ÇOCUKLAR NE İSTER?

Çocuklarımız. Geleceğimiz, umutlarımız, yarınlarımız. Göz nurumuz olan çocuklarımız. Onlar için çalışıp çabaladığımız çocuklarımız. Bazı insanlar için büyük hasret, bazı insanlar için ev şenliği çocuklarımız. Bir anneye ya da babaya sorsak “Onlar için varım” dedikleri çocuklarımız. Elbette ki bizim için, vatanımız için böyle değerli olan bu çocuklarımız bizlerden ne ister? Bu soru onlarca insanın ilgisini çekmiş, onlarca kişiye rehber olmuştur ki bu konuda kitaplar, makaleler ve çalışmalar yapılmıştır. Ben de bu konuyu doğrudan ana kaynağından yani çocuklardan almak istedim ve bu soruyu yaşları 10 ile 11 arasında değişen çocuklara sordum. Aldığım cevaplar o kadar güzeldi ki eminim anne, babalara ve bizlere yol gösterecektir. Bu sebeple bu cevapları paylaşmak istiyorum:

1- Çocuk ilgi ve sevgi ister.
2- Bir çocuk hayalinin gerçek olmasını ister.
3- Çocuk fikirlerinin dikkate alınmasını ister.
4- Çocuklar ilgi, oyun ve güzel kıyafetler ister.
5- Bir çocuk güzel oyuncaklar ve evcil hayvanı olsun ister.
6- Bir çocuk dünyanın iyilikle dolmasını ister.
7- Çocukların isteği son model tablet, telefonlar olmamalı. Onlara lazım şeyler; sevgi, güven, inanç ve onları ayakta tutacak akıllarıdır.

Bunlar aldığım güzel cevaplardan sadece bir kaçı. Sanki büyümüş de küçülmüş olan bu çocuklar eminim bize de yol gösteriyorlar. Onların masum dünyalarından çıkan bu güzel mesajlar ilgiye, sevgiye muhtaç çocuklara belki merhem olur. Bu konuda anne ve babalara da önemli görevler düşmektedir. Bu görevlerin bazılarını şöylece sıralamak istiyorum:

-Çocuklara telefonumuzdan veya sosyal medyadan daha fazla vakit ayırmak, 
-Hayallerine ulaşmaları için onları cesaretlendirmek, 
-Akıl yaşta değil baştadır sözünden hareketle onların fikirlerini önemsemek, 
-Onların maddi ihtiyaçlarını ihmal etmemek, 
-Sorumluluk sahibi olmasına katkı sağlayacak ve şefkat duygusunu geliştirecek bir hayvanı ya da bitkiyi sahiplenmelerini sağlamak, 
-Her zaman ve herkese iyilikle mukabele edip iyiliği miras bırakmak.

Şu konu da unutulmamalı ki, teknolojinin ilerlemesiyle çocuğun ailesiyle irtibatı azalmış, sanal bir âlem içinde yalnızlıklar da artmıştır. Dilerim çocuklarımızla bağımızı hep güçlü tutarak onların huzurlu büyümelerine katkı sağlarız.
 

Bir Reçete: Nev'-i beşerin hemen yarısını teşkil eden çocuklar, yalnız Cennet fikriyle, onlara dehşetli ve ağlatıcı görünen ölümlere ve vefatlara karşı dayanabilirler ve gayet zaîf ve nazik vücudlarında bir kuvve-i maneviye bulabilirler.

YORUM EKLE