“Bu şehri seven, ona hizmet edendir”
İsmail HAYAL
Gümüşhane güzel yurdumuzun en mahrum coğrafyalarının en başında gelen, kendi kabuğuna çekilmiş, devletine bağlı, milletine sadık, milli ve manevi değerleri açısından son derece duyarlı bir şehir. Öyle ki asırlardan beri birçok medeniyete beşiklik eden bu serhat şehre tabiri caizse gelen önyargıları yüzünden, giderken pişmanlığı ve hüznü nedeniyle ağlar denilir.
Bu şehrin yetiştirdiği ve hemen her evde mutlaka bir ekmeği olan Mahmut Oltan Sungurlu’nun ‘varlığından utanacağım hiçbir Gümüşhaneli yoktur’ sözünden alarak cesareti her şeye rağmen Gümüşhaneli kimliği kokuşmaya geçen günümüz coğrafyasında altın gibi parlamaktadır. Geçmişte ve bugünde içimizde elbette çürük elmalar olduğu gibi gururla isimlerini zikredeceğimiz isimleri de çoğunluk derecesindedir.
Hemen her düşünce, siyasi görüşün ortak kararında ismini saygıyla andığı bu şehrin adeta gözbebeği olan, görev yaptığı süreçte adına küçücük bir leke düşürtmeyen, başarılı hizmetleri ile gururlanmamıza vesile olan bakanımız Mahmut Oltan Sungurlu’yu en başta zikredebiliriz.
Ardından Kelkit gibi dar bir coğrafyada İrfani Bey ile Yaşar Hanımın biricik evlatları olarak doğan; bugün ülke içi ve dışında büyük hizmetlere imza atan, Gümüşhane’nin tüm ilçelerinde yurtlar, okullar, spor salonları ve diğer tesisleri hizmetimize sunan Aydın Doğan’ı gururla anmadan geçemeyiz.
Bir diğer isim kurduğu vakıf ile yüzlerce öğrenciye imkân sağlayan, şehrimize bir okul kazandıran, kütüphanesini ve imkânlarını hizmete sunan, değerli eserlerini Gümüşhane Üniversitesi ve Milli Eğitim’ine bağışlayan, her başımız sıkıştığında kapısına dayandığımız Avukat Rafet Ataç’ın önünde her daim saygıyla eğiliyoruz.
Süleymaniye Mahallesi’ndeki tarihi dede konaklarını Gümüşhane Üniversitesi’nin hizmetine bağışlayan bu şehrin eğitim dendiğinde akla gelen ilk ismi olan Fahri Akagün’ün biricik oğlu Metin Akagün’ü unutmak vefasızlığın ta kendisi olur.
Bir diğer eli öpülesi isim büyük bir bağış yaparak okul öncesi yavrularımıza muhteşem bir yuva kazandıran ve onların eğitimlerine vesile olan hemen hepimizin üzerinde büyük emekleri olan Yıldız Eskicioğlu’nun hasretle ellerinden öpüyoruz.
Bugün Gümüşhane Zigana Meslek Lisesi’nin uygulamalarına ev sahipliği yapan, isimlerini zikredeceğim kişilerin doğduğu evleri Özdenoğlu Konağını devlete bağışlayan büyük şair ve devlet adamı Merhum Şinasi Özdenoğlu, kardeşi Yıldız Eskicioğlu ve Melek Neyyire Demirel’in isimlerini zikretmeden geçemeyiz.
Bugün yine turizm alanında büyük bir boşluğun dolmasına imkân veren, şehrin nefes almasını sağlayan muhteşem Ataç Konağını devlete bağışlayan Atatürk’ün Maliye Bakanı Hasan Fehmi Ataç’ın varislerine en kalbi teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Yine şehrin girişinde Adil ve Fazıl Balyemez’in baba evleri Balyemez Konağını yine devlete bağışlayan bu ailenin varisleri de en büyük saygıyı, alkışı ve takdiri hak ediyor.
Öldüğünde mal varlıklarını bu şehrin öğrencilerinin okumaları için vakfeden Merhum Senatör Halit Zarbun’u, onun bu vasiyetini emir telakki ederek bilfiil yerine getiren Merhum Hakkı Çubukçu’yu rahmetle anıyoruz.
Eğitim, Sağlık, Kültür başta olmak üzere bu şehrin garibi, öğrencisi ve hemen her alanında büyük desteklerini gördüğümüz GÜSİAD, GÜYAD ve ŞEKAV yöneticileri Yüksel Yalçın, Tahsin Söğüt ve Ali Beyaz’a kalben şükranlarımızı sunuyoruz.
Ve ayakkabılarımı bu şehirde eskitmekten onur duyduğunu sürekli ifade eden, her faydalı etkinliğinde çağrılmadan koşarak giden, yüke omuz veren, öncülük yapan ve bu şehre ekmek veren İsmail Akçay’ın ismini de gururla ifade ediyorum.
Son olarak mütevazı örnek yaşamıyla bu şehrin büyük değeri Merhum Şair Hıfzı Kenan Çetiner’i okuduğu Fevzipaşa, Endüstri Meslek Lisesi ve birçok okula verdiği maddi ve manevi destekleri, İmam Hatip başta olmak üzere tüm okullara ve öğrencilere yaptığı katkıları ve bursları nedeniyle akrabalarım merhum Birol ve Ömer Faruk Hayal’i rahmet, minnet ve gözyaşları ile anıyorum.
Yukarıdaki birçok isimle birebir görüşerek okullara binlerce kitap, projeksiyon, fotokopi makinesi, bilgisayar, burs, kütüphane, tekerlekli sandalye, akülü araba, kırtasiye, elbise, gıda ve diğer katkıları kazandıran, Gümüşhane Eğitim Tarihi, Şairler Antolojisi, Fıkralarla Gümüşhane, Gümüş Portreler ve komisyon olarak seçmeli ders kitabı Şehrimiz Gümüşhane eserlerini kazandıran bu satırların yazarı bendeniz İsmail Hayal’e bir küçük teşekkürü beklemek hadsizlik olmasa gerek.