5953 Sayılı “Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun” da değişiklik yaparak, gazetecilerin bazı sosyal haklarını güvence altına alan hususlara yer veren 212 sayılı kanunun 10 Ocak 1961 günü Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmesine izafeten 10 Ocak günü “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kabul edilmiştir.
“Çalışan Gazeteciler Bayramı”, 10 Ocak 1971 yılından sonra ise “10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.
51 yıldan beri kutlanan “10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü” etkinlikleri sadece ülkemize has bir etkinliktir.
Gazetecilik mesleği, tüm dünyada demokrasi ve şeffaflık kavramlarıyla anılan önemli bir meslektir.
Gazetecilik mesleğini icra eden insanların, bu mesleklerini icra ederken, baskı odaklarından etkilenmeden, özellikle ekonomik baskı odaklarından etkilenmeden tarafsız olarak mesleklerini icra etmeleri çok önemlidir. Bunun yapılabilmesi ise, gazetecilerin ekonomik ve sosyal haklarının her zaman iyi olmasına bağlıdır.
Gazetecilerin ekonomik şartlarının iyi olması demek, iyi ve tarafsız habercilik ve araştırma yapmaları demektir. Tarafsız, doğru bilgileri kamuoyuna aktaran gazeteciler, toplumların sağlıklı oluşmalarında da en etkin unsurlardan birini teşkil ederler.
Gümüşhane, bir Anadolu ili olarak, basın organlarının en aktif görev yaptıkları illerimizden biridir.
Cumhuriyet tarihi boyunca, Gümüşhane merkez ilçede her zaman bir veya birkaç gazete yayımlanmış, önceleri aylık ve haftalık da olsa Gümüşhane kamuoyu her zaman basınla iç içe olmuştur.
Son zamanlara gelişen teknolojik imkânların getirdiği “bilgi çağı” güzelliklerinden Gümüşhane de yararlanmış ve bugün itibariyle ilimizde birden çok günlük mahalli gazete yayımlanırken, yine ülke genelinde yayın yapan birden çok haber ajansının ve ulusal gazetenin görevlisi ilde görev yaparken, birden çok internet medyası da yayınına devem etmektedir.
Gümüşhane gibi küçük bir Anadolu kentinde fedakarane emek sarf ederek çalışan ve neredeyse profesyonel gazetecilerle yarışan bu ilin tüm gazetecilerini kutluyorum.
Vali Bey’in “Basınla” buluşması ne zaman olacak?
Sayın Valimiz, 29 Ağustos 2011 tarihinde ilimizde göreve başlamıştır. Göreve başlayalı 130 gün olmuştur. Bu süre içinde, belki ilimizi ve kentimizi yeterince tanımadığı için “Basın” la bir tanışma toplantısı bugüne kadar yapılmamıştır.
“10 Ocak çalışan gazeteciler günü” münasebetiyle de olsa Valimiz Sayın Dr.Mayda’nın Gümüşhane basınıyla buluşması yararlı olur diye düşünüyorum.
Vali Bey’in yapacağı basın toplantısına kimler katılmalı?
Basın veya basın mensubu denilince akla ilk gelen “Basın Kuruluşlarıdır”. Basın kuruluşlarının sahip ve idarecileri, yazı işleri ve sorumlu müdürleri yapılacak olan bir basın toplantısına her zaman çağrılmayabilirler, ama özel günlerde çağrılmalarında yarar vardır. Hele hele Vali Bey’in yapacağı umumi basın toplantılarına çağrılmaları ve onların da bu davete icabet etmesi gerekir diye düşünüyorum.
Gazetelerin, ajansların, internet medyasının temsilcilerine ve muhabirlerine gelince; basın sektöründe asıl yük onların omuzlarındadır. Onlar sadece basın toplantılarına katılmaz, hemen hemen her yere onlar koşar. Birden çok iş yaparlar. Gümüşhane gibi, küçük yerlerde muhabir ihtisaslaşması da olmadığı için her olayı onlar takip ederler. Bir basın toplantısına hangi muhabirlerinin katılacağına ise, basın toplantısını yapan kurum veya kişiler değil, o gazetelerin yöneticileri karar verirler. Çünkü, muhabirlerin sevk ve idaresi gazete idarecilerinin elindedir. Belki hiçbir muhabir göndermezler, belki iki, üç tane birden gönderirler.
Üçüncü gurup basın çalışanları ise, köşe yazarlarıdır. Köşe yazarlarının özellikle basın toplantılarına çağrılması gerekir. Köşe yazarlarını muhabirler gibi değerlendirmemek gerektir. Muhabirlerin sevk ve idaresi gazete yöneticilerinin elinde iken, köşe yazarları bağımsız fikir çalışanlarıdır. Köşe yazarlarından kimin veya hangisinin yapılacak olan bir toplantıya iştirak etmesi gerektiğine gazete patronları karar vermez. Daha doğrusu karar vermek de istemez. Bu nedenle, köşe yazarlarının, yetkililerin yapacakları basın toplantılarına doğrudan çağrılmaları gerekir.
Gümüşhane’de köşe yazarlarının bir bölümü kamu çalışanıdır. Yasaların yasak sınırını çiğnemeden yazı yazan bu arkadaşlarımızı tebrik etmek gerekir. Yazı yazdıkları gazetelerden herhangi bir ücret almayan bu arkadaşlarımız da basın çalışanıdır. Bu arkadaşlarımızın da basın toplantılarına çağrılması gerekir.
Sayın Valimizin “Gümüşhane Basını” ile buluşmasını beklerken, “10 Ocak çalışan gazeteciler günü” nün tüm gazetecilerimize ve basın camiasına hayırlı olmasını diliyorum.
Güzel günler dileğiyle.