Gümüşhane Haberleri

Gençler Geleneksel Pestil-Köme Üretimini Öğrenecek

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gurbetten

Burdur'da ikamet eden Gümüşhaneli gençler tarafından oluşturulan Karadeniz Gençliği grubu tarafından hazırlanan ve AB Bakanlığı tarafından desteklenen proje ile geleneksel pestil-köme üretimi gelecek nesillere aktarılacak.

Burdur'da ikamet eden Gümüşhaneli gençler tarafından oluşturulan Karadeniz Gençliği grubu tarafından hazırlanan ve AB Bakanlığı tarafından desteklenen proje ile geleneksel pestil-köme üretimi gelecek nesillere aktarılacak.

T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB ve Gençlik Programları Merkez Başkanlığına Gençlik Programları Kapsamında Eylem 1.2 projesi yazan grubun projesi kabul edilerek, desteklenmeye hak kazandı.

Gümüşhane'nin Tekke Beldesinde bir grup Gümüşhaneli genç ve Gümüşhane Yetiştirme Yurdu öğrencilerinden oluşan bir gruba geleneksel pestil köme yapımı öğretimi şeklinde yürütülecek proje 1 Ağustos-31 Ekim 2013 tarihleri arasında Gümüşhane'de gerçekleştirilecek.

Proje yetkilisi Onur Yayla, yaptığı açıklamada projedeki amaçlarının kültürel bir değer taşıyan pestil köme üretimini eskiden köylerde olduğu gibi yapmak olduğunu belirtti.

Artık fabrikasyona dönen pestil köme üretiminin evlerde çok az yapıldığını, bu gidişle de yapılma ihtimalinin az olacağından hareket ettiklerini kaydeden Yayla, “Biz bu kültürel değerleri sürdürmek için yeni nesil gençlere öğretmek ve burada var olan Gümüşhane kültürünü yaşatarak ileri ki nesillere de aktarmaya çalışmaktayız.  Bununla birlikte bu gençlerin yapmış olduğu pestil ve kömeleri Geleneksel Gümüşhane Kuşburnu ve Pestil Festivallerinde de sunmayı amaçladık. Ayrıca üretilen bu pestil ve kömeleri Ankara'da ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde de sunarak Gümüşhane Kültürünü bu farklı şehirlerde de tanıtma imkanımız olmuş olacaktır. Bu projeyi gerçekleştirmemiz de bizi maddi hibeyi sağlayan T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı AB ve Gençlik Programları Merkez Başkanlığına, maddi ve manevi desteğini esirgemeyen Gümüşhane Belediyesi ve Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Canlı'ya ve Yalınkavak Köyü Derneğine teşekkür etmeyi bir borç biliriz.” dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.