Son bir yıldır yerel basında Karaca Mağarası ile ilgili olarak atılan gazete manşetlerinden sadece bir kaçı;
''Karaca Mağarasına bayram tatilinde rekor ziyaretçi
Gümüşhane’nin 150 milyon yıl yaşındaki Karaca Mağarasını 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde 11 bin kişi ziyaret etti.
Karaca Mağarasına Rekor Ziyaretçi
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırlarında bulunan dünyaca ünlü damlataşı Karaca Mağarasında turizm sezonu sona erdi. 15 Nisan’da ziyarete açılan mağarayı 15 Kasım tarihine kadar toplam 70 bin 128 kişi ziyaret etti.
Karaca Mağarası Bayram Tatilinde Ziyaretçi Akınına Uğradı
Dünyanın sayılı damlataşı mağaralarından birisi olan 150 milyon yıl yaşındaki Karaca Mağarası, 4 günlük Ramazan Bayramı tatilinde 4 bin kişiyi ağırladı.
Karaca Mağarasına Turist İlgisi
Gümüşhane turizminin lokomotifi konumundaki Damlataşı Karaca Mağarasında; Nisan ve Mayıs ayındaki ziyaretçi sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam ziyaretçi sayısında yüzde 13, yabancı ziyaretçi sayısında ise yüzde 98 oranında arttı. ‘’
Gümüşhane’nin en fazla turizm potansiyeline sahip Karaca Mağarası’nın başı bu günlerde dertte. Bir çimento fabrikası mağaranın giriş ağzına 1200 metre mesafede taş ocağı yapmayı planlamaktadır.
Gümüşhane denilince ilk akla gelen, tur şirketlerinin Gümüşhane güzergâhındaki olmazsa olmazı, son yıllarda artan Arap turistlerin uğrak yeri olan Karaca Mağarası.
Yahu; her şey bir yana milyonlarca yılda meydana gelen muhteşem bir jeolojik oluşum. Anladık bu şehrin doğal yapısına, bitki örtüsüne, endemik türlerine, florasına, faunasına saygınız yok da, milyonlarca yılında mı hatırı yok!
Pekâlâ, Karaca mağarasını feda etmek istediğimiz şey ney:Bir Çimento fabrikasının hammadde ihtiyacı.
Aklıma yıllar önce bir televizyonda dini sohbet programındaki benim için sözde bir hocanın lafı geldi; ''Bazı çevreci denilen kendini bilmezler HES’lere karşı çıkıyor. Ceyrandan daha önemli hiçbir şey yoktur ''.
Din adamından ülke yöneticilerine tabiata saygının olmadığı bir dönemden geçiyoruz.
Tabiatı korumak ve gelecek nesillere aktarmaktan aciz olan insanların savunması ise daha acı durumda;
'' Allah herşeyi insan için yaratmıştır. Dünya ne yapılırsa yapılsın kendini yenileme özelliğine sahip olarak yaratılmıştır''.
Bu gafletten ne zaman kurtulacağız bilmiyorum. Şu anki derdimiz olan Karaca Mağarasını nasıl kurtaracağımızın derdindeyim.
Bu kadar gündeme gelmesine rağmen halen,
Ne Gümüşhane Valiliğinin,
Ne Torul Kaymakamlığının,
Ne Gümüşhane İl Özel İdaresinin,
Nede Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürlüğünün,
Çıkıp halkı ve kamuoyunu rahatlatmak için; ''Müsterih olun biz asla böyle bir şeye müsaade etmeyiz ya da merak etmeyin şu, şu, şu araştırmaları yaptırdık; Karaca ve İkisu Mağaraları kesinlikle zarar görmeyecek'' diyememelerini hayretle izliyorum.
Amacım asla ama asla halkı kışkırtmak değil ama Gümüşhane Halkını ileri bir tarihte, uygun bir saatte sokağa; Karaca Mağarasına sahip çıkmaya davet ediyorum.
Gümüşhane genelinde faaliyet gösteren bütün STK ve Platformlarıda Karaca ve İkisu Mağaralarına sahip çıkma noktasında desteğe davet ediyorum.
Kürtün’den Kelkit’e, Köse’den Şiran’a; doğa, kültür ve tarih kokan memleketimize halkının sahip çıktığı günlere kavuşmak temennisi ile
Sağlıcakla Kalın.
Karaca Mağarasını Kırıp Mıcır Yapalım
Paylaş