Gümüşhane Haberleri

Yüzyüze iletişim azalıyor

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane Üniversitesi ve Uşak Üniversitesinden iki akademisyenin ortaklaşa yaptığı araştırmada son dönemde insanların yüzyüze iletişim yerine dijital iletişimi tercih ettiği ortaya çıktı.

Gümüşhane Üniversitesi ve Uşak Üniversitesinden iki akademisyenin ortaklaşa yaptığı araştırmada son dönemde insanların yüzyüze iletişim yerine dijital iletişimi tercih ettiği ortaya çıktı.

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Ersin Diker ve Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenlerinden Yrd.Doç.Dr. Zülfiye Acar Şentürk’ün sosyal medya sitesi Facebook’u kullanan 478 kişi üzerinde yaptığı araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Araştırmaya göre Facebook’ta en çok düğün-nişan, başarı-terfi, fotoğraf-video paylaşımı ve vefat durumlarında yorum yapıldığını belirleyen akademisyenler, kişilerin Facebook’ta en fazla, iş hayatındaki başarı durumunu, okul hayatındaki başarısını, işten ayrılmasını, eşinden boşanması ya da bir yakınının vefat etmesi gibi durumları paylaştığını tespit etti.

Yapılan araştırmayla ilgili bilgi veren Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Ersin Diker, eskiden telefonla veya mektupla iletişim kurulurken iletişim araçlarının gelişmesiyle birlikte insanların son dönemde Whatsapp Facebook ve Twitter gibi sosyal medya araçlarıyla iletişim kurduklarını söyledi.

Artık insanların telefon açıp üzüntüsünü, başarısını, sevincini belirtmek yerine sosyal medya hesaplarında durumunu beğenip yorum yaparak iletişim sağlandığını kaydeden Diker, insanların yüz yüze iletişim kurmak yerine telefonla iletişim kurmayı tercih ettiklerini belirtti.

"Son zamanda emojiler duygu belirtmek yerine kullanılıyor”

Yaşamın her aşamasının dijitalleştiğini ifade eden Diker, “Dijital yaşıyoruz. İnsanlar artık kendi duygularını, düşüncelerini sosyal medya aracılığıyla arkadaşlarına sevdiklerine iletiyor. Özellikle son zamanlarda emojiler, yani duygu belirten ifadeler de bu anlamda daha çok kullanılmaya başlandı. Hatta sosyal medyada gördüğümüz emojileri insanlara, kültürlere ve ülkelere göre üretiyorlar. İnsanlar da artık duygularını kendi kültürel emojilerle yansıtabiliyor” dedi.

Özellikle gençlerin artık okumaya, konuşmaya, araştırmaya çok fazla vakit ayırmadığının, yaşantıların bile fast-food kültürü haline geldiğinin altını çizen Diker, sosyal medya kullanıcılarının anı yaşamadıklarını, çok güzel bir an olduğunda onu yaşamak yerine o anı fotoğrafladıklarını, videoya aldıklarını, paylaşım yapan insanları takip eden arkadaşlar ve takipçilerin de emojiler, beğeniler ve yorumlarla tepkilerinin geri dönüşümünün olduğunu dile getirdi.
 
Araştırmayı Facebook kullanıcılarının Facebook hesaplarında yaptıkları paylaşım, yorum ve beğeni gibi aktivitelerin arkadaşlarıyla bağlantı kurmalarında nasıl bir rol oynadığı, bu aktivitelerin ne şekilde gerçekleştirdiklerini tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirdiklerini ifade eden Diker, Facebook’ta en çok düğün, nişan paylaşımı yapıldığını, terfi ve ölüm gibi durumlarda da yorum yapılarak kişilerle bağlantı kurulduğunu belirtti.

Bu sonucu bir de örnekle açıklayan Diker, şunları söyledi: “Mesela kişiler daha çok durum güncellemesi yaparken fotoğraf ekleme, link paylaşımı ya da yer bildirimi hakkında güncelleme yapıyor. Hatta kişiler Facebook’taki arkadaşlarının uzun süredurum güncellemesi yapmadığında arkadaşları ile bağlantılarının ve iletişimlerinin koptuğunu düşünüyor.”

Haber: Eren Yoldaş Can (GİF Haber)
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.