Şehirler, yalnızca sokaklarından, caddelerinden ibaret değildir. Onları özel kılan, içinde barındırdığı insan mozaiği, farklı kültürlerin kaynaşması ve kardeşçe yaşama iradesidir.
İşte Eskişehir’de, yıllardır farklı coğrafyalardan gelen insanları bağrına basan, onları kendi dokusuna uyum sağlayarak yaşatan özel bir şehir... Bu şehirde Porsuk Nehri, sadece suyun akışını değil, dostluğun da yolunu çizer. Ve bu yol, Harşit Çayı’nın yamaçlarından gelen Gümüşhanelilerle buluştuğunda, ortaya çok daha güçlü bir dayanışma ruhu çıkar. Porsuk ile Harşit’in dostluğu ve kardeşliği diyoruz bu ruha.
Neden böyle bir giriş yaptım. Anlatayım!
Geçtiğimiz günlerde Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneği’nin 4. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdik. Birlik ve beraberlik ruhunun en güzel örneklerinden birine tanıklık ettiğimiz bu süreçte, hemşehrilerimiz büyük bir ilgi ve katılım gösterdi. Derneğin mevcut başkanı İrfan Ataman, yeniden seçilerek güven tazeledi.
Ancak bu seçimin kazananı yalnızca bir başkan değil, Eskişehir’deki Gümüşhanelilerin birlik ve beraberliği oldu.
Dernekler, yalnızca üyelerini bir araya getiren yapılar değil, aynı zamanda kültürel hafızayı canlı tutan, geçmişle gelecek arasında köprü kuran kuruluşlardır. Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneği de, bu misyonu hakkıyla yerine getiren örnek bir sivil toplum örgütü olarak varlığını sürdürüyor.
Her yıl düzenlenen etkinlikler, öğrenciler için burs imkanları, dayanışma günleri ve kültürel programlarla Eskişehir’deki hemşehrilerimizin birbirleriyle olan bağlarını kuvvetlendiriyor. Böylece bu kadim kente sosyal ve kültürel bir değer katıyor.
Bir düşünün... Memleketinden kilometrelerce uzakta, üniversite okumaya gelen bir gencin kendini güvende hissedebilmesi için bir kapıyı çalabileceğini bilmesi ne büyük bir şanstır. İşte bu noktada, Eskişehir Gümüşhaneliler Derneği, yalnızca bir hemşehri derneği olmanın ötesinde, bir aile sıcaklığı sunuyor.
Harşit’in suyunu içip büyüyen çocuklar, Porsuk’un kenarında geleceğe yürürken yalnız olmadıklarını hissediyorlar. İşte bu kardeşlik ruhu, bir şehri yaşanabilir kılan en önemli değerlerden biridir.
On yıldır aralıksız sorumluluğunu üstlendiğim Gümüş Akademi, onlarca üniversiteli gencin hayatına dokunmamıza vesile oldu. En anlamlısı ise, bugün iş hayatına atılan Gümüş Akademi mezunlarından aldığımız içten teşekkürler ve olumlu geri dönüşler… Onların başarıları, emeklerimizin en güzel karşılığı.
Genel kurul süreci, sadece yönetimin belirlenmesi açısından değil, aynı zamanda derneğin geleceğine dair önemli kararların alındığı bir platform olması bakımından da büyük bir önem taşıyordu.
Açılış konuşmaları, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda, derneğin faaliyet raporları sunuldu. Hemşehrilerimiz, yapılan çalışmaları ve önümüzdeki döneme dair projeleri yakından takip etti. Özellikle gençlere yönelik projelerin devam edeceği müjdesi, hepimizi daha da umutlandırdı.
Dernekte bana göre önemli olan, bir seçim yarışından ziyade, herkesin aynı hedef doğrultusunda bir araya gelmiş olmasıydı. Bölünmeden, ayrışmadan, sadece ortak değerler etrafında birleşerek bu süreci tamamlamak, derneğin gerçek gücünü bir kez daha ortaya koydu.
Eskişehir ve Gümüşhane, coğrafi olarak birbirine uzak olabilir, ancak gönüllerde kurulan köprüler bu mesafeleri çoktan aşmış durumda. Eskişehir, Anadolu’nun öğrenci dostu kenti olarak onlarca Gümüşhaneli gencimize ev sahipliği yapıyor. Ve her geçen gün, bu şehirde daha fazla Gümüşhaneli aile yuva kuruyor, hayatını burada şekillendiriyor.
Bu bağlamda, dernek gibi sivil toplum kuruluşlarının varlığı çok daha anlamlı hale geliyor. Çünkü bu tür yapılar, yalnızca sosyal etkinlik düzenleyen organizasyonlar değil, aynı zamanda kültürel aidiyetin korunmasını sağlayan, dayanışma ruhunu güçlendiren, zor zamanlarda birbirine destek olmayı öğreten topluluklardır.
Bugün Porsuk’un kıyısında yürüyen bir Gümüşhaneli genç, Harşit’in serin sularını hatırlayarak memleketinin değerlerini yaşatabiliyorsa, işte bu derneklerin başarısıdır. Bu dostluk köprüsünün daha da sağlamlaşması, gelecek nesillere aktarılması hepimizin sorumluluğudur. Dernek yönetimi olarak bunun bilincindeyiz.
Netice olarak…
Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneği 4. Olağan Genel Kurulu, birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden biri olarak hafızalarımızda yer etti. Porsuk ile Harşit’in dostluğu, bir kez daha pekişti.
Bir dernek, sadece tabelası olan bir kurum değil, içinde barındırdığı insanlarla anlam kazanır. Eskişehir’deki Gümüşhaneliler olarak bizler, bu dayanışma ruhunu yaşatmaya bu can bu bedende olduğu sürece devam edeceğiz. Çünkü biz bir arada oldukça, şehirler değil gönüller birleşir.
Yeni dönem, hayırlı ve uğurlu olsun!