Gümüşhane; Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesini birbirine bağlayan hem konum hem de yeraltı potansiyeli olarak bölgenin bir incisi. Neden mi dersiniz? Birçok kaynakta şöyle geçer “Tarihte bu yörede yapılmış savaşların asıl sebebi olarak tarihi bir ticaret yolu üzerinde bulunması ve madenleri ile ün yapmış olması” diye. İşte can alıcı ve bir o kadar da durumu özetleyen kelimeler. Şehrin potansiyelini, tarihin ilk dönemlerinden bugüne anlatan ve halen daha bilinmeyeni ortaya çıkarma konusunda bizlere ilham olan kelimeler.
Bazen gördüğünüz zenginliği asıl olan ile karıştırdığınız durumlar olur ya, işte bugün de benzer durumlar yaşamaktayız. Şehre o veya bu şekilde katma değer sağlayan, gözle görünür rezervleri görüp zenginliğimizden bahsederken, belki de gözden kaçırdığımız bir durum söz konusu olabilir. Hani çok meşhur bir söz var ya “ buzdağının görünmeyen kısmı” . Ya bizde sadece, buz dağının görünen kısmını görüyorsak dersem size. İşte bu, nasıl bir değerin üzerinde yaşadığımız yönünde sizlere ışık tutacak bir yönlendirmedir.
Bugün başta tüm ilçelerimiz olmak üzere ciddi bir cevher varlığı bu ilin sınırları içinde mevcuttur. Başta altın olmak üzere, gümüş, kurşun, çinko, bakır vb. metalik cevherler aklın alamayacağı boyutta büyük bir katma değer potansiyeli olarak topraklarımızın altında bulunmaktadır. Altın harici metalik madenler (gümüş, kurşun, çinko, bakır vb.) ve endüstriyel hammadde (kireçtaşı, kil, feldispat, barit, kaolen vb.) kıymetlerini göz ardı ederek kabaca sadece Altın üzerinden bir hesap için yola çıkarsak, kesin olmayan ama değeri özetleyen bazı rakamlar elde edebiliriz. Günümüz itibari ile tahmini ve bazı resmi rakamları hesaba katıp , 10 milyon tonluk bir muhtemel rezervden bahsedebiliriz. Buna bağlı , 10 milyon tonluk bir muhtemelde asgari 1 ile 10 gr/ton görünür metal varlığından söz etsek bu bize en asgari 100 tonluk bir altın potansiyeli değeri verir (yataklanma tipine göre değişkendir). 100 tonluk altın potansiyeli için kabaca günümüz ons fiyatından ülke ekonomisine katkısını hesap etmek istesek, işletme süresi boyunca +- 4 ile 5 milyar TL arası bir rakam’a ulaşabilecektir. Buradan bir katma değer hesabı yapmak istersek; asgari 4 milyar üzerinden x 4.2 = ~ ~17 milyar TL’lik bir rakam olacaktır (kesinlik arz etmeyen, kabaca metal madenciliğindeki katma değer çarpanı ve varsayımdan üretilmiş rakamlardır ve işletme, satın alma , jeopolitik konum , işçilik vb. gibi durumlara göre değişkendir). Bu ; şehri Gümüşhane’nin ne derece önemli rakamlar ile geçmiş tarihte yaptığı hizmetlere devam edebileceğinin en büyük göstergesidir.
Birçok yatırımı gölgede bırakabilecek kabaca hesaplanmış bu değerlere birde diğer metalik cevher ve endüstriyel hammadde varlığı da eklenince artık bu rakamların ne denli ciddi seviyelere ulaşabileceği ve ekonomik refahı olumlu yönlü tetikleyeceği gözden kaçırılmamalıdır. Bu katma değerin , hem maaş hem de satın alma olarak HANE’ye getireceği katkı ise cabasıdır.
Eğer şehrin bu dinamik değeri istenilen konuma ve yere ulaşır , ayrıca olmazsa olmaz çevre ve insan sağlığı ön koşulu da unutulmaz ise ; işte o gün bu memlekette ne iş ne de aş kaygısı olacaktır.
**Sayısal Değerler sadece güçlü potansiyeli anlatma yönündedir 150 tonluk doreden 100 ton saf gibi düşünülmüştür. Net ve kesinlik arz eden rakamlar için jeoloji ve maden mühendisliği bilimlerine başvurulması gerekir.
BUZDAĞININ ÖTEKİ YÜZÜ