Geçtiğimiz günlerde parti yönetiminde değişiklikler yaşanmasının ardından İl Başkanlığı görevine getirilen Süleyman Çiftçi, Gümüşhane’nin istihdam kollarının en önemlisi olan maden ocaklarının birer birer kapanması ve maden emekçilerinin soğuk kış günlerinde işsiz kalmasına tepki gösterdi.
Çiftçi, bu sebeple zaten oldukça dış göç veren kentin maden ocaklarının da kapanması ile iflasa sürüklenmesinin olası olduğunu belirterek yetkililere destek çağrısında bulundu.
“Ya kırk katır ya kırk satır “
Madenler ilimizin önemli bir gelir kaynağıdır hatırlatmasını yapan Çifti, “İlimiz Gümüşhane tarihi boyunca bir maden ve madenci kenti olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman’ın İran seferi sırasında ilimizde konaklaması ile birlikte ülke ekonomisine katkı vermek amacıyla ocaklar açılarak işletilmeye başlamıştır. Osmanlı hazinesinin % 8’i ile 11’i Canca’da ki darphaneden karşılandığı tarih kitaplarında yazar.Merkez köylerimizin sakinlerinin dedeleri bu maden ocaklarında çalışmaya gelip buralara yerleşmiştir.Günümüzde de Karamustafada Yıldızlar Madencilik, Mastıra da Koza Madencilik, ve Gümüştaş Maden işletmeleri faaliyet göstermektedir. Personel olarak Gümüştaş’ ta 300, Mastıra Koza Maden’de 300, ve Yıldız Madencilik’te 450 işçi çalışmaktadır. Yani bu üç şirket ilimizde yaklaşık bin aileye ekmek kapısıdır. İşsizliğin önlenmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca parasal olarak bu madenler her ay ilimiz ekonomisine 25-30 milyon lira civarında bir katkı sunmaktadır. Bu Gümüşhanemiz için çok önemli bir gelir kaynağıdır.Gümüşhane Yıldız Madencilik faaliyetlerine devam etmektedir. Ancak personel maaşları ödeme ve bunun gibi konularda uzun zamandır sıkıntılar yaşanmaktadır. Gümüştaş ise maden cevherlerini işleyip arıtarak teknik ekipman makine ve teçhizattan yoksun olduğunu belirterek işletme faaliyetlerini yavaşlatarak durdurma noktasına getirmiştir.Mastıra Koza Maden ise enteresan gelişmeler yaşanmaktadır. Edindiğimiz bilgilere göre bu şirket son derece teknik ve modern maden işleme ve arıtma tesislerine sahip. Ancak rezervlerimiz bitti diyerek onlarda faaliyetlerini sonlandırmak istemektedir. Kapatma veya birilerine peşkeş çekme niyeti olacak ki ikinci atık havuzu bir türlü tamamlanmamıştır. Çalışanlarına ise 15 aralığa kadar süre tanımaktadır. İşçilerine ya İzmir'deki işletmelerimizde çalışırsınız ya da kıdem tazminatlarınızı alıp gidersiniz diye imzalı bir kağıt tutuşturmuşlar. Yani “ya kırk katır ya kırk satır” siz seçin denilmiş” diye konuştu.
