Yazdığı ve bestelenen “Türkiye’m” şiiriyle ünü yurt dışına taşan Cebeci’yi anma programına Üsküdar Gümüşhaneliler Derneği Başkanı ve aynı zamanda İstanbul GÜDEF Genel Başkan Vekili olan Muhammer Özkan ve yönetimi, Dernek Kurucu Başkanı İsa Çilenk, Dernek Kadın ve Gençlik Kollarından temsilciler, Dilaver Cebeci’nin eşi ve çocukları, İstanbul GÜDEF Genel Başkanı Bayram Demir, GÜDEF Genel Başkan Yardımcısı ve STK’lardan sorumlu Başkanı Sadık Yazıcı, GÜDEF Genel Başkan Danışmanı Cengiz Taşdemir, Üsküdar AK Parti ve MHP İlçe Yönetimlerinden temsilciler katıldı.
Kuranı Kerim ve Dualarla başlayan program konuşmalarla devam etti. Programı tertip eden Üsküdar Gümüşhaneliler İl Dernek Başkanı Muhammer Özkan konuşmasında, abi olarak gördüğü merhum Dilaver Cebeci’yi vefatının seneyi devriyesinde rahmet ve minnetle andıklarını, ünü Türkiye sınırlarını aşan büyük şair Dilaver Cebeci’yi anlatmaya kendisinin lügatinin yetmeyeceğini, fakat bu zamana kadar Gümüşhane STK’larınca yapılmamış olan bu anma programının kendilerine nasip olmasını da önemsediklerini, birkaç ay önce Üsküdar Gümüşhaneliler Dernek Başkanı olduğunu ve üyelere verdiği söz gereğince kültürel dernekçilik yapmak istediğini, bu sebeple de Dilaver Cebeci ve Gümüşhane’nin Dilaver Cebeci gibi diğer değerlerini de hatırlamak ve tanıtmak için uğraş vereceklerini, pandemi şartları nedeniyle sınırlı katılımla program yaptıklarını, ilerleyen yıllarda salon programı yapmayı hedeflediklerini, katılımlarından dolayı tüm dostlara teşekkür ettiğini dile getirdi.
İstanbul GÜDEF Genel Başkanı Bayram Demir ise “GÜDEF Genel Başkan Vekili Muhammer Özkan’a bu güzel ve anlamlı organizasyonu nedeniyle teşekkür ediyorum. Dilaver Cebeci şiir ve yazıları, din, vatan, memleket aşkı ile yazan ve düşünen birisi. Onu burada anmaktan gurur duyuyorum. Erken denebilecek yaşta ebedi aleme göçen Dilaver Cebeci’yi ilerleyen yıllarda mezarı başında değil, salonlarda sempozyumlarla anmak istiyoruz. Geçmişini bilmeyen ve anlayamayan toplumlar geleceğini inşa edemez. Bu anlamda Üsküdar Gümüşhaneliler Derneğine ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Dilaver Cebeci’nin oğlu Çağrı Cebeci ise babasının 13 yıl önce vefat ettiğini, herkesin gönlünde ayrı ve güzel yer edindiğini, vasiyeti gereği bir yamaca ve Türk Bayrağı altına defnedilmiş olduğunu, vefanın önemli olduğunu ve bu anlamda da programı tertip eden Üsküdar Gümüşhaneliler Dernek Başkanı Muhammer Özkan’a ve diğer tüm katılımcılara teşekkür etti.
Dilaver cebeci kimdir ?
Dilâver Cebeci, (d. 1943, Kelkit, Gümüşhane - ö.29 Mayıs 2008). Şair, yazar, ilahiyatçı, akademisyen ve düşünür.
1943 yılında Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinin Dayısı köyünde dünyaya gelmiştir. 1948 yılında Kırıkkale'ye yerleşmişlerdir. 1970 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. Aydın'da öğretmenlik ve Halk Eğitimi Başkanlığı, İstanbul Ortaköy Eğitim Enstitüsü'nde öğretim görevliliği, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda neşriyat uzmanlığı, Üsküdar Kız Lisesi'nde öğretmenlik yaptı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde İktisat Tarihi yüksek lisansı ve sosyoloji doktorası yapan Cebeci, Marmara Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Özellikle bestelenen Türkiyem şiiriyle adını geniş kitlelere duyurmuştur. 2 çocuk babası olan Cebeci, 29 Mayıs 2008 tarihinde öldü.
İlk şiiri 1965 yılında Defne dergisinde çıktı. Şiirleri, hikâyeleri, mensureleri ve mizah yazılan Devlet, Töre, Bozkurt, Türk Edebiyatı, Türk Yurdu, Güney Su, Ortadoğu, Hergün, Yeni Düşünce, Ayrıntılı Haber, Türkiye dergi ve gazetelerinde yayınlandı. Dilâver Cebeci, millî ve tarihi motiflerle bezeli lirik şiirleriyle tanınır. Edebiyatımıza "Seyyah-ı Fakir Evliya Çelebi" mizahî tipini kazandırdı. Seyyah-ı Fakir Evliya Çelebi imzasıyla yazdığı yazılarında Türk sosyal hayatına bir 16. yüzyıl Osmanlı vatandaşı gibi bakarak, bu hayatın Türk kültürüne yabana yönlerini latif bir üslupla hicvetti. Edebiyatımızda uzun ve hikâyemsi mensure türünü denedi ve bu denemelerinde milli romantizmi vermeye çalıştı.
2008 yılında kalp krizinden vefat eden şair İstanbul'da Çengelköy mezarlığına defnedilmiştir.