Gümüşhane Haberleri

‘Gümüşhanevi kabına ve dünyaya sığmayan bir alimdir’

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gurbetten

Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneği ‘Değerlerimizi Tanıyalım Tanıtalım’ sosyal sorumluluk projesi kapsamında ‘Son devir İslam alimlerinden Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi hayatı, eserleri, cihadı’ konulu konferans düzenlendi.

Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneği ‘Değerlerimizi Tanıyalım Tanıtalım’ sosyal sorumluluk projesi kapsamında ‘Son devir İslam alimlerinden Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi hayatı, eserleri, cihadı’ konulu konferans düzenlendi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi işbirliğinde gerçekleştirilen konferans aynı fakültenin konferans salonunda düzenlendi.

Konferansa Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Alparslan Birdane başta olmak üzere Fakülte Dekanı Prof.Dr. Hüseyin Aydın, üniversitenin çeşitli fakültelerinde görevli çok sayıda öğretim üyeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Yöneticileri, Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri ile öğrenciler katıldı.

İlahiyat Fakültesi musiki derneği saz ekibinin Türk Tasavvuf Musikisi dinletisinden sonra öz geçmişi okunan Gümüşhaneli hemşehrimiz Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç.Dr.Adil Şen, konferansını vermek üzere kürsüye geldi.

"HEM İNSANİ HEM DE İSLAMİ BİR DEĞERDİR"

Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretlerinin Gümüşhane’de tüccar bir babanın evladı olarak doğduğunu, Gümüşhaneli olduğunu fakat Gümüşhane’ye sığmayacak kadar büyük evrensel bir insan olduğunu kaydeden Şen, “Gümüşhanevi, yaşadığı dönemde her fani gibi bir hayat sürmüştür. Bakıyoruz ki birkaç insanın hayatına sığmayacak derecede Osmanlı topraklarından öte tüm dünyaya hitap edecek hem insani hem de İslami çalışmalar yapmıştır. Gümüşhaneli olması nedeniyle belki bizde kan çekiyor ama tüm dünyaya mal olmuş bir değerimizdir. Hepimizindir” dedi.

Gümüşhane İmam Hatip Lisesinde öğrenci iken Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi’yi tanıdığını söyleyen Doç.Dr.Adil Şen, “O bizler için üst örnektir. Rol modeldir. Yazdığı eserler önümüzü aydınlatmalıdır. Amacımız onu en iyi şekilde yeni neslimize tanıtmaktır. Çok ilmi eserler kaleme almıştır. Ancak ne yazık ki yabancı hayranlığı kendi değerlerimizin önüne geçerek, Gümüşhanevi gibi kıymetlilerimizin yeteri kadar tanıtımı yapılamamıştır. Bizden, içimizden birisi olunca bu değerler neden gündeme gelmiyor? Nedir bu yabancı hayranlığı? Bunu anlamış değilim. 5 yaşında Kuran’ı ezberlemiş tüm ilimlerde zirve olan bir şahsiyetten bahsediyoruz. Milli konularda da önde bir şahsiyet. 1876 Kafkas cephesinde Ruslara karşı talebeleriyle birlikte cephede savaşmış bir kahramandır. Şeyh Şamil’deki ruh ve şuur ne ise Gümüşhanevide de aynı ruh mevcuttur. Ömürlerini ilme adamış kimselerdir bu zatlar. Bunun gibi Anadolu topraklarımızda birçok değerimiz var” diye konuştu.


"GÜMÜŞHANELİLER HAZIR KITA EMİR BEKLER"


Konuşmasının bu bölümünde kısaca Gümüşhane’den de bahseden Doç.Dr.Adil Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küçük şirin bir vilayetimizdir Gümüşhane. Osmanlı’nın darphanesinin bulunduğu nadir şehirlerden birisidir. Bizim Gümüşhanenin de eski adı Eskişehir şimdiki adı Süleymaniye olan mahallesi var. Burası Gümüşhane’nin ilk kuruluş yeri. Yaşadığımız şehir Eskişehir’le bu anlamda müşterek yönümüz var. 26 plakalı Eskişehir denilince bu mahalle gelir aklıma. Kendimi evimde vatanımda ocağımda hissederim hep. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında buradaki camilerin minarelerindeki kurşunlar sökülerek askere mermi yapmıştır dedelerimiz. Biz o neslin torunlarıyız. Düşmana karşı Gümüşhanelilerin hazır kıta emir beklediklerini ifade eden raporlar Ankara’ya gidince meclis vekilleri duygulanır. Ziya Gökalp daha çok duygulanır ve o meşhur şiirini yazar. “Minareler süngü. Kubbeler miğfer” diye devam eden bir şiir bilirsiniz. Bu şiir Türkiye Cumhuriyetine damgasını vuran bir şiirdir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu şiiri okuduğu için ceza almıştır. Muhtar bile seçilemez denilirken ilahi adalet onu Cumhurbaşkanı yapmıştır. Bunda da Gümüşhane’nin bir katkısı olduğunu belirtmeliyim.”

Konferans sonunda Doç.Dr. Adil Şen’e Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneği tarafından Gümüşhane’nin yetiştirdiği değerlerine verdiği destek ve çalışmalarından dolayı Başkan Yrd. Hüseyin Turhan tarafından plaket takdim edildi.

Dernek Yöneticileri konferansın ardından İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Hüseyin Aydın’ı makamında ziyaret ederek görüş alışverişinde bulunup konferansa verdikleri destek için teşekkür etti.

"GÜMÜŞHANEVİ DOKTORA TEZİ KONUSU OLACAK"

Ziyaretten memnuniyet duyduğunu dile getiren İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Hüseyin Aydın, Gümüşhanevi’nin hayatını okuduğunu ve özellikle fakültelerinde anlatılmasından dolayı  çok memnun kaldığını belirterek bir doktora öğrencisine bu önemli değerimizin hayatının tez olarak verileceğini söyledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.