“Bu süreç kısa sürede şehir esnaflarına peşpeşe kepenk indirme ve iflasları getirecektir”
Maden şirketlerinin birbirlerinin eksikliklerini tamamlayarak işlerini devam ettirmelerinin güçlü bir çözüm olacağını belirten Çiftçi, “Maden şirketlerimizden birinin işletme tesis ve ekipmanı var rezervi yok, diğerinin rezervleri var işletme ve arıtma ekipmanı yok, 40 bavliler rezerv alanı ile Mastıra Koza Madencilik işletme ve arıtma alanının arası 3-4 kilometredir. Ulaşımda son derece kolaydır. İlimizde faaliyet gösteren bu iki şirkette kapanırsa Gümüşhane’ de en az 800 işçi işsiz kalacak. Gümüşhane halkı ve esnafı piyasaya her ay giren 25-30 milyon lirasından mahrum kalacak. Bu 800 işçinin aileleri ekmeksiz, parasız duruma düşecek. Gümüşhane ekonomisi ise üniversitede okuyan öğrencilerin cep harçlıklarına ve merkezde çalışan memur maaşlarına mahkum olacaktır. Bu süreç kısa sürede şehir esnaflarına peşpeşe kepenk indirme ve iflasları getirecektir. Bu gerçek anlamı ile ilimiz için bir beka meselesidir. En kötü ve en korkutucu olan ise bu kış gününde 15 aralıkta işçilerin 1462 km. uzaktaki İzmir maden işletmelerinde çalıştırılmak üzere gönderilmesidir. Gümüşhane’nin necip halkı, altın kalpli insanları karakış ayında bu işçilerin aileleri parçalanacak, yuvaları dağılacak, çocukların eğitimi aksayacak. Bu insanlar bizim insanımız, bizim çocuklarımız. Kendi şehirlerinde evi barkı kurulu düzeni vardı. Köyünden akrabalarından destek görüp, normal bir yaşam sürdürüyorlardı. Bu maaşla İzmir’e gidip aynı standartlarda yaşamaları mümkün mü? Hepsi genç ama deneyimli kalifiye madenci olmuş bu gençlerimizi niçin şehrimizden göçe zorlanıyor? İşin kolayı varken neden bu sürgünü onlara layık görüyoruz. Bu bize bir art niyetlilik akla getiriyor ve etrafta dolaşan “ itibarsızlaştırılarak yandaş şirkete ucuza satılacak” dedikodularına haklılık payı kazandırıyor” dedi.
“Lütfen bir araya gelip bu zor işi kolay kılalım”
Kentte birlik ve yetkilerinin bu gidişata el atmasını isteyen Başkan Çiftçi sözlerine şöyle devam etti: “Her zaman emeğin yanında yer alıp, haksızlığa uğrayan işçi kardeşlerimizle dayanışma içinde olacağız. Ankara’dan İstanbul’a gönderilen BDDK elemanlarının maaşlarına refahı için 45.000 liralık zam yapmaya çalışan yöneticilerimizin bu işçileri kış günü kapı önüne koymaya çalışmalarının hesabını da soracağız. Şimdi Gümüşhane sevdalısı akil insanlarımız, sanayicilerimiz, işadamlarımız, ilimizin saygıdeğer yöneticileri, sayın valimiz, belediye başkanımız ve siyasal parti yöneticilerimiz iş sizlere düşüyor. Lütfen bir araya gelip bu zor işi kolay kılalım. Bu iki şirket yöneticilerini bir şekilde işbirliği yapmaya razı edelim. Bir ortaklık bir konsorsiyum bu madenlerin işletmesine öncülük etsin. Hem ülke ekonomisi kazansın, hem Gümüşhane ekonomisi canlansın, hem de alınteri ile geçinen bu kalifiye madencilerimiz işsiz kalmasın. Bu çocuklarımızın yuvaları dağılmasın, eğitimleri aksamasın, aileleri bölünmesin. Siz ilimizin ileri gelenleri de halkımızın gönlünde yer edinip taht kurasınız. Koza ile ilgili olumsuz tutum Gümüşhane'ye özgüdür. Burada açık bir sahipsizlik görüyoruz. TMSF’ye atanan CEO’nun Gümüşhane ye karşı önyargılı olduğunu düşünüyoruz. Bu ilin vekillerine düşen bu saçmalığa bir an önce hükümet nezdinde son vermektir.Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak tekrar ediyoruz. Olayların kararlılıkla takipçisi olacağız ve işçilerimizin yanında dayanışma içinde olacağız. Sorunun çözümü içinde her türlü gayretin içerisinde olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”