumuna kendini yetiştirmeye ve hazırlamaya devam edeceğini dile getirdi.

Hedeflerinin ulusal ve uluslararası düzeyde meydana gelebilecek afet ve olağan dışı durumlarda hızlı ve etkin acil sağlık hizmetini sunmak olduğuna vurgu yapan Ağar, şöyle konuştu: “Eğitim ve tatbikatlara katılan personelimize kış şartlarında kampçılık ve kamp malzemelerinin kullanımı, ekip çalışması, doğada hayatı idame ettirme, olumsuz hava koşullarına personelin adaptasyon ve motivasyonunun yükseltilmesi, çığda arama kurtarma teknikleri, uzun doğa yürüyüşleri, doğada yön bulma, vücut ısısının düşmesi vakasına tıbbi müdahale eğitimleri veriliyor. Eğitime katkılarını esirgemeyen başta Torul Kaymakamımız Hakan Kafkas’a, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu’na, Torul İçe Hastanesi Müdürü Nurettin Araz’a, eğitimimize bizzat katılarak büyük katkı sağlayan Erzurum AFAD Birlik müdürü Zafer Özcan’a ve ekibine teşekkür ederim.”

Programın sonunda eğitmen ve katılımcılara belgelerini İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Ağar, Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube müdürü Alptekin Giresunlu, Yönetim Hizmetleri Şube Müdürü Hami Özçubukçu ve Torul İlçe Hastanesi Müdürü Nurettin Araz verdi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.