Yaptığı açıklamada Gümüşhane’nin bir maden şehri olduğunu, oldukça yaygın rezervlerin Koza Altın, Yıldızlar Madencilik ve GÜMÜŞTAŞ Madencilik olmak üzere üç aktif büyük işletme aracılığıyla ekonomiye kazandırıldığını kaydeden Ağaç, an itibariyle bu işletmelerin her birinde ayrı sıkıntılar mevcut olduğunu söyledi.
Koza Altın’ın yaklaşık 8 yıl önce sahibinin FETÖ iltisakı gerekçesiyle aynı şirketin Kayseri, Eskişehir ve İzmir İşletmeleri faaliyetlerini sürdürmesine rağmen Gümüşhane’de üretime ara verdiğini, pek çok çalışanın işinden olduğunu hatırlatan Ağaç, “Bu süreçte iktidarın Gümüşhane’deki siyasi temsilcileri ve vekilleri konuya hiç ilgi göstermemişlerdi. Sonra TMSF’ye yani devlete geçti ve yeniden azaltılmış personelle faaliyete tekrar başladı. O zamandan bugüne dek de sürekli; bugün, yarın kapanıyor söylemi devam ediyor. Sebep ne “Rezerv bitti”. Peki bu doğru mu? Şüpheli. Oysa Gümüşhane’de pek çok potansiyel rezerv alanı var. GÜMÜŞTAŞ’ın elindeki “Kırk Pavli” denen alanda büyük ve zengin bir altın rezervi var. Burası veya başka birçok yer devralınarak; kullanılabilir durumda iken; işletme resmi olarak rezervsiz bırakılarak bir bakıma değeri de düşürülüyor. Acaba bu nedenle mi; yeni atık havuzu da ihtiyaca rağmen yıllardır yapılmadı? Acaba; bu tesis; Türkiye’deki pek çok tesis ve işletme gibi birilerine peşkeş mi çekilmeye, bu nedenle de değeri düşük tutulmaya mı çalışılıyor diye düşünmeden duramıyoruz. Öyle bir tesisin kurulması çok büyük parasal yatırım ister. Gümüşhane üretimden koparılıyor, insanların ekmek kapısı kapatılmaya çalışılıyor, yazık değil mi? Oysa burası resmen ve fiilen devletin. Devlet gerekirse zarar bile etse bu tesisi açık tutarak; bu şehrin insanlarına istihdam sağlamak zorunda. Devletin görevidir bu” dedi.
Hemşehrimiz Aydın Doğan’a ait GÜMÜŞTAŞ Madenciliğin ise rezerv sıkıntısı ve altın işleyememe sorunu yüzünden kapanma noktasında olduğunu ifade eden Ağaç, “Oysa yüzlerce gencimize umut olmuş bir tesisti. Devlet tarafından yeterince desteklenmediğini düşünüyoruz. Acaba; halen Aydın Doğan’dan intikam mı alınmaya çalışılıyor?” diye konuştu.
Yıldızlar Madenciliğin Karamustafa’daki tesisinde rezerv sorunu olmadığını, önemli oranda altın da içeren cevheri nedeniyle çok karlı bir işletme olduğunu fakat cesaretle pek çok eksikliklerin yanı sıra düşük ücretle çalıştırılan işçilerin maaşlarını bile düzgün ödenmediğine dair çok sayıda şikâyet aldıklarını belirten Ağaç, “Tabi ki; tüm bu ve benzeri sorunların temel nedeni; bu şehrin yıllardır sahipsiz olması. İktidar ve Ortağının yıllardır bu şehirde etkin olmasına rağmen; bu şehrin sahipsizlik sorunu bir türlü çözülemedi. Oyları almak için bol keseden atılıyor, bir sürü tutulmayan sözler veriliyor, tabi; bütün bunlar seçimler geçene kadar. Sonra herkes işine bakıyor, iktidarın ilgi ve alakasını ara ki bulasın. Bu dönemde de, seçilmiş milletvekillerinin konuya yeterince ilgi göstermediklerine şahit oluyoruz. Samimiyetsiz sözde ilgi ne zaman başlar; bir sonraki seçime kadar. Bu tesislerde yüzlerce insanımız çalışıyor, aslında tam kapasite ile çalışsalar bir o kadar daha gencimize iş imkânı sağlayabilirler. Göz göre göre bu tesisleri kaderleri baş başa bırakmak doğru mu? Bu madenlerin kapanması Gümüşhane’ye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Yüzlerce gencimiz işinden ve aşından olursa bu şehir bunu nasıl kaldırır. 21 yıldır bu şehirde doğru dürüst, doğrudan istihdam yaratan hiçbir devlet yatırımı görmedik. Bu yetmezmiş gibi özel sektörün yarattığı değerler ilgisizlikten yok olma ile karşı karşıya. Başta İktidarın yetkili ve ilgili tüm siyasilerini, bu şehrin seçilmiş milletvekillerini, göreve davet ediyorum. O görevler size keyif yapasınız, kendi ilerinizle meşgul olasınız diye verilmedi. Bu il artık bu fasit çemberi, bu açmazı, bu makûs talihi kırmak zorundadır. Yıllardır; iktidar ve ortakları tarafından sahipsiz bırakılan Gümüşhane’ye; bu ilin insanları, halkı, kamuoyu sahip çıkmak, iktidar ve ortağına sandıkta ders vermek zorunda. Yoksa biz bu sıkıntılarla yüzleşmeye, boğuşmaya devam eder dururuz” ifadelerini kullandı.