Gümüşhane Haberleri

'Yeni Anayasa Batı'nın Dayatması'

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Siyaset

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP)Gümüşhane İl Başkanı İsmail Kaya, Anayasa’da Temel İlkeler Çalıştayı’na katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in sözlerine tepki gösterdi.

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP)Gümüşhane İl Başkanı İsmail Kaya, Anayasa’da Temel İlkeler Çalıştayı’na katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in sözlerine tepki gösterdi.

Çiçek’in yeni Anayasa ile ilgili söylediği “Bu süreci başarıyla sonuçlandırmak zorundayız. Yoksa 30 yıldır şikayet edilen Anayasa ile bir otuz yıl daha idare edilmek zorunda kalırız. Bunu başaramazsak siyasi irade güven kaybına uğrar. Keşke düzgün bir Anayasa yapabilsek de bu konuda başkalarına katkı verebilsek. Aksi takdirde kan dökenlerin mazereti olmaya devam eder” sözlerine tepki gösteren Kaya, 1982 Anayasasının yaklaşık otuz yıldır uygulamada olduğunu ve bu Anayasanın en büyük özelliğinin Türk milletinin devleti ile bölünmez bütünlüğünü ifade etmesi olduğunu belirtti.

Kaya, “Görüşmelerde ise ‘Türk milleti’ ifadesinin kaldırılması düşünülmektedir.  Bu Anayasa Türk, Kürt, Laz, Çerkez vesaire etnik kimlikleri Türk şemsiyesi altında kabul ederek Anayasanın 66. maddesinde ifadesini bulan vatandaşlık tanımını getirir. 66. maddeye göre, ‘Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür.’ Getirilen tanım etnik ayrımcılığın önüne geçmektedir. Bugün bu maddenin değişmesi gündemdedir. Yine Anayasanın 42. maddesinde yer alan eğitim dilinin Türkçe olması konusu da değiştirecekler arasındadır. Eleştirilen 82 Anayasası, dil birliğini, eğitim de tevhidin sağlanmasını, hakların ve özgürlüklerin her Türk vatandaşı tarafından eşit kullanımını maddeleştirmiştir. Bugün tartışılanlar ise, bu bütünlüğün bozulması manasına gelecek düzenlemelerdir. Siyasi iradeye olan güven ise bütünlüğün muhafazası ile olacaktır. Eğer daha fazla demokrasi için bu düzenlemeler isteniyorsa, mevcut Anayasada ana hatları ile düzenlemesini bulan konular yasalar yoluyla genişletilebilir. Daha fazla demokrasi için Anayasanın değişmesine gerek yoktur. Birlik ve beraberliği yıkacak bu uygulamalar bize ‘Batının ifade ettiği’ demokrasiyi hatırlatmaktadır. ‘Demokrasi getiriyoruz’ diye işgal edilen Ortadoğu’da halen kan ve gözyaşı dinmemiştir. Batı tarzı demokrasilerin kan, zulüm, işgal ile bölmek ve parçalamak olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır. Türkiye yapacağı çalışmalar ile eğer ‘kan dökenlerin’ mazereti olmak istemiyorsa, ABD ve topyekûn Batının bir ağızdan seslendirdiği manada bir ‘demokrasiyi’ hayata geçirme hevesinden vazgeçmelidir. Aksi takdirde bu çabayı, bölünmez bütünlüğünü parçalayarak ödeyecektir” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.