BİZİM GÜMÜŞHANE
Gümüşhane’yi yeniden yapılandırmak ve daha yaşanılabilir bir kente dönüştürmek için bütün sivil toplum dinamikleri, basın, bürokrasi ve kamuoyu sadece ve sadece “Bizim Gümüşhane ” söylemi etrafında bir araya gelmelidir.
Üniversiteler, bulundukları şehirlere değer katarak şehir için maddi ve manevi zenginlik üretirler. Gümüşhane’de on beş bini aşkın öğrenci potansiyeliyle artık bir üniversite şehri olmuştur. Bundan faydalanmak, için üniversitemizde görev yapan Gümüşhaneli bilim insanlarının envarteri oluşturulmalı, şehre katkıları sorgulanmalı ve tüm akademisyen hocalarımız bir araya getirilerek şehrin sorunlarına çözüm üretmeleri istenmelidir.
Yine, Gümüşhane dışında yaşayan iş adamları, bürokratlar, siyasetçiler, sanatçılar ve bilim insanları guruplar halinde Gümüşhane’ye davet edilerek şehre katkıları sağlanmalıdır. Şehir sempozyumlarıyla Gümüşhane’nin değerleri ilmin ışığında tartışılmalıdır.
Kamu veya belediyenin Gümüşhane’yi ilgilendiren toplantı ve panellerine farklı düşüncelerden insanlar çağrılmalı, eleştiriden korkmadan eleştiri alınmalıdır. Şehir çalıştaylarına her düşünceden Gümüşhane ve Gümüşhane yazarları davet edilmelidir.
Ulusal basın oluşturulmalı, ulusal bir kanal ve medyaya yönelik eğitim kurumları açılmalıdır. Gelir korkusu yaşamayan, Gümüşhane merkezli düşünen basın teşvik edilmeli, basın sesini daha net ve gür çıkarabilmelidir.
Bir sanat kenti olan Gümüşhane sanatçılarına sahip çıkmalıdır. İsimleri Gümüşhane ile özdeşleşmiş sanatkârların Gümüşhane’de kalıp sanatlarını icra edebilmeleri için her türlü katkı sağlanmalıdır.
Bizim Gümüşhane kavramına ilçelerimizde ortak edilmeli, nerelisiniz sorusuna Torullu, Kelkitli, Kürtünlü değil Gümüşhaneliyiz cevabını veren bir yapı oluşturulmalıdır.
Gümüşhane’nin alanında başarılı, donanımlı ve iyi eğitilmiş elemanı azalmaktadır. Bu açığını ya kendi içerisinden yetiştirerek, ya başarılı Gümüşhaneli gençlerin şehrine dönüşünü sağlayarak veya üniversitemizden mezun başarılı gençlere iş alanı açarak ve bu gençlerimizi Gümüşhane’de tutarak kapatma yolunu seçmelidir.
Devlet kurumlarında bürokratı yok denecek kadar az olan Gümüşhane , her hizmeti devletten ve vekillerinden beklemekte, elini taşın altına koymaktan kaçınmaktadır. Gümüşhane, devlet kademelerinde bürokrat sayısını çoğaltmalıdır. Vekillerimiz de Gümüşhane’ye kalıcı istihdam yaratacak alanlar için kaynak üretmeli, özellikle kültür ve sanat alanlarında devlet katkısı sağlamalıdır.
Kamu kuruluşlarını elinden çıkaran Gümüşhane , vergi üretmede ve zenginlik yaratmada yetersiz kalmaya başlamıştır. Yoksulu ve emeklisi artmıştır. Emekli ve memurlardan sağlayacağınız vergilerle bir şehri kalkındıramazsınız. Bir iddaa bayisinin vergi rekortmeni olduğu kentin zenginlik üretmesini bekleyemezsiniz. Vergi üretecek ve geliri Gümüşhane’de kalacak iş alanları yaratılmalıdır.
Önemli sorunlarımızdan biri de nüfus azlığıdır. Doğurganlık oranı azalan Gümüşhane bir süre sonra genç nüfus sıkıntısına düşecektir. Yaşlı nüfusu artan, üretim potansiyeli düşen Gümüşhane’de sorumluluk alan ve riske giren insan profili azalmaktadır. Gümüşhane çok sayıda genç emeklisini yeniden üretmeye yönelik projelerle çalıştırma yolunu açmalıdır.
Bizim Gümüşhaneliler ; şehrimiz bize küstü ve sevilmediğini hissediyor. Şehrin uyarılarını duyalım, şehrimizi sevelim, Gümüşhane’yi sevelim, Bizim Gümüşhane diye seslenelim, Şehrimizle ilgilenelim. Selam ve Sevgiler…