Kendi eli ile #Felaket “yaratan” şehrin adına #Gümüşhane denir.
Önce bir kaç siyasetçi ve gözünü toprak bürümüş şahsiyetin gönlü hoş olacak diye yamaç molozu üzerine yapılan hastane. Sonra bir dizi hata ve şimdilerde de yapılan hataları yeni hatalar İle kapatmaya çalışmak.
Bir mahallenin yaklaşık 200-300 metre üzerindeki kotta yaklaşık 40-45 derece eğime sahip bir yamaca on binlerce metreküp hafriyatı hesapsızca döküyoruz.
Bugün bir kaç serbest kaya düşmesi yüreğimizi ağzımıza getirse de yarın bütün kütle (suya doyduğu bir anda) hareket edecek potansiyele sahiptir.
Bu günlerde yağış rejimleri alışılagelmişin dışında değişkenlik gösterdiği ve metrekareye düşen yağış miktarının istatistikleri altüst eder cinsten verilere ulaştığını görmekteyiz.
Malum uzağa gitmemize gerek kalmadan önümüzde Araklı örneği var. Araklıda meydana gelen felaketi yerinde inceledim. Yağışın fazla olması ve yamaçta meydana gelen toprak kayması ile beraber küçük bir dereye dolan toprak felaketi tetikledi. Su içerisinde artan katı madde miktarı suyun hidrostatik basıncını artırmak kaydı ile önüne ne geldi ise toplayarak büyüdü, dere şişti ve Çamlıktepe mahallesine ulaştığında evleri, insanları yolda seyreden araçları yutmaya başladı. Sonuç 10 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ve iki vatandaşımıza hala ulaşılamaması.
Bugün Gümüşhane için aynı tehdidi elimizle oluşturuyoruz. Karşıyaka Mahallesinin üst kısmında bulunan Karşıyaka Tabiat Parkı alanına Hastane zemin iyileştirme çalışmalarından çıkarılan on binlerce metreküp hafriyat eğimli araziye dökülüyor.
Öncelikle olası bir felaket senaryosunu bir İnşaat Mühendisi kardeşiniz olarak çizmek istiyorum.
Düşünün;
Havza 6 saat içerisinde 250 mm yüksekliğinde yağış alıyor. Ölçümler ve istatistik verilerine göre altı ayda meydana gelen yağış 6 saat içinde gerçekleşiyor. Dökülen bu hafriyat suya doyuyor ve kuzey doğusunda bulunan dereye doğru hareket ediyor. Yağışla beraber ‘’fazla değil saniyede 50 litre ‘’ su akmaya başlayan Karşıyaka deresi hafriyatın arkasında şişiyor ve binlerce metreküplük yüzde 50 si katı madde olan su akmaya başlıyor. Hemen 300 metre aşağısında dere yatağına yapılan 3 blok yüksek yapıya ulaştığında felaket başlıyor. Yapıların temelinin oyulması ve gelen basınçla beraber yapılar yıkılıyor.
Hayal gibi gelmesin. Bu durum ihtimal dâhilinde ve onlarca can ve milyonlarca lira da mal kaybına neden olması yüksek olasılıktadır.
Bu acıyı yaşamamak için bir an önce tedbir alınması gerekmektedir. Ancak alınacak bu tedbirlerin saçma sapan bir şekilde dökülen hafriyatın önüne duvar vs. gibi dayanma yapıları oluşturarak olması çok büyük bir hata olacaktır.
Yapılması gereken şey o hafriyatın ivedi olarak oradan taşınması, taşınana kadar da olası kuvvetli yağışlar izlenerek alt kısımda bulunan mahallenin gerektiğinde acil olarak tahliye edilmesini sağlayacak senaryoların oluşturulmasıdır.
Kıymetli okurlarım, bu devletin her bir kuruşu çok ama çok değerlidir. Ama görüyoruz ki bırakın devletimizin kuruşlarını bugün Karşıyaka Tabiat Parkında da yapılan bu hatayı önlemek için milyonlarca lirası çarçur edilmeye çalışılıyor.
Önerim felaket meydana gelmeden Gümüşhane halkının bu vahşi depolamaya dur denilmesini sağlamak için kamuoyu oluşturması ilgili kurumlar ile yerel idarelere gerek şahsi gerekse de oluşturulacak platformlar üzerinden bu tehdidin ortadan kalkması için müracaat etmesi gerekiyor.
İlgili kurumlarımıza önerim ise yapılan bu hatayı yeni bir hata ile kapatmaktan kaçınmalarıdır.
Devletçi duruşunu takdir ettiğim ve memleketimizin her kuruşunu önemsediğine canı gönülden inandığım sayın valimiz bu duruma ‘’köklü çözüm oluşması adına’’ müdahalelerini Gümüşhane halkı adına bekliyorum.
Gümüşhane’mizin olası bir felaketi yaşamaması temennisi ile.
Sağlıcakla Kalın.
Sahit BAĞ 5 Yıl Önce
Yusuf bey,yazdıklarına katılıyorum.Kalemine eline sağlık.Ancak Gümüşhane için bu ve bunun gibi üzerinde durulması gereken epeyce ivedi çözüm bekleyen konu var.