Gümüşhane Haberleri

Zengin: Defalarca mağduriyetimizi dile getirdik

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Gümüşhane Bakkallar Odası Başkanı Yasin Zengin, bakkallar ve tekel bayileri esnafı adına Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e çağrıda bulundu. Başkan Zengin “Defalarca mağduriyetimizi dile getirdik. Banka komisyon oranları düşürülsün hatta sigaradan komisyon alınmasın. Sigara kar marjları yükseltilsin. Esnafımız bitiyor. Lütfen artık bizi görün, bizi duyun” dedi.

Türkiye genelindeki küçük esnafların her geçen gün ekonomik anlamda kan kaybetmeye devam ettiğini kaydeden Zengin, özellikle sigara satışı yapan esnafların kredi kartı pos komisyonları yüzünden neredeyse kepenk indirme yolunda ilerlediklerini söyledi.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Zengin, “Hazine ve Maliye Bakanımız Sn. Mehmet ŞİMŞEK 'in kredi kartları ile ilgili yaptığı açıklama pos komisyonları karşısında zorlanan esnafımızı daha da sıkıntıya düşürmüştür.  Sigara satışlarımızda sigara kar marjı çok düşük % 4 - 4,5 civarı,  banka kesintisi % 3 nasıl para kazanacağız kiramızı, vergimizi nasıl ödeyeceğiz? Esnaf satış yaparken 2 TL veya 3 TL fark alıyor kaldı ki sigara toptancıları Philips Morris kredi kartıyla satış yapmıyor, tüm Türkiye'ye sigara satıyor.  BAT firması kartla satış yaparken %1 fark alıyor. Bunlar istedikleri gibi hareket ederken yaşaması gereken esnaf desteklenmesi gerekirken neden zorlanıyor? Peki yüksek oranlarda komisyon alan bankalara neden müdahale edilmiyor? Defalarca mağduriyetimizi dile getirdik. Banka komisyon oranları düşürülsün, hatta sigaradan komisyon alınmasın. Sigara kar marjları yükseltilsin esnafımız bitiyor. Lütfen artık bizi görün, bizi duyun” dedi.

“Lokantacılar yüzde 1 KDV ile aldığı ürünü yüzde 10 KDV ile satmak zorunda kalıyor”

Lokanta esnafının yüzde 1 KDV ile aldığı ürünü yüzde 10 KDV ile satmak zorunda kaldığını ve bu aradaki yüzde 9 farkın esnafın KDV ödeme yükümlülüğünde kaldığını kaydeden Zentin, “Esnafımız ayakta durma gücünü her geçen gün kaybediyor. Lokanta sektörü bir şehrin ön profil yüzüdür. Geçtiğimiz senelere nazaran esnafımız kan kaybettiğinden dolayı hizmet kalitesini düşürerek, menüyü azaltarak veya işletmeyi kapatmak zorunda kalıyorlar. Bu sebeple lokanta sektöründeki esnaflar gün geçtikçe azalıyor ve bu durumdan da en çok halkımız zarar görüyor. Bu mağduriyetimizi yetkili mercilerin dikkatte almasını istiyorum diye açıklamalarda bulundu” diye konuştu.
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.