Bizimkisi ukalalıktan ibaret…

Karaca Mağarası Gümüşhane turizminin lokomotifi durumundadır.  Şehre gelen ziyaretçilerin neredeyse tamamı bu eşsiz güzelliği görmeyi tercih etmektedir. Ne yazık ki bu ziyaret Karaca Mağarası ile sınırlı kalmakta, herhangi bir sosyal aktivite olmadığından insanlar buradan geri dönmektedir.  Turistlerin kısa süren bu ziyaret süresini artırmak, şehrin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini de gezmelerini sağlamak ekonomik açıdan olduğu kadar bilinirliğin artırılması açısından da son derece önem arz etmektedir.

Bu manada neler yapılması gerektiğine gelince;

1.    Karaca Mağarasının kapalı olduğu ifade edilen bölümleri kısa sürede ziyarete açılmalıdır. Belirli sayıda içeri alınan insanların gezi yollarında yoğunluk oluşturması engellenmeli, ziyaretçinin yaptığı geziden tam anlamıyla tatmin olması sağlanmalıdır.

2.    Mağara içerisinde yasak olan Fotoğraf çekimi nedeniyle sosyal medya üzerinden yapılabilecek çok önemli bir tanıtım fırsatı kaçırılmaktadır. Mağara oluşumuna olumsuz etkileri olan flaşlı çekimlerin yerine idarece temin edilebilecek bir veya birkaç makine istasyonu bu sorunu kolayca çözümleyebilir. Ayrıca anında yapılacak internet paylaşımları ile hem ekonomik gelir hem de tanıtım sağlanabilir.

3.    Bölgemize son dönemde bir Arap turist akını dikkat çekmektedir. Ancak Mağaramız ziyaretleri sırasında turistlere Arapça bilgi verebilecek personel bulunmamaktadır. Mağara girişi veya mağara içerisindeki uygun bir alanda tesis edilebilecek televizyon ile yabancı turistlerin bu ihtiyacı giderilebilir. Bu hizmet, gelen ziyaretçilerin mağaranın değerini daha iyi anlamalarını sağlayacak, ziyaret sürelerini artıracak ve daha kaliteli zaman geçirmelerine imkân verecektir.

4.    Mağaranın, 11. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün eşleri Hayrunisa Gül Hanımefendinin de ziyaret sırasında dile getirdiği gibi hizmet standardı düşüktür. Mağaranın içerisinde yapılan ışıklandırma, yürüyüş yolu, merdivenler gibi unsurların dünyadaki diğer mağaralar seviyesine çıkartılması gerekmektedir. Ziyaretçi daha önce hiç şahit olmadığı güzellikleri izlerken işletmede görünen yetersizliklere takılıp kalmamalıdır.

5.    Mağara ile ilgili en önemli sorunlardan biri de Gümüşhane Trabzon karayolundan Mağaraya kadar olan yolun durumudur. Bir önceki valimiz Sayın Yusuf Mayda’nın karayolundan mağaraya kadar bir teleferik projesi mevcuttu. Sayın valimiz parasal kaynağının da hazır olduğunu basın aracılığıyla duyurmuştu. Bu projenin ivedi olarak hayata geçirilmesi son derece önemlidir.

6.    Mağara girişinde farklı sanatsal veya kültürel etkinlikler yapılarak Gümüşhane’nin tanıtımı yapılamalıdır. Gümüşhane’nin doğal ve kültürel özelliklerini yansıtabilecek bir fotoğraf, bir resim sergisi tanıtım açısından etkili olacaktır. Yöresel müzik ve folklorik gösterilerle de fark yaratmak mümkündür. 

7.    Yine mağara yolu üzerinde gelişigüzel sıralanan ve seyyar satıcı görüntüsü arz eden satıcılar bulunmaktadır. İşletmeye ait küçükte olsa bir çarşı mevcutsa da yapılacak olan bir modern sergi ve satış yerleri ile bölge insanının mağduriyeti giderilmelidir.

8.    Gümüşhane mağara turizmi açısından son derece zengin bir ilimiz. Başta Akçakale Mağarası ve Kırklar Mağarası olmak üzere birçok mağaramızdan turizm açısından yararlanamamaktayız. Yapılacak tanıtıcı faaliyetler ile turizm için uygun olmayan veya turizme hazır hale gelmemiş mağaralarda sporcular için organizasyonlar yapılabilir. Meraklılarına rehberlik yapabilecek bu işin uzmanı sporcularımız ilimizde bulunmaktadır. 

9.    Akçakale Mağarası büyüklük olarak tesbit edilen en büyük mağaramızdır.  Mağara içerisinde farklı oluşumlar da mevcuttur. Mağaranın tavanında askıda bulunan ve ziyaretçiler için tehlikeli olduğu ifade edilen kütleler bulunmaktadır. Turizme açılması anlamında endişeler basınla paylaşılmıştır. Mağaranın bu problemi göz önünde bulundurularak ziyarete açılamayacağı beyan edilmiştir. Okyanus altlarına dev akvaryumların yapılabildiği, İstanbul’un iki yakasının bir araya getirilebildiği günümüz teknolojisinde, basit önlemler ile aşılabilecek bu söylemin bir bahaneden ileri gitmediği görülmektedir. Akçakale Mağarasını yok saymakla hiç bir yere varılamayacağı ortadadır. Yapılması gerekenin ne tür tedbirlerin alınması lazım geldiğine kafa yormaktır.

10.    Kırklar Mağarası son beş yıldır şehrin gündemindedir. Turizm İl Müdürlüğü bünyesinden alınarak Köse Kaymakamlığına devredilen mağara, yeterli ilgiyi maalesef görmemektedir. Zaman geçmekte ancak bürokratik engeller özel işletmecilerin birkaç ayda yapabileceği düzenlemeler devlet gücünün ellerinde olmasına rağmen memur zihniyeti ile bir türlü sonuçlandırılamamaktadır.

Bu liste naçizane benim gözlemlerimden ibarettir. Tabiidir ki uygulamalar için farklı sorunların aşılması gereklidir. Asıl önemli olan husus, iyi niyetlerle zaman kaybetmeden emek harcamaktır. Yapılması gerekli çalışmaları bir sonraki yıllara bırakan zihniyete şunu hatırlatalım sonsuzluk kavramı insanoğlunun dünya hayatı için geçerli değildir. Ahir zamanda ise mağaraların çokta önem arz edeceğini sanmıyorum.

Kendi bekasını ikinci sırada tutup birincil olarak Gümüşhane için, bu memleketin yaşanabilirliğine artı değer katmak için zaman, emek ve mesai harcayan herkese selam olsun…
YORUM EKLE