“Sık sık verilen aynı öğütten sıkılma. Çünkü bir çiviyi çakabilmek için defalarca vurmak gerekir”
Mevlana
Halil Cibran;
“Bir kişinin sahip olduğu ilham, kanatlarını başka birine ödünç veremez” der ancak öğretmenler hariç sanırım. Çünkü öğretmen öğrencisine önce hayal kurmayı, sonra hayallerine sahip çıkmayı ve daha sonrasında da hayallerini gerçekleştirme adına planı, programı öğretir. Yani kendi kanatlarını öğrencisine seve seve vermeyi ve onların (öğrencilerini) hayallerinin peşinde uçmasını kabul ve hayal eder.
Gümüşhane;
Tarihten bu yana görüldüğü üzere eğitim sayesinde kabuğunu kıran ve hayallerini gerçekleştirebilen azimli ve çalışkan insanların yaşadığı şehir. Hemen her yönden mahrumiyetin hâkim olduğu şehrimizin insanları -şahsım en büyük örnek- sımsıkı sarıldıkları ve sebat ettikleri eğitim sevdası sayesinde kaderlerine yön verebildiler. Ve belki de en önemlisi bu zorlukların cenderesinde pişen Gümüşhaneliler kendi evlatları ve torunları söz konusu olduğunda eğitim ilacına sımsıkı sarılıverdiler.
İşte bu yüzdendir ki yurt dışında ve yurt dâhilinde vatanına ve milletine bağlı, manevi ve ahlaki değerlere sahip çıkan, azimli, çalışkan, tertemiz bir Gümüşhane ismini yaşamakta ve yaşatmaktadırlar.
İşte bu yüzdendir ki; üç padişaha ve dönemine rehberlik eden İslam Âlimi Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretlerinin torunları olan bizler içimizde bazı istisnaları ayırt ettiğimiz zaman gerçekten ‘altın kalpli insanların şehri’ unvanını hak etmektedir.
Yirmi üç yıllık öğretmenlik hayatımda gördüm ve anladım ki eğitime bu kadar muhtaç, eğitim sayesinde hızlı ve doğru gelişim yaşayan, eğitim anlamında yavrusuna bu kadar önem veren bir başka şehir yok. Kıt kanat imkânlarına rağmen boğazından kısarak eğitime, kitaba yatırım yapmak er işi olsa gerek.
Gümüşhane devletimizin verdiği muhteşem imkânlarla hemen her okulun, öğretmenin, donatım malzemelerinin ve diğer bütün imkânların bolca olduğu yer. Anlayacağınız un var, şeker var ve iş helvayı yapma hüneridir ki o da içinde olduğum için diyorum ki usta olan eğitimci ailesi hazır durumda.
2017-2018 Eğitim Öğretim Dönemine girdiğimiz bu günlerde bir eğitimci yazar olarak âcizane birkaç öneri vermek isterim ki;
Öncelikle öğrencinizi (yavrunuzu) olduğu gibi kabul edin, başkaları ile kıyaslamayın, onun duygu düşünce ve fikirlerine değer vererek yönlendirmesini sağlayın, gücünü ve kapasitesini aşan şeyleri istemeyin, yeteneklerini bilin ve ona göre hareket edin, hemen her alanda bol bol kitap okumasını sağlayın, milli, ahlaki ve manevi değerleri vermekten asla çekinmeyin, kötü alışkanlıklarınız ile onlara rol model olmayın, onları sadece ders çalışan robotlar (yarış atı) olarak görmeyin, sosyal sportif ve kültürel etkinliklerden en az birisini yapmasını sağlayın.
Ayrıca onlara ne olur haram lokma yedirmeyin, onlara küçük günahları normalmiş gibi gösterip es geçmeyin, arkadaşlarını ve çevresini seçmesine yardımcı olun, kötü alışkanlıklar edinmesine fırsat yaratmayın, onu sevdiğinizi ispat edin ve onu kucaklayın. Sağlam iletişim kurarak onun fikirlerine değer verdiğinizi gösterin ve hissettirin.
Ve en önemlisi onların bir birey olduklarını, birçok şeyi başarabileceklerini anlayın ve hemen her fırsatta onlara imkânlar verin. Onların da hayalleri olduklarını bilin ve zamanında sizin yap(a)madıklarınızı onda telafi etmeyi asla düşünmeyin, onun küçük hatalarını görmeyin veya hemen affedin, aşırı bir şekilde onları şımartmayın.
İşte o zaman göreceksiniz ki belki sizin arzu ettiğiniz alanlarda doktor, mühendis veya başka bir meslekte olmasalar da en azından inançlarına bağlı, ahlaki değerlerle donatılmış, vatanına, milletine, bayrağına sımsıkı bağlı, iç ve dış vatan hainlerine kafa tutan sağlam karakterli bir vatan evladı kazanmış olursunuz.
Parası olmadığı için ameliyatını yaptığı hastanın dikişlerini söken bir doktor evlat yerine; beden gücüyle kazandığı parasının bir bölümünü Arakan’da ki din kardeşine gönderme erdeminde bulunan bir evlada sahip olmak istersiniz öyle değil mi?
2017-2018 Eğitim Öğretim yılının ülkemize, Gümüşhane’mize hayırlar getirmesini, bir yandan öğretim alanında zirveye çıkarken diğer yanda bilhassa eğitim alanında evlatlarımızın sağlam bir karaktere sahip olmasını temenni ederim.