Gümüşhaneli akademisyen Yrd. Doç. Dr. Ebru Demircioğlu, Trabzon’da sosyal bilgiler öğrencileriyle ikinci kez materyal tasarımı sergisi düzenledi.
KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler 2. Sınıf öğretmen adaylarına verilen derslerden biri olan “Öğretim Teknolojisi ve Materyal Tasarımı” dersi kapsamında, öğretilen bilgilerden yola çıkılarak öğretmen adaylarının geliştirdikleri materyaller Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi yanı fuaye alanında herkesin beğenisine sunuldu.
Sergi koordinatörü ve dersin sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ebru Demircioğlu ders ve sergi hakkında şunları söyledi: “Öğretim Teknolojisi ve Materyal Tasarımı” dersinin uygulama amacı soyut kavramları ve sözel bilgileri somutlaştırmaktır. Özellikle de öğretilmesi zor olanları. Doğru, güncel ve etkin bir materyal için öğretim teknolojisinden yararlanılır. Bu ise ciddi bir bilimsel bilgi ve beceri gerektirmektedir. Öğrencilerimin geliştirdikleri materyaller bir dönem boyunca ciddi bir emekle hazırlandılar. Öğretim paketi ve modeller hazırladırlar. Öğretim paketi dediğimiz şey, öğretimi yapılacak alanla ilgili ders kitabındaki üniteleri, bir ders kitabının sıradanlığı ve sıkıcılığından, yoğun bilgi yükleyiciliğinden arındırarak öğrencilerinin gözünde eğlendirirken öğreten, ilginç, basit ve anlaşılır bir hale getirmektir. Bunu yaparken pek çok görsel ve etkinlik kullanılmaktadır. Türkiye’de öğretim paketi çok bilinen bir materyal değildir. Modeller, bir gerçek eşyanın üç boyutlu temsilleridir, gerçek nesnelerin ya büyültülmüş ya da küçültülmüş maketleridir. Burada sergilenen materyaller devletimizin okullarına hediye olarak gönderilecektir.
Çağımızda öğrencilerin sınavlara yarış atı gibi hazırlanmasından dolayı öğretmenlerin büyük bir kısmı ya materyal tasarlamıyor ya da materyal tasarlama becerisine sahip olarak yetiştirilmiyorlar. Oysaki öğretim teknolojileri ve materyalleri, öğrenmenin kalıcı izli olmasını sağlamak bakımından çok önemlidir. Çünkü tasarlanan bu materyaller öğrenenlerin dikkatini çeker ve dikkatlerini canlı tutar, öğrenenleri güdüler ve onların duygusal tepki vermelerini sağlar, bilgileri somutlaştırır ve basitleştirir.
Bir öğrenme etkinliği ne kadar çok duyu organına hitap ederse öğrenmenin kalıcılığı o kadar artar. Öğrenme ile ilgili yapılan araştırmalar göstermektedir ki, öğrenmelerin çoğu görsel betimlemeler yoluyla gerçekleşmektedir ve öğrenilenlerin %83’ü görerek öğrenilmektedir. Bu nedenle sosyal bilgiler öğretmenleri tarih, coğrafya ve vatandaşlık gibi alanı ile ilgili bilgileri sadece ders kitabını kullanarak öğretmeye çalışmaları yetersizdir ve bizim için pasif bir öğretmendir. Aktif, etkin ve üretken bir öğretmen olmak için o dersi daha anlamlı kılmak gerekmektedir. Bunun yolu da ders için materyal tasarlayabilmekten geçer.”
Gümüşhaneli akademisyenden materyal sergisi
Gümüşhaneli akademisyenden materyal sergisi
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Haberleri
Gurbetten
Gümüşhaneli akademisyen Yrd. Doç. Dr. Ebru Demircioğlu, Trabzon’da sosyal bilgiler öğrencileriyle ikinci kez materyal tasarımı sergisi düzenledi.
Paylaş: