Ara
Gümüşhane
Kapalı
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,2411 %0.24
44,6381 %-0.03
4.151,54 % -0,49

Chia Tohumunun Sağlığa Etkileri

YAYINLAMA:

Aztek ve Maya medeniyetlerinde MÖ 3500’li yıllardan beri  önemli besin kaynaklarından olan chia tohumları, yüzlerce yıl Güney Amerika’da yaşayan topluluklar tarafından önemli bir besin olarak  kullanıldı. Zengin protein, yağ ve lif içerdiği ile Aztekler’in en önemli besin kaynağı olan chia tohumuna, mayalar güç anlamında chia ismini vermişlerdir.  Chia tohumu,  Meksika ve Guetemala  topraklarında yetişen bir adaçayı türünün (Salvia hispanica) tohumlarıdır. Bu minik, sevimli tohumun tüketimi, bütün dünyada  Omega-3 yağ asitleri (alfa-linolenik asit), antioksidanlar, mineraller, vitaminler ve diyet lifi açısından oldukça iyi bir kaynak olduğu için giderek yaygınlaşmaktadır.

Chia tohumunun faydaları

*Chia tohumu, tüm bitkiler arasında en yüksek Omega 3 yağ asitleri içeriğine sahiptir. Kolesterol içermez. Balık tüketmekten haz etmeyenler için iyi bir omega-3 kaynağıdır. Yapılan çalışmalarda, omega-3 yağ asidinin dengeli alımının  kalp ve damar sağlığı açısından yararlı olduğu gösterilmektedir. Chia tohumu yağlı bir balık olan somon balığından daha fazla omega-3 yağ asidine sahiptir.

* Gluten içermez, bu nedenle çölyak hastaları ve glüten intoleransı olan bireyler tarafından rahatlıkla kullanılabilir.

*Diğer bitkisel protein kaynaklarına göre, yapısında vücut için gerekli olan  elzem aminoasitler (aminoasit proteinin yapıtaşıdır) daha fazladır. 

*Karbonhidrat içeriği tamamen, vücutta yıkıma uğramayıp doğrudan dışarı atılan ( çözünmez ) liflerden oluşur. Bu nedenle sindirim sistemimizin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.  Sağlıklı bir beslenmede günlük tüketilmesi gereken lif miktarı 20-30 gr’dır. 20 gr (2 yemek kaşığı) chia tohumu tüketildiğinde yaklaşık  8 gr lif alınmaktadır. Ayrıca kompleks karbonhidrat içeriğinden dolayı kan şekerini düzenler. İnsülin direncine karşı korur.

*Dünya üzerinde yapılmış olan bilimsel çalışmalara göre zayıflama üzerine kanıtlanmış bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak chia tohumu, su tutma özelliği ile sıvı ile temas ettiğinde 9-12 kat kadar büyüyüp şişer ve doygunluk hissi verir. Bu özelliği ile kilo vermeye yardımcıdır.

*Kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineralleri içerdiği için kemik sağlığında önemli bir yere sahiptir. 100 gram chia tohumu tükettiğinizde kalsiyum, magnezyum ve demir ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılamış oluyorsunuz.

*Chia tohumu yüksek miktarda antioksidan maddeler içerir.  Antioksidanlar hücrelerimizi zararlardan korumak için gereklidir. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Nasıl tüketebiliriz ?

Chia tohumunun tadı yoktur, nötr bir besindir, kıvam artırıcı özelliğe sahiptir. Bu nedenle her türlü tuzlu veya tatlı  yiyecek ve içeceğe eklenebilir.  Salatalara, sebze- meyve sularına, yoğurda, süte, kahvaltılık tahıllara, yemeklerinize ve çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.

Günlük ne kadar tüketilmeli ?

Günlük maksimum iki yemek kaşığı kadar tüketilebilir.

Kimler Tüketmemeli ?

Chia tohumu bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Düzenli ilaç kullanan, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin ve ilaç kullanan yüksek tansiyon hastalarının hekim ve diyetisyene danışmadan kullanmaması gerekir. Ayrıca gebe ve emziklilerin de kullanması önerilmez.

Keyifli bir hafta dileğiyle…

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